0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciastka kruche – tęczowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciastka kruche – tęczowe

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Pyszne, bardzo kruche i bardzo kolorowe ciasteczka Walentynkowe. Robię je zawsze z okazji święta zakochanych bo moi chłopcy bardzo je lubią. Tym razem zrobiłam kolorowe, tęczowe ciasteczka z pomarańczowym zapachem.

Do kolorowania ciastek używamy barwników w żelu, nie polecam tych w płynie i proszku. Chodzi o to żeby ciasto nabrało intensywnego koloru, ale nie zrobiło się rzadsze od płynnego barwnika. Proszki nie barwią ciasta w jednolity sposób i bardzo często powstają smugi, a nawet grudki barwnika. Z tych powodów zdecydowanie najlepsze są żele koloryzujące.

Do przygotowania najlepszego kruchego ciasta zawsze używam mąki pszennej krupczatki. Z tej mąki ciasto wychodzi bardzo delikatne i kruche. Krupczatka trochę przypomina w dotyku bardzo drobny piasek, nie musimy łączyć jej ze skrobią ziemniaczaną czy kukurydzianą, a ciasto będzie pyszne.

Ciasteczka pieczemy w wysokiej temperaturze przez ok.7 min, ale pamiętajmy, że czas pieczenia zależny jest od grubości ciastek, moje były bardzo cienki 3 mm, piekłam je 7 min.
Ciastka rosną delikatnie w trakcie pieczenia, więc warto układać je na blasze w niewielkich odstępach.

Polecam 🙂

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

Kruche ciastka tęczowe

Składniki:

  • 260 gr mąki pszennej krupczatki + ok. 1/2 szklanki mąki pszennej do podsypywania
  • 160 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru pudru 
  • 1 łyżka śmietany 
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • zapach waniliowy lub pomarańczowy 
  • 3 barwniki spożywcze w żelu

Sposób przygotowania:

W misie malaksera lub na stolnicy posiekać razem: mąkę, proszek do pieczenia, zimne masło,
cukier puder, sól, zapach i jajka, siekać do chwili kiedy składniki zaczną się łączyć.
Na koniec dodać śmietanę i dokładnie przesiekać tak, żeby powstało jednolite, lepkie ciasto.

Ciasto umieścić na oprószonej mąką stolnicy, lekko zagnieść, żeby ciasto przestało się lepić.
Podzielić na 3-4 części. Do każdej części dodać inny barwnik ok. 4-5 kropli, wyrabiać, aby powstało jednolicie kolorowe ciasto. W trakcie zagniatania z żelem, lekko podsypywać mąką.

Każdy kawałek kolorowego ciasta zawinąć w osobny kawałek foli spożywczej, włożyć do lodówki i schłodzić przez ok. 40 min.

Piekarnik rozgrzać do 200 st.C.

Zimne ciasto wyjąć z lodówki i na delikatnie oprószonej mąką stolnicy poukładać obok siebie.
Lekko posypać mąką i rozwałkować na jednolity placek, tak aby kolorowe kawałki ciasta utworzyły kolorowy płat.

Foremką do wycinania, wykrawać ciastka, tak żeby jedno składało się z kilku różnych kolorów. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
do 200 st.C. i piec 6-8 min w zależności od grubości ciasteczek.

Wyjąć i delikatnie przenieść łopatką na kuchenną kratkę, całkowicie wystudzić.

Pozostałe ciasto ponownie lekko zagnieść i wycinać kolejne ciasteczka, postępować jak wyżej.

Smacznego 🙂

 

  • Kruche Ciasteczka Tęczowe
  • ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

ciastka, ciastka przepis, ciastka czekoladowe, ciastka czekoladowe przepis, ciasteczka, ciasteczka czekoladowe, ciasteczka czekoladowe przepis, przepisy, ciasto, ciasto przepis, walentynki, walentynki przepisy, walentynki ciastka, ciastka kruche, kruche ciastka, kruche ciastka przepisy, kruche ciasto, kruche ciasto przepisy,

 

 

(Visited 919 times, 2 visits today)

Dorota

Pieczone Pączki z Dziurką
previous
Pieczone Pączki – mini donuts
next
Kurczak po chińsku z warzywami
Pieczone Pączki z Dziurką
previous
Pieczone Pączki – mini donuts
next
Kurczak po chińsku z warzywami

2 komentarze Ukryj

Dziękuję za ten przepis! Ciastka wyszły pyszne, a przygotowanie nie było trudne nawet dla takiego laika jak ja 😉

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię