Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pączki, puszyste i naprawdę pyszne.
Mam wrażenie, że w dzień po usmażeniu są jeszcze smaczniejsze, niż w dniu smażenia. Ciasto jest bardzo delikatne, a dzięki nadzianiu pączka dżemem jest ono jednocześnie wilgotne i delikatne.
Nadzienie
Najczęściej pączki nadziewam, gęstym dżemem z czarnych porzeczek, taki lubimy najbardziej.
Ciasto można nadziać również powidłami, lub konfiturami, a najlepiej i najłatwiej pracuje się z marmoladą.
Marmolada jest sztywna i bardzo gęsta, nie ma obawy, że będzie w czasie sklejania, wypływała.
Jednak marmolada jest najmniej szlachetnym z wypełniaczy, więc decyzja należy do każdego z nas czy postanowi napełnić pączki.
Wyrabianie i wyrastanie
Pączki są pyszne i delikatne a to dzięki wyrastaniu i ciastu drożdżowemu.
Ciasto jest długo i spokojnie wyrabiane. Mikser ustawiam na średnich obrotach i wyrabiam ciasto ok. 8 min.
Na początku zaraz po wyrobieniu ciasto jest dość gęste, ale w miarę wyrastania staje się puszyste i niezwykle delikatne.
PO wyrośnięciu dzielę ciasto na 70 g kawałki. Kulki nadziewam dżemem i odstawiam do ponownego, długiego wyrastania.
Nie śpieszę się, pozwalam pączkom urosnąć i co najmniej podwoić, a nawet potroić objętość.
Tylko dobrze wyrośnięte pączki będą miały piękną jasną oponkę po usmażeniu, a to jest gwarancja tego, ze zostały przygotowane w odpowiedni sposób.
Olej czy smalec?
To już zależy od Ciebie. Tym razem smażyłam pączki na oleju rozgrzanym do 150 st.C., ale lubię również smażyć je na smalcu.
Smalec ma jednak znacznie mniej neutralny zapach, a nie wszystkim to odpowiada. Jednak pączki smażone na smalcu najbardziej przypominają mi te, które robiła moja Babcia. Takie lubię najbardziej.
Olej rzepakowy jest ma neutralny zapach i smak, dlatego polecam go do smażenia zarówno pączków, jak i faworków.
Jeśli nie spalimy oleju to jego zapach nie będzie się długo utrzymywał w domu. Dlatego uważajcie aby temperatura oleju nie była zbyt wysoka.
Polecam pączki są pyszne, a jeśli chcecie aby porcja była większa niż moja, to po prostu warto podwoić ilość składników.
Z podanego przepisu wyszło 13 szt., średniej wielkości pączków.
Smacznego
Pączki z Powidłami Smażone
Składniki na 13 szt.:
-
500 g mąki pszennej tortowej
-
30 g rozpuszczonego masła
-
10 g drożdży świeżych
-
100 g cukru
-
6 żółtek
-
40 ml. oleju
-
1 szkl mleka
-
1 łyżka spirytusu
-
zapach waniliowy
-
1,5 l oleju rzepakowego do smażenia
-
ok. 1 szklanki powideł, dżemu, konfitury (u mnie dżem ze czarnych porzeczek)
Lukier
-
1,5 szklanka cukru pudru
-
ok. 1/4 szklanki soku lub wrzątku
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W misie łączę mleko, cukier i drożdże, mieszam. Wyrabiam przez 8 min, na średnich obrotach. Przykrywam i odstawiam na 1 godz., w temperaturze pokojowej. |
2
Done
|
Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony mąką blat. Ciasto dzielę na 70 g kawałki. Formuję w kulki. Z każdej kulki robię placek, na środek kładę ok. 2/3 łyżeczki dżemu, sklejam bardzo dokładnie. Odkładam na deskę. |
3
Done
|
Deskę z uformowanymi pączkami przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Powinny być ładnie wyrośnięte, puszyste i bardzo miękkie. |
4
Done
|
W szerokim garnku lub głębokiej patelni rozgrzewam 1,5 l. oleju. Na gorący olej kładę po 3-4 pączki, nie za dużo bo temperatura gwałtownie spadnie. Smażę pączki ok. 3 min z jednej strony, przewracam i smażę 2 min z drugiej strony. |
5
Done
|
Usmażone pączki wyjmuję łyżką cedzakową i odkładam na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. Lekko ciepłe pączki lukruję. Smacznego 😀 |
6
Done
|
2 komentarze Ukryj
Chyba się skuszę i jutro usmażę 🙂
Czy chodzi naprawdę o 10 g. drożdży?