Curry najsmaczniejsze jest następnego dnia po przygotowaniu i właściwie każda noc spędzona w lodówce dodaje u smaku.
Dynia to pyszne warzywo, co jeszcze można z niej zrobić?
Co w dyni jest jadalne?
Jak przechowywać dynię?
Czy dynia jest kaloryczna?
Co zrobić z pestkami?

SKŁADNIKI
- 500 g. piersi kurczaka
- ok. 300 g. dyni hokkaido (świeżej lub mrożonej)
- 1 puszka (400 ml.) mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżka soku z limonki
- MARYNATA DO KURCZAKA
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 2 drobno starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 2 łyżeczki pasty Sambal Oelek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- natka pietruszki lub kolendra
przygotowanie
Kurczaka umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę.
Składniki marynaty umieścić w misce, dokładnie wymieszać. Do marynaty wrzucić pokrojonego kurczaka, wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na min 2h. Można również zostawić kurczaka na noc w lodówce.
Dynię obrać pokroić w kostkę tej samej wielkości co kurczaka, jeśli dynia jest mrożona wcześniej rozmrozić.
Rozgrzać głęboką patelnię lub szeroki garnek, wrzucić kurczaka z marynatą i dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Przełożyć na osobne naczynie.
Na patelnię wlać oliwę i smażyć na niej dynię, kilka minut, często mieszając (mrożona dynia jest gotowa po ok. 5-7 min, świeża wymaga dłuższego gotowania ok. 15 min, lub dłużej). Do miękkiej dymni wlać mleko kokosowe, cukier, zamieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu.
Po ok. 5 min do dyni w mleku kokosowym dodać obsmażonego kurczaka, wymieszać. Na małym ogniu dusić ok. 10 min, często mieszając.
Na koniec całość skrapiam sokiem z limonki.
Podawać z ryżem, posypane świeżą kolendrą lub jeśli nie używacie kolendry to natką pietruszki.

Więcej przepisów na dania z dyni
6 komentarzy
Mniam! Uwielbiam takiego kurczaka w azjatycko- indyjskich sosach. Pycha!
wygląda pysznie, ale mam pytanie: czym można zastąpić pastę Sambal Oelek?
Zamiast pasty można użyć wysuszonej i rozkruszonej papryczki chili lub po prostu ostrą paprykę w proszku, ale wtedy curry będzie zdecydowanie mniej ostre.
Ach, juz wiem co przygotuje jak tylko kupie dynie 🙂 To curry wyglada bosko! 🙂
Dziękuję 🙂 cieszę się. Nam bardzo smakowało i nawet mój mąż który za dynią nie ,,szaleje” stwierdził, że w tym carry jest pyszna.
piękne kolory:)