Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klopsiki w sosie pomidorowym z dodatkiem świeżych ziół.
Oczywiście do przygotowania sosu można użyć ziół suszonych, ale teraz kiedy wszędzie mamy masę pięknych zielonych doniczek, warto wykorzystać świeże.
Klopsiki są niezwykle delikatne w smaku, ale smakują i dzieciom i dorosłym. Jeśli gotujecie tylko dla dorosłych i lubicie nieco ostrzejsze potrawy, zamiast słodkiej papryki do mięsa użyjcie papryki ostrej a nawet chili. Tak przyprawione mięso będzie miało prawdziwy charakter.
Warto przygotować klopsiki w większej ilości, bo znakomicie się je przechowuje. Można zamrozić kilka porcji odpowiednich na obiad i mieć rezerwę na wypadek awarii, lub wielkiego i natychmiastowego głodu.
Klopsiki rozmrażamy w kuchence mikrofalowej lub przekładamy do garnuszka i na niewielkim ogniu podgrzewamy przez ok. 10 min.
Polecam 🙂
Klopsiki w Sosie Pomidorowym
Składniki na klopsiki:
1 kg mięsa mielonego z szynki
1 sucha kajzerka
1 średnia czerwona cebula (może być również biała)
1 jajko
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka papryki w proszku (słodkiej)
2-3 łyżki mąki do obtoczenia klopsików
Olej do smażenia
Składniki na sos pomidorowy:
2 puszki pomidorów w sosie (krojonych) każda ok. 400g
1 czerwona cebula
1 średni ząbek czosnku
2 łyżki posiekanych listków świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
2 łyżki posiekanych listków świeżej bazylii (lub 1 łyżeczka suszonej)
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka cukru brązowego
Oliwa
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Cebulę posiekać średnio drobno.
W dużym garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, na gorącą wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć chwilę. Kiedy zacznie pachnieć natychmiast dodać pokrojoną cebulę, zamieszać, smażyć, aż cebula zmięknie.
Do garnka wlać pomidory i dokładne całość zamieszać. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, wrzucić posiekane zioła, zamieszać. Zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować ok. 6 -7 min.
W międzyczasie przygotować klopsiki.
Sposób przygotowania klopsików:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Odstawić do przestygnięcia.
Suchą bułkę namoczyć w wodzie, kiedy zmięknie dokładnie odcisnąć.
Mięso włożyć do dużej miski, dodać przyprawy (sól, pieprz, paprykę), odciśniętą bułkę, jajko
i przestudzoną cebulę, wszytko dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
Na duży talerz wysypać mąkę.
Mokrymi rękami formować z mięsa niewielkie kulki, obtaczać w mące (nadmiar mąki strzepywać), odkładać.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i obsmażyć klopsiki z każdej strony. Powinny być dobrze zrumienione.
Podsmażone klopsiki przełożyć do garnka z sosem pomidorowym, zwiększyć nieco płomień tak,
aby sos zaczął lekko bulgotać, ale nie gotował się.
Na patelni podsmażyć kolejne klopsiki i dołożyć do garnka z sosem.
Mieszać delikatnie.
Garnek przykryć i na małym ogniu gotować klopsiki prze 30 min.
Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Smacznego.
48 komentarzy Ukryj
Serdecznie polecam przepis. Wyszły pyszne, delikatne i baardzo smaczne. Podam z makaronem i tartym parmezanem.
Bardzo dziękuję i bardzo się cieszę 😀
Pyszne ,delikatne i bardzo mięciutkie…polecam..
przepyszne, polecam!
Zrobiłam wczoraj i są naprawdę pyszne. Polecam 😉
Jestem w trakcie ich robienia.W zamrażarce miałam kawałek indyka,mięsa od szynki i pierś kurczaka,wszystko razem zmieniłam.Mam nadzieję że też wyjdą miękkie i delikatne. Sos zrobiłam z pomidorów mrożonych,wyszedł pyszny.Dzięki za przepis. Pozdrawiam
Na pewno będą dobre. Pozdrawiam 🙂
Pyszota
Czy zamiast kajzerki może być grahamka? Akurat mam w domu i się zastanawiam 🙂
Oczywiście może być grahamka, a nawet chałka lub każda inna bułka 🙂
Wyszły przepyszne! Przepis na pewno zagości u mnie na dłużej 🙂 dziękuję 🙂
Bardzo się cieszę 😀
Mniammm. Do klopsików dodałam miętę, a do sosu trochę cynamonu i ciut więcej kardamonu. Dzięki tym przyprawom danie przypomniało mi smaki greckie 🙂 Dzięki 🙂
Juz robię drugi raz ! Są pyszne i smakują nawet moim 18 miesięcznym dzieciom 🙂
Ja zamiast bułki daje otręby owsiane:)
Bardzo się cieszę!!! Otręby to super pomysł, następnym razem i ja spróbuję 🙂
Klopsiki robie tak samo ale jakos nie wychodzil mi sos,dzis pierwszy raz wyszedl ,maz az zaniemowil
Właśnie się gotują. 🙂 W jakiej formie najlepiej je mrozic? Po podsmazeniu czy juz z sosem?
Najlepiej mrozić je już całkowicie ugotowane w sosie, takie gotowe do jedzenia. Trzeba całkowicie wystudzić, włożyć do pojemników razem z sosem oczywiście i zamrozić 🙂
Witam, jestem w trakcie robienia klopsików. Wszystko ok, ale sos wyszedł bardzo pomidorowy, jak zniwelować tak bardzo wyraźny smak pomidorów?
Sos najlepiej rozcieńczyć rosołem warzywnym ew. wodą. Można również dodać śmietanę dla złagodzenia pomidorowej ,,dominacji”.
Świetny przepis! mąż zachwycony i nawet roczna córcia się oblizywala:) Do mięsa jednak dodaje zawsze trochę ryżu bądź kaszy dla urozmaicenia;)
Bułkę można też zastępować kaszą manną, nie gotowaną.
Super danie, delikatny sosik pełen aromatu plus pyszne pulpeciki. Na pewno będziemy często je robić w domu. Pozdrawiam 😉
Baaardzo się cieszę 😀
Mam pytanko w przepis jest na klopsiki z szynki a ja zastanawiam sie czy nie wyjda suche, twarde, czy karkowka nie bylaby lepsza. Prosze o pani opinie. Robie to dla malego niejadka i jak wyjda twardawe to pewnie nie zje 🙂 pozdrawiam
Proszę się nie obawiać, klopsiki będą pulchne i delikatne, idealne dla dzieci. Szynka jest delikatniejsza niż karkówka, więc klopsiki z niej są smaczniejsze. Pozdrawiam 🙂
Dziekuje bardzo za pomoc
Wygląda apetycznie , jak się uda zrobić będzie pyszna niespodzianka dla rodzinki . Zaczynam…
Trzymam kciuki 🙂
Udało się , wyszły bardzo pyszne 🙂
Super!!! Bardzo się cieszę 🙂
Wyszły przepyszne! Zagoszczą u mnie na stałe w menu.
Pulpeciki wyszły przepyszne! Pomimo że “stawiam pierwsze kroki” w kuchni, to bardzo łatwo i przyjemnie się je przyrządzało 🙂
Jedyne co to zrobilabym więcej sosu, bo wyszedł pyszny i jednak jak podałam z makaronem/ryżem to troche go brakowało 🙂
Przepis zachowuje i będę je robić nie raz! 🙂
Mam zamiar zrobić dla rodziny która przyjezdża do mnie w odwiedziny 🙂 i mam pytanie ile ich wychodzi z kg mieśa 🙂 żeby mi dla wszystkich starczyło 😉
moim zdaniem z 1 kg. nakarmi Pani 6 osób do syta 🙂
Uwielbiam te klopsiki, chyba już z 10 razy je gotowałam. Dziękuję za przepis.
a czy nadają się do wekowania w słoiczki?
Oczywiście, są idealne do wekowania 🙂
Dziekuje za pomoc kulinarna !… Po udanym daniu postaram sie podac komentaz.
Moja Mama wkladala bulke moczona w mleku. Prosze trzymac kciuki. Krystyna
Superrrrrrrr danie , dziękuję za fajowy przepis.
Cała przyjemność po mojej stronie 😀
Dorota, wyjdź za mnie…
😀
Dzis robie po raz drugi, za pierwszym razem wyszły wyśmienite 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
No wypas niesamowity !!! Jeszcze się gotuje ale skosztowałam i to jest TO !!!! Świetny przepis 🙂
A czy zamiast kajzerki można użyć bulki tartej?Jesli tak to ile?
Klopsiki genialne! Bardzo dziękuję za szczegółowy przepis i dodatkowe informacje np. o przypalonym czosnku. Lubię, kiedy ktoś tłumaczy dlaczego należy zrobić tak, a nie inaczej. To jest od razu nauka na przyszłość 🙂
P.S. Skąd takie piękne naczynie, w którym serwujesz klopsiki?