Bajgle Pszenne Domowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Bajgle Pszenne Domowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Bajgle najbardziej lubię z serkiem śmietankowym i łososiem, ale pyszne są również z pastą jajeczną lub samym masłem. W Warszawie jest zaledwie kilka miejsc gdzie można je kupić i wszystkie znajdują się kawał drogi od naszego domu. Kiedy mam ochotę na trochę inne pieczywo, muszę wsiadać w samochód i przedzierać się przez całe miasto, albo po prostu zakasać rękawy i sama upiec sobie bajgle. Pracy jest tyle samo ile przy pieczeniu drożdżówek, więc spokojnie od czasu do czasu, można je upiec. Znikają w mgnieniu oka, bo kiedy są jeszcze lekko ciepłe, trudno się im oprzeć. Idealne bajgle mają chrupiącą skórkę i miękki, lekki środek.

Polecam.

bajgle

 

Bajgle

Składniki na ok. 7 średnich bajgli:

  • 250 gr mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru (+1 łyżka)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka suchych drożdży
  • 200 ml ciepłej wody
  • ziarna sezamu, maku, siemienia lnianego lub słonecznika
  • jajko do smarowania

Sposób przygotowania:

w misie wymieszać mąkę, sól, 1 łyżeczkę cukru, suche drożdże i ok. 3/4 przygotowanej wody, dokładnie wymieszać zagnieść. Jeśli ciasto będzie suche i nie wchłonie całej mąki, dolać nico więcej wody. Ciasto powinno być elastyczne i lekko klejące (ale nie powinno zostawać na palcach).

Naczynie przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 – 2 h.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę, zagnieść, uformować średniej grubości wałek, podzielić na 7-8 części.

Z każdego kawałka uformować kulkę a następnie zrobić w niej dziurkę palcem. Najłatwiej jest włożyć w ciasto palec i okręcać na min ciasto, rolując je po blacie.

Uformowane bajgle odkładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego podrośnięcia na ok. 30 min.

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Kiedy bajgle są wyrośnięte w płaskim garnku lub głębokiej patelni zagotować wodę (do 3/4 wysokości naczynia). Wsypać łyżkę cukru.

Na gorącą wodę wkładać bajgle, gotować ok. 3 min z jednej strony, można garnek przykryć. Następnie wyjmować i układać na papierze do pieczenia (nie używać ręczników papierowych, ciasto może się do nich przykleić). Zaczekać aż trochę obciekną. Przełożyć bajgle na blachę wyłożoną suchym papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami.

Piec w gorącym piekarniku (175 st.C) prze ok. 15 min do zrumienienia.

Studzić na kuchennej kratce.

Smacznego.

  • kanapka
  • bajgle-bułki
  • bajgle-pszenne
(Visited 262 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
next
Baleron Domowy z Szynkowaru
previous
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
next
Baleron Domowy z Szynkowaru

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię