Klopsiki w sosie pomidorowym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki w sosie pomidorowym

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół.

    Oczywiście do przygotowania sosu można użyć ziół suszonych, ale teraz kiedy wszędzie mamy masę pięknych zielonych doniczek, warto wykorzystać świeże.

    Klopsiki są niezwykle delikatne w smaku, ale smakują i dzieciom i dorosłym. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych i lubicie nieco ostrzejsze potrawy, zamiast słodkiej papryki do mięsa użyjcie papryki ostrej a nawet chili. Tak przyprawione mięso będzie miało prawdziwy charakter.

    Warto przygotować klopsiki w większej ilości, bo znakomicie się je przechowuje. Można zamrozić kilka porcji odpowiednich na obiad i mieć rezerwę na wypadek awarii, lub wielkiego i natychmiastowego głodu.

    Klopsiki rozmrażamy w kuchence mikrofalowej lub przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez ok. 10 min.

    Polecam 🙂

     

    Klopsiki w Sosie Pomidorowym

     

    Klopsiki w sosie pomidorowym z bazylią i oregano

    Składniki na klopsiki:

    • 1 kg mięsa mielonego z szynki
    • 1 sucha kajzerka
    • 1 średnia czerwona cebula (może być również biała)
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej) 
    • 2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików
    • Olej do smażenia

    Składniki na sos pomidorowy:

    • 2 puszki pomidorów w sosie (krojonych) każda ok. 400g
    • 1 czerwona cebula
    • 1 średni ząbek czosnku
    • 2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
    • łyżki posiekanych listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/4 łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka cukru brązowego
    • Oliwa 

    Przygotowanie sosu pomidorowego:

    Cebulę posiekać średnio drobno. 

    W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, smażyć, aż cebula zmięknie.

    Do garnka wlać pomidory i dokładne całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wrzucić posiekane zioła, zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 6 -7 min.

    W międzyczasie przygotować klopsiki.

    Sposób przygotowania klopsików:

    Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia. 

    Suchą bułkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie dokładnie odcisnąć.

    Mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę), odciśniętą bułkę, jajko
    i przestudzoną cebulę, wszytko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.

    Na duży talerz wysypać mąkę.

    Mokrymi rękami formować z mięsa niewielkie kulki, obtaczać w mące (nadmiar mąki strzepywać), odkładać.

    Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki z każdej strony. Powinny być dobrze zrumienione.

    Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, zwiększyć nieco płomień tak,
    aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się.

    Na patelni podsmażyć kolejne klopsiki i dołożyć do garnka z sosem.

    Mieszać delikatnie.

    Garnek przykryć i na małym ogniu gotować klopsiki prze 30 min.

    Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.

    Przechowywać w lodówce lub zamrozić. 

    Smacznego.

     

    • mielone, mielone przepis, klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie przepis, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie pomidorowym przepis, klopsik na imprezę, obiad, obiad przepisy
    • mielone, mielone przepis, klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie przepis, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie pomidorowym przepis, klopsik na imprezę, obiad, obiad przepisy
    • mielone, mielone przepis, klopsiki, klopsiki przepis, klopsiki w sosie, klopsiki w sosie przepis, klopsiki w sosie pomidorowym, klopsiki w sosie pomidorowym przepis, klopsik na imprezę, obiad, obiad przepisy

     

     

    (Visited 3 431 times, 63 visits today)

    Dorota

    Ciasto z Musli
    previous
    Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
    next
    Ciasto kokosowo cytrynowe
    Ciasto z Musli
    previous
    Kruche owsiane ciasto z kruszonką i dżemem
    next
    Ciasto kokosowo cytrynowe

    47 komentarzy Ukryj

    Serdecznie polecam przepis. Wyszły pyszne, delikatne i baardzo smaczne. Podam z makaronem i tartym parmezanem.

    Jestem w trakcie ich robienia.W zamrażarce miałam kawałek indyka,mięsa od szynki i pierś kurczaka,wszystko razem zmieniłam.Mam nadzieję że też wyjdą miękkie i delikatne. Sos zrobiłam z pomidorów mrożonych,wyszedł pyszny.Dzięki za przepis. Pozdrawiam

    Mniammm. Do klopsików dodałam miętę, a do sosu trochę cynamonu i ciut więcej kardamonu. Dzięki tym przyprawom danie przypomniało mi smaki greckie 🙂 Dzięki 🙂

    Juz robię drugi raz ! Są pyszne i smakują nawet moim 18 miesięcznym dzieciom 🙂
    Ja zamiast bułki daje otręby owsiane:)

    Najlepiej mrozić je już całkowicie ugotowane w sosie, takie gotowe do jedzenia. Trzeba całkowicie wystudzić, włożyć do pojemników razem z sosem oczywiście i zamrozić 🙂

    Witam, jestem w trakcie robienia klopsików. Wszystko ok, ale sos wyszedł bardzo pomidorowy, jak zniwelować tak bardzo wyraźny smak pomidorów?

    Sos najlepiej rozcieńczyć rosołem warzywnym ew. wodą. Można również dodać śmietanę dla złagodzenia pomidorowej ,,dominacji”.

    Świetny przepis! mąż zachwycony i nawet roczna córcia się oblizywala:) Do mięsa jednak dodaje zawsze trochę ryżu bądź kaszy dla urozmaicenia;)

    Super danie, delikatny sosik pełen aromatu plus pyszne pulpeciki. Na pewno będziemy często je robić w domu. Pozdrawiam 😉

    Mam pytanko w przepis jest na klopsiki z szynki a ja zastanawiam sie czy nie wyjda suche, twarde, czy karkowka nie bylaby lepsza. Prosze o pani opinie. Robie to dla malego niejadka i jak wyjda twardawe to pewnie nie zje 🙂 pozdrawiam

    Proszę się nie obawiać, klopsiki będą pulchne i delikatne, idealne dla dzieci. Szynka jest delikatniejsza niż karkówka, więc klopsiki z niej są smaczniejsze. Pozdrawiam 🙂

    Pulpeciki wyszły przepyszne! Pomimo że „stawiam pierwsze kroki” w kuchni, to bardzo łatwo i przyjemnie się je przyrządzało 🙂
    Jedyne co to zrobilabym więcej sosu, bo wyszedł pyszny i jednak jak podałam z makaronem/ryżem to troche go brakowało 🙂
    Przepis zachowuje i będę je robić nie raz! 🙂

    Mam zamiar zrobić dla rodziny która przyjezdża do mnie w odwiedziny 🙂 i mam pytanie ile ich wychodzi z kg mieśa 🙂 żeby mi dla wszystkich starczyło 😉

    Dziekuje za pomoc kulinarna !… Po udanym daniu postaram sie podac komentaz.
    Moja Mama wkladala bulke moczona w mleku. Prosze trzymac kciuki. Krystyna

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię