Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna krucha tarta ze śliwkami. Właściwie to ciasto, które wszyscy znamy, ale zawsze cudownie w sezonie jesiennym zrobić je kilka razy.
Tym razem wierzch ciasta posypałam grubo siekanymi orzechami laskowymi. To naprawdę świetny sposób, orzechy po upieczeniu są chrupiące i pięknie pachną.
Polecam i życzę Wam pięknej i słonecznej jesieni 🙂

Kruche Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
Składniki:
- 100 g masła zimnego
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania ciasta)
- 100 gr cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżki lodowatej wody
- ok. 60 g orzechów laskowych
- 500 g śliwek (węgierki lub inne)
- Cukier puder do posypania ciasta
Sposób przygotowania ciasta kruchego:
Ciasto kruche:
Wszystkie składniki na ciasto (bez wody) dokładnie posiekać. Można zrobić to w malakserze
lub nożem na stolnicy. Kiedy zaczną tworzyć się okruchy, dodajemy wodę, po jednej łyżce cały czas sikając. Kiedy ciasto połączy się w kulę, wyjmujemy je na oprószony mąką blat.
Formujemy z ciasta gruby wałek, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 40 min.
Formę do tart smarujemy masłem i oprószamy tartą bułką (u mnie 2 formy 20 cm. x 11 cm.).
Śliski myjemy, usuwamy pestki, dzielimy na połowę. Odkładamy.
Orzechy laskowe siekamy grubo.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C.
Z lodówki wyjmujemy ciasto i na grubych oczkach tarki ścieramy je najlepiej na deskę.
Ciastem wylepiamy dno foremek, rozsypujemy je równo między foremki i lekko przygniatamy palcami. Smarujemy ciasto białkiem, przy pomocy kuchennego pędzla.
Wstawiamy do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika lub od razu wstawiamy jeśli mamy gorący piekarnik. Pieczemy ok. 11 min, do lekkiego zrumienia.
Wyjmujemy podpieczone ciasto i układamy na nim, ścisło, połówki śliwek, przecięciem do ciasta.
Posypujemy ciasto posiekanymi orzechami. Pieczemy ok. 30 min.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂