0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Kurczak po chińsku z warzywami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kurczak po chińsku z warzywami

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis pochodzi z książki ,,Szczypta smaku, chiny”. To jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka po chińsku z warzywami. Wiele razy przez nas przygotowywany i trochę zmodyfikowany. Jest szybki i smaczny.

Polecam:)

kurczak po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z warzywami przepis, kurczak po chińsku, kurczak po chińsku przepis, kurczak, kurczak przepis, przepis na łatwego kurczaka

 

 

Kurczak po chińsku z warzywami 

Składniki:

  • 650 g piersi z kurczaka
  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 3 łyżek wina ryżowego (czasami zastępujemy 2 łyżkami octu)
  • 3 łyżeczki oleju sezamowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
  • 3 łyżki świeżego imbiru drobno posiekanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki sosu chili
  • 160 ml bulionu
  • 100 g pędów bambusa w wodzie (odsączonego)
  • 2 duże marchewki pokrojone w słupek  (julienne)
  • ok. 100 g orzechów arachidowych nie solonych
  • 3 cebulki dymki posiekane
  • ok. 1/4 szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy podpiekamy na patelni.

W misce łączymy: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki wina ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby mięso pokryło się marynatą. Odstawiamy na co najmniej 30 min.

W osobnym naczyniu łączymy cukier, bulion i pozostałe: sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie sos.

W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka (uwaga, bardzo łatwo przywiera do naczynia) mieszamy cały czas, ok 8 min.

Wyjmujemy kurczaka z patelni, odstawiamy. Na patelnie wlewamy ponownie olej i krótko obsmażamy marchewkę, dymkę, imbir i czosnek i sos chili, do momentu kiedy całość zacznie wydzielać aromat, wtedy dodajemy kurczaka, odsączony bambus i podpieczone na patelni orzechy. Wlewamy sos z pkt.3, mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się sosem. Gotujemy jeszcze 5 min.

Podajemy np. z ryżem lub makaronem ryżowym.

Smacznego!!!

 
kurczak po chińsku z warzywami, kurczak po chińsku z warzywami przepis, kurczak po chińsku, kurczak po chińsku przepis, kurczak, kurczak przepis, przepis na łatwego kurczaka
(Visited 7 200 times, 15 visits today)

Dorota

previous
Ciastka kruche – tęczowe
Ciasto Pomarańczowe
next
Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym
previous
Ciastka kruche – tęczowe
Ciasto Pomarańczowe
next
Ciasto jogurtowe z syropem pomarańczowym

9 komentarzy Ukryj

W którym momencie dodajemy składniki z punktu 3? Gdzieś mi to umknęło… Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam 🙂

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię