Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Razem z Tadziem nie możemy oderwać się od tego pysznego koktajlu, a właściwie deseru kawowego.
Koktajl przygotowany jest z kawą Inką, więc z powodzeniem mogę pić go razem z moim dzieckiem. Siedzimy sobie na tarasie z czekoladowymi szklankami wypełnionymi cudownym kawowo bananowym koktajlem, moje dziecko ma koktajl z bitą śmietaną, a ja żeby było nieco mniej kalorycznie zrobiłam piankę z mleka.
Koktajl posypałam domowym kruszonym karmelem, nadaje cudowny smak i pięknie pachnie, nie zastępujcie go cukrem, karmel ma cudowny lekko palony smak. Do przygotowania szklanek użyłam gorzkiej czekolady, w trakcie picia czekolada roztapia się i miesza z koktajlem, dlatego z każdym kolejnym łykiem smak jest nieco inny, ale zawsze przepyszny 🙂
Na koniec lata taki napój przypomina nam o upalnych dniach wakacji. Polecamy 🙂
Koktajl Kawowy w Czekoladowej Szklance z Kruszonym Karmelem
Składniki dla 2 osób:
- 1,5 szklanki mleka (2%)
- 2 czubate łyżki kawy Inki
- 1 duży bardzo dojrzały banan
- 1 łyżka cukru
na bitą śmietanę:
- 300 ml. śmietany kremówki (musi być bardzo mocno schłodzona)
- 2/3 szklanki cukru pudru
ponadto na karmel:
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody
czekolada na mrożoną szklankę:
- 500 g gorzkiej czekolady
- 1/4 mleka (2%)
Sposób przygotowania koktajlu w czekoladowej szklance:
Czekoladę rozpuścić z mlekiem, dokładnie wymieszać. Wysoką szklankę do koktajli dokładnie posmarować czekoladą. Wstawić do zamrażarki na 10 min.
Przygotowanie karmelu:
Na patelnię wsypać cukier, zalać wodą i podgrzewać na niewielkim ogniu. Od czasu do czasu można lekko potrząsnąć patelnią. Kiedy cukier i woda zbrązowieją i zacznie wrzeć, a na powierzchni pojawią się bąble, podgrzewać jeszcze ok. 5 min. Następnie wyłączyć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Kiedy karmel będzie zimny zeskrobać łyżką lub łopatką, powinny powstać grube, brązowawe okruchy. Odstawić.
Przygotowanie bitej śmietany:
W misie umieścić bardzo zimną kremówkę i cukier puder, na wysokich obrotach miksera zmiksować na sztywną pianę.
Uważajcie, żeby nie miksować zbyt długo bo powstanie słodkie masło. Śmietana jest gotowa kiedy na powierzchni pojawiają się wyraźne ślady miksowania.
Kremówkę przechowywać w lodówce do chwili użycia.
Przygotowanie koktajlu:
Mleko podgrzać z cukrem, kiedy będzie gorące wsypać kawę Inkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
W malakserze zmiksować kawę z bananem na bardzo gładko.
Szklanki wyjąć z lodówki, do każdej nalać koktajl, udekorować sporą porcją bitej śmietany i posypać szczodrze kruszonym karmelem.
Smacznego 🙂