0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kluski Leniwe lub Kopytka z Serem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kluski leniwe to żelazny repertuar obiadowy mojego synka. Znikają w tempie zawrotnym i lubią je wszystkie odwiedzające nas dzieci. Podana w przepisie ilość składników, pozwala mi zawsze nakarmić dwóch głodnych 9 latków + zostaje kilka klusek do odsmażenia na dzień następny, ale to raczej wielkość przystawki a nie pełnego dania.

Polecam.

Kluski leniwe 

Składniki:

  • 1 kg twarogu półtłustego
  • 1 szklanka mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
  • 1 jajko (L)
  • 1 łyżka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 litry wody do gotowania + 1 płaska łyżeczki soli + 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Do misy miksera wrzucić ser, jajko, sól i cukier, dokładnie wymieszać (mieszadłem płaskim).
  2. Wsypać ok. 3/4 mąki ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie bardzo klejące dodać pozostałą mąkę. Powinniśmy otrzymać miękkie, ale nie bardzo klejące się do rąk ciasto.
  3. Blat lub  stolnicę posypać mąką, wyjąć na nią serowe ciasto, lekko zagnieść, zrobić kulę. Podzielić ciasto na dwie połowy.
  4. Z każdej zrolować ok. 3-4 cm średnicy wałek, lekko spłaszczyć ręką.
  5. Ostrym nożem pokroić średniej grubości, ukośne kluski. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.
  6. W garnku zagotować ok. 3 l. wody. Do wrzącej wrzucić cukier i sól, zamieszać.
  7. Na gotującą wodę, delikatnie wkładać kluski (uważajmy aby woda nie poparzyć się gorącą wodą).
  8. Drewnianą łyżką lekko zamieszać aby kopytka się nie posklejały. Doprowadzić całość do gotowania, w momencie kiedy kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 2 min. Woda powinna delikatnie ,,bulgotać”.
  9. Łyżką cedzakową wyjmujemy kluski na sito, przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Gotujemy kolejną partię.
  10. Po kilku minutach kluski przekładamy do naczynia, nie powinny się lepić, ale dla pewności można położyć na ciepłych ,,leniwych” 1/2 łyżeczki masła i lekko potrząsnąć naczyniem.

Kluski leniwe podajemy na ciepło polane słodką śmietaną, polane roztopionym masłem lub tartą bułką z masłem.
Zimne kluski odsmażamy na maśle na delikatnie złoty kolor.

Leniwe można mrozić. Rozmrażamy, wrzucając zamrożone kluski na wrzątek i czekamy do wypłynięcia, od razu wyjmujemy i podajemy.

Jeśli nie chcecie używać miksera, można wszystkie czynności wykonać ręcznie, zagniatając ciasto aż zacznie odchodzić od rąk.

Smacznego.

 

 

 

Kopytka Ziemniaczane

 

 

 

 

(Visited 8 553 times, 15 visits today)

Dorota

Ciastka Owsiane
previous
Ciastka Owsiane z Bakaliami
next
Klopsiki w Sosie Pomidorowym
Ciastka Owsiane
previous
Ciastka Owsiane z Bakaliami
next
Klopsiki w Sosie Pomidorowym

12 komentarzy Ukryj

Jak dla mnie to muszą być koniecznie odsmażone na złoto. Nabierają dzięki temu takiego rumianego aromatu i są po prostu przepyszne 🙂 Ze śmietanką nie było dane mi jeść – ciekawa propozycja…

napewno chodzi o 1 kg twarogu i 1 szklankę mąki? Zrobiłam, ale przy takich proporcjach to ciasto w ogóle mi się nie lepiło :/

Dokładnie takich ilości użyłam, ale wszystko zależy od wilgotności sera, ja miałam średnio wilgotny twaróg i 1 szklanka mąki zupełnie wystarczyła co widać na filmie, ale jeśli mąki jest zbyt mało to należy użyć jej więcej. Można dosypywać po łyżce aż do momentu kiedy ciasto będzie mniej klejące. Należy tylko pamiętać, że im więcej mąki tym kluski są twardsze.

Można i takie i takie. Ja mrożę po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu i suche, wtedy polewam odrobiną stopionego masła, pakuję porcję do pudełek i mrożę. Jeśli chcemy mrozić surowe, to również najlepiej jeśli kopytka są suche, wkładamy do torebek lub pudełek i mrozimy. Dobrze jest również mrozić rozłożone na płasko, żeby kopytka nie zlepiały się z sobą.

Można dać ser z wiaderka, ale on jest znacznie bardziej wilgotny, więc trzeba również dać więcej mąki, a wtedy kluski robią się trochę twardsze. Z przepisu wyjdzie porcja dla 2 dorosłych osób.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię