• Home
  • Ciasta
  • Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne
0 0
Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Podwójnie Czekoladowe Ciasto – pyszne

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Intensywnie czekoladowe, wilgotne, przepyszne ciasto, które robi się w pół godziny. Od kilku dni miała wielką ochotę na ciasto czekoladowe, a to które tu widzicie sprawiło, że moje zachcianki zostały zaspokojone w 100%.

Ciasto można doskonale przechowywać nawet do 2 dni.

Polecam wszystkim, którzy marzą o dużej dawce czekolady 🙂

 

czekolada-przepisy

Podwójnie Czekoladowe Ciasto

Składniki:

  • 80 g masła
  • 100 g mlecznej czekolady (u mnie Wedel)
  • 0,5 szklanki zimnego mleka (2%)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 /4 szklanki żurawiny

Na polewę:

  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • ok. 1/4 szklanki mleka (2%)
  • ok. 1/4 szklanki płatków migdałowych (opcjonalnie)

Sposób przygotowania ciasta:

Masło i czekoladę rozpuścić w garnuszku, dokładnie wymieszać. Kiedy czekolada i masło
są już gładkie, wlać mleko i wymieszać. Odstawić do wystygnięcia. .

Mąkę, kakao, proszek i sól połączyć, przesiać.

Jajka z cukrem i cukrem wanilinowym zmiksować na puszystą, jasną masę. Wlać masę kakaowo-czekoladową, zmiksować do połączenia. Następnie wsypać mąkę i ponownie zmiksować
do połączenia składników (powinny powstać pęcherzyki powietrza, nie miksujemy zbyt długo
tylko do wymieszania). Wsypać żurawiny i krótko wymieszać łopatką.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. grzałki góra/dół. 

Formę do pieczenia (u mnie 25×18 cm lub okrągłą 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wlać do foremki. Piec ok. 40 min do suchego patyczka.
Wyjąć ciasto i studzić na kuchennej kratce.

Przygotowanie polewy czekoladowej:

W garnuszku rozgrzać masło, połamaną czekoladę, kakao, cukier i mleko. Mieszać w trakcie podgrzewania, powinna powstać gładka lśniąca masa. Zdjąć z ognia i przestudzić.
Uwaga: nie zagotować masy.

Zimne ciasto polać masą czekoladową, oprószyć płatkami migdałów.
Odstawić do zastygnięcia na ok. 15 min.

Smacznego 🙂

ciasto-czekoladowe-przepisy
  • ciasta-przepisy
  • Czekoladowe Ciasto
  • latwe-ciasta-przepisy
(Visited 1 201 times, 1 visits today)

Dorota

Ciasto ze Śliwkami
previous
Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
next
Weekendowe Menu cz. 13
Ciasto ze Śliwkami
previous
Ciasto ze Śliwkami i Orzechami Laskowymi
next
Weekendowe Menu cz. 13

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »