Przepis na klasyczną domową i bardzo popularną, wątróbkę drobiową smażoną z jabłkami i cebulką.
To jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań obiadowych. Wątróbka w tej wersji jest bardzo smażona, należy jednak pamiętać, że jest to delikatne mięso, które wymaga krótkiego smażenia na dość dużym tłuszczu. ważne, aby na początku obsmażyć wątróbkę ze wszystkich stron, następnie trzymamy ją na patelni już tylko kilka minut, dzięki temu będzie soczysta i miękka.
Przygotowywanie dania rozpocznijcie od podsmażania cebuli i jabłek, zajmie to nieco dłużej niż smażenie samej wątróbki.
Bardzo ważne: kiedy smażycie wątróbkę w pobliżu nie powinny kręcić się dzieci i zwierzęta, bo olej będzie bardzo mocno ,,strzelał” i łatwo może poparzyć osoby w pobliżu. Proszę pamiętajcie o tym. Sami również zabezpieczcie się przed pryskającym tłuszczem.
Życzę smacznego 🙂
Wątróbkę dokładnie oczyścić z żółci. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki (skórki nie obierać).
Przygotować dwie średnie patelnie. Na jednej rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę, dookoła patelni ułożyć jabłka posypać majerankiem. Smażyć na średnim ogniu (można pod przykryciem) do chwili,
kiedy jabłka zmiękną, a cebula lekko się zrumieni.
W międzyczasie wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać olej, powinien być naprawdę gorący. Na oleje wkładać (bardzo ostrożnie bo strzela!!!) kawałki wątróbki. Obsmażyć ze wszystkich stron, powinna się zrumienić. Kiedy wątróbka jest już dokładnie obsmażona nieco zmniejszyć płomień i pozostawić ją na patelni jeszcze 2-3 min. Wątróbka nie powinna smażyć się zbyt długo bo stwardnieje. Aby sprawdzić czy jest już gotowa, wkłuwamy widelec w mięso, jeśli jest miękkie, ale nie wypłynie z niego krew, to znaczy, że jest gotowa.
Teraz całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

SKŁADNIKI
- ok. 500 g wątróbki drobiowej
- 1 duża lub 2 średnie białe cebule
- 2 małe jabłka (najlepiej Szara Reneta, ale mogą być każde inne)
- ok. 0,5 szklanki mąki
- sól i pieprz
- olej do smażenia
- ok. 1 łyżki majeranku
przygotowanie
Wątróbkę dokładnie oczyścić z żółci. Umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odstawić.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki.
Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki (skórki nie obierać).
Przygotować dwie średnie patelnie. Na jednej rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę, dookoła patelni ułożyć jabłka posypać majerankiem. Smażyć na średnim ogniu (można pod przykryciem) do chwili, kiedy jabłka zmiękną, a cebula lekko się zrumieni.
W międzyczasie wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać olej, powinien być naprawdę gorący. Na oleje wkładać (bardzo ostrożnie bo strzela!!!) kawałki wątróbki.
Obsmażyć ze wszystkich stron, powinna się zrumienić. Kiedy wątróbka jest już dokładnie obsmażona nieco zmniejszyć płomień i pozostawić ją na patelni jeszcze 2-3 min.
Wątróbka nie powinna smażyć się zbyt długo bo stwardnieje. Aby sprawdzić czy jest już gotowa, wkłuwamy widelec w mięso, jeśli jest miękkie, ale nie wypłynie z niego krew, to znaczy, że jest gotowa.
Teraz całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Wątróbkę kładziemy na talerz, a na nią porcję cebuli i jabłek.
Podajemy od razu gorącą z dodatkiem ziemniaków lub świeżego pieczywa.
Dobrym dodatkiem będzie ogórek kiszony lub surówka z kiszonej kapusty, żeby przełamać delikatny smak wątróbki.