0 0
Ciasto najprostsze z jagodami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

Liczba porcji:
170 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru
4 Jajka
160 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 całe skórka z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody kuchennej
1 cukier wanilinowy
300 g jagód lub borówek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto najprostsze z jagodami

  • 60 min
  • 6 porcje
  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Ciasto z mrożonych jagód, których nie trzeba rozmrażać przed pieczeniem, wystarczy tylko posypać nimi ciasto i wstawić do piekarnika. Jagody można zamienić na truskawki, rabarbar lub jabłka.

Ciasto piecze się dość długo, więc gdyby zaczęło się zbyt mocno rumienić można przykryć je folią aluminiową.

Duża ilość skórki cytrynowej jest tu naprawdę wyczuwalna.
To wypiek z rodzaju tych, które zawsze się udają.

Ważne tylko, żeby składniki na ciasto były w temperaturze pokojowej.

Jajka wyjęte z lodówki, żeby szybko osiągnęły temperaturę pokojową, można włożyć na 10 min., do ciepłej wody (nie gorącej). Ogrzane w ten sposób będą odpowiednie to tego i innych ciast kręcony i babek 🙂

 

ciasto z jogurtem, ciasto jogurtowe, ciasto jogurtowe przepis, pound cake, ciasto kręcone, ciasto kręcone przepis, ciasto, ciasto przepis, przepis na ciasto, łatwe ciasto,

 

(Visited 2 135 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Formę keksową  smarujemy masłem i posypujemy tartą bułką. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 oC. 

2
Done

W misie miksera umieszczamy masło i cukier, miksujemy do uzyskania  jasnej, lekkiej masy. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, miksujemy krótko. 
Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku, a następnie ocet. 

3
Done

Mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiewamy. 
Mąkę dodajemy do masy maślanej i miksujemy na najniższych obrotach (lub ręcznie) tylko do wymieszania składników. 

4
Done

Ciasto przekładamy do formy (u mnie 25 x 14 cm), wierzch posypujemy jagodami (nie trzeba ich rozmrażać).
Formę wstawiamy do piekarnika na 50-55 min., pieczemy do suchego patyczka. 

Wyjmujemy ciasto i studzimy w formie na kratce ok. 20 min, następnie wyjmujemy z formy. 

5
Done

Dorota

Domowa Zupa Pomidorowa
previous
Zupa Pomidorowa – Pomidorówka
next
Pavlova – Królowa Beza
Domowa Zupa Pomidorowa
previous
Zupa Pomidorowa – Pomidorówka
next
Pavlova – Królowa Beza

6 komentarzy Ukryj

Pieknie i smakowicie wyglada. Przymierzam sie do niego. Proszę tylko o podanie rozmiaru blaszki, będzie łatwiej.

Ja mam bardzo starą keksówkę o dość nietypowych wymiarach 25 x 14 cm. Już uzupełniłam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »