• Home
  • Ciasta
  • Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne
Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Intensywnie czekoladowe, wilgotne, przepyszne ciasto, które robi się w pół godziny. Od kilku dni miała wielką ochotę na ciasto czekoladowe, a to które tu widzicie sprawiło, że moje zachcianki zostały zaspokojone w 100%.

    Ciasto można doskonale przechowywać nawet do 2 dni.

    Polecam wszystkim, którzy marzą o dużej dawce czekolady 🙂

     

    czekolada-przepisy

    Podwójnie Czekoladowe Ciasto

    Składniki:

    • 80 g masła
    • 100 g mlecznej czekolady (u mnie Wedel)
    • 0,5 szklanki zimnego mleka (2%)
    • 2 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 cukier wanilinowy
    • 2/3 szklanki mąki pszennej
    • 2 czubate łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 /4 szklanki żurawiny

    Na polewę:

    • 50 g czekolady gorzkiej
    • 2 łyżki kakao
    • 2 łyżki cukru
    • 2 łyżki masła
    • ok. 1/4 szklanki mleka (2%)
    • ok. 1/4 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania ciasta:

    Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, dokładnie wymieszać. Kiedy czekolada i masło
    są już gładkie, wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. .

    Mąkę, kakao, proszek i sól połączyć, przesiać.

    Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować na puszystą, jasną masę. Wlać masę kakaowo-czekoladową, zmiksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i ponownie zmiksować
    do połączenia składników (powinny powstać pęcherzyki powietrza, nie miksujemy zbyt długo
    tylko do wymieszania). Wsypać żurawiny i krótko wymieszać łopatką.

    Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

    Formę do pieczenia (u mnie 25×18 cm lub okrągłą 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

    Ciasto wlać do foremki. Piec ok. 40 min do suchego patyczka.
    Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.

    Przygotowanie polewy czekoladowej:

    W garnuszku rozgrzać masło, połamaną czekoladę, kakao, cukier i mleko. Mieszać w trakcie podgrzewania, powinna powstać gładka lśniąca masa. Zdjąć z ognia i przestudzić.
    Uwaga: nie zagotować masy.

    Zimne ciasto polać masą czekoladową, oprószyć płatkami migdałów.
    Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 min.

    Smacznego 🙂

    ciasto-czekoladowe-przepisy
    • ciasta-przepisy
    • Czekoladowe Ciasto
    • latwe-ciasta-przepisy
    (Visited 852 times, 1 visits today)

    Dorota

    Ciasto ze Śliwkami
    previous
    Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
    next
    Weekendowe Menu cz. 13
    Ciasto ze Śliwkami
    previous
    Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
    next
    Weekendowe Menu cz. 13

    Jeden komentarz Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię