Ciasto z mrożonych jagód, których nie trzeba rozmrażać przed pieczeniem, wystarczy tylko posypać nimi ciasto i wstawić do piekarnika.
Jagody można zamienić na truskawki, rabarbar lub jabłka.
Ciasto piecze się dość długo, więc gdyby zaczęło się zbyt mocno rumienić można przykryć je folią aluminiową.
Duża ilość skórki cytrynowej jest tu naprawdę wyczuwalna.
To wypiek z rodzaju tych, które zawsze się udają.
Ważne tylko, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.
Jajka wyjęte z lodówki, żeby szybko osiągnęły temperaturę pokojową, można włożyć na 10 min., do ciepłej wody (nie gorącej).
Ogrzane w ten sposób będą odpowiednie to tego i innych ciast kręcony i babek.

SKŁADNIKI
- 170 g miękkiego masła
- 170 g drobnego cukru
- 4 Jajka
- 160 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 2 całe skórka z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody kuchennej
- 1 cukier wanilinowy
- 300 g jagód lub borówek
przygotowanie
Formę keksową smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką.
Piekarnik nagrzewamy do 180 oC.
W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy do uzyskania jasnej, lekkiej masy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy krótko.
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, a następnie ocet.
Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy.
Mąkę dodajemy do masy maślanej i miksujemy na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do wymieszania składników.
Ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 14 cm), wierzch posypujemy jagodami (nie trzeba ich rozmrażać).
Formę wstawiamy do piekarnika na 50-55 min., pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy.
6 komentarzy
zdecydowanie do wypróbowania:)
Polecam 😀
Pieknie i smakowicie wyglada. Przymierzam sie do niego. Proszę tylko o podanie rozmiaru blaszki, będzie łatwiej.
Ja mam bardzo starą keksówkę o dość nietypowych wymiarach 25 x 14 cm. Już uzupełniłam 🙂
Musiało obłędnie pachnieć 🙂
Gin, rzeczywiście pachniało cudownie 😀