Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis pochodzi z książki ,,Szczypta smaku, chiny”. To jeden z moich ulubionych przepisów na kurczaka po chińsku z warzywami. Wiele razy przez nas przygotowywany i trochę zmodyfikowany. Jest szybki i smaczny.
Polecam:)
Kurczak po chińsku z warzywami
Składniki:
- 650 g piersi z kurczaka
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 3 łyżek wina ryżowego (czasami zastępujemy 2 łyżkami octu)
- 3 łyżeczki oleju sezamowego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka soli
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 3 łyżki świeżego imbiru drobno posiekanego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki sosu chili
- 160 ml bulionu
- 100 g pędów bambusa w wodzie (odsączonego)
- 2 duże marchewki pokrojone w słupek (julienne)
- ok. 100 g orzechów arachidowych nie solonych
- 3 cebulki dymki posiekane
- ok. 1/4 szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Orzechy podpiekamy na patelni.
W misce łączymy: 4 łyżeczki sosu sojowego, 2 łyżeczki wina ryżowego, 2 łyżeczki oleju sezamowego, 3 łyżeczki mąki kukurydzianej. Dodajemy kurczaka i dokładnie mieszamy aby mięso pokryło się marynatą. Odstawiamy na co najmniej 30 min.
W osobnym naczyniu łączymy cukier, bulion i pozostałe: sos sojowy, olej sezamowy, wino ryżowe, mąkę kukurydzianą. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Powstanie sos.
W woku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kurczaka (uwaga, bardzo łatwo przywiera do naczynia) mieszamy cały czas, ok 8 min.
Wyjmujemy kurczaka z patelni, odstawiamy. Na patelnie wlewamy ponownie olej i krótko obsmażamy marchewkę, dymkę, imbir i czosnek i sos chili, do momentu kiedy całość zacznie wydzielać aromat, wtedy dodajemy kurczaka, odsączony bambus i podpieczone na patelni orzechy. Wlewamy sos z pkt.3, mieszamy, aby mięso dokładnie pokryło się sosem. Gotujemy jeszcze 5 min.
Podajemy np. z ryżem lub makaronem ryżowym.
Smacznego!!!
10 komentarzy Ukryj
Uwiebiam wszystko, co wiąże się z kuchnią chińską, więc Twój kurczak z pewnością by mi zasmakował!
Przecudne zdjecie! Az mi sie zachcialo takiej domowej chinszczyzny…
uwielbiam tak przygotowanego kurczaka:)
A gdzie pędy bambusa? pozdrawiam
Już poprawione, bambusa dodajemy prawie na końcu. Przepraszam i dziękuję:)
W którym momencie dodajemy składniki z punktu 3? Gdzieś mi to umknęło… Z góry dziękuję za odpowiedź! Pozdrawiam 🙂
właśnie, gdzie pkt. 3. Jestem w trakcie przygotowań. Rany…
W pkt.5. Sos na końcu, chwilę gotujemy, żeby zgęstniał.
Domyśliłam się 😉 Wyszło super!
A w którym momencie dodać sól i sos chili?