Sos Bolognese można podawać z każdym rodzajem makaronu, chociaż najpopularniejszy jest z makaronem Spaghetti.
Ja bardzo lubię go również ze świeżą bagietką. Sos Bolognese, można zamrozić i zawsze mieć w pogotowi. Mój sos jest dość gęsty i aromatyczny, ale jeśli lubicie, sos Bolognese można zrobić nieco rzadszy po prostu dolewając nieco więcej sosu pomidorowego lub bulionu.
Polecam, idealny na każdą porę roku 🙂

SKŁADNIKI
- 1 kg. mięsa mielonego z szynki
- 1 puszka pomidorów w sosie (400 g)
- 1 opakowanie sosu pomidorowego (500 ml)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkie w proszku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 ostrej papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku
- po 1 łyżeczce suszonej bazylii i oregano
- olej do smażenia
- Ponadto:
- starty parmezan do posypania (lub inny ulubiony, twardy ser)
- natka pietruszki lub świeża bazylia do posypania (opcjonalnie)
- ugotowany makaron
przygotowanie
W dużym garnku lub głębokiej patelni rozgrzać ok. 2 łyżek oleju, wsypać sól, pieprz i papryki, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez chwilę. Kiedy przyprawy zaczną wydzielać intensywny zapach wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać.
Najlepiej na chwilę zdjąć patelnię z ognia, żeby czosnek się nie spalił, bo będzie gorzki.
Na podsmażone przyprawy wrzucić mięso mielone i wymieszać, postawić na dużym ogniu.
Smażyć przez ok.10 min, mieszać od czasu do czasu.
Do usmażonego mięsa wlać pomidory z puszki i przecier pomidorowy, wymieszać.
Dodać bazylię i oregano, wymieszać. Zmniejszyć płomień pod patelnią, sos powinien tylko lekko ,,mrugać", przykryć.
Sos gotować ok. 20 min, od czasu do czasu zamieszać.
Ugotować makaron spaghetti lub inny ulubiony.
Makaron polać sosem, posypać startym serem i posiekaną pietruszką, podawać gorący.
4 komentarze
Najlpsze! <3
piękne zdjęcia 🙂
Dziękuję 😀
Zrobione 😀 Pyszne 😋😋
Super!!! Bardzo się cieszę 😀