Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na klasyczną domową i bardzo popularną, wątróbkę drobiową smażoną z jabłkami i cebulką.
To jedno z najłatwiejszych i najszybszych dań obiadowych. Wątróbka w tej wersji jest bardzo smażona, należy jednak pamiętać, że jest to delikatne mięso, które wymaga krótkiego smażenia na dość dużym tłuszczu. ważne, aby na początku obsmażyć wątróbkę ze wszystkich stron, następnie trzymamy ją na patelni już tylko kilka minut, dzięki temu będzie soczysta i miękka.
Przygotowywanie dania rozpocznijcie od podsmażania cebuli i jabłek, zajmie to nieco dłużej niż smażenie samej wątróbki.
Bardzo ważne: kiedy smażycie wątróbkę w pobliżu nie powinny kręcić się dzieci i zwierzęta, bo olej będzie bardzo mocno ,,strzelał” i łatwo może poparzyć osoby w pobliżu. Proszę pamiętajcie o tym. Sami również zabezpieczcie się przed pryskającym tłuszczem.
Życzę smacznego 🙂
Wątróbka Drobiowa z Jabłkiem i Cebulą
Składniki na 2 osoby:
-
ok. 500 g wątróbki drobiowej
-
1 duża lub 2 średnie białe cebule
-
2 małe jabłka (najlepiej Szara Reneta, ale mogą być każde inne)
-
ok. 0,5 szklanki mąki
-
sól i pieprz
-
olej do smażenia
-
ok. 1 łyżki majeranku
Steps
1
Done
|
|
2
Done
|
|
3
Done
|
|
4
Done
|
W międzyczasie wątróbkę obtoczyć w mące. Na drugiej patelni rozgrzać olej, powinien być naprawdę gorący. Na oleje wkładać (bardzo ostrożnie bo strzela!!!) kawałki wątróbki. Obsmażyć ze wszystkich stron, powinna się zrumienić. Kiedy wątróbka jest już dokładnie obsmażona nieco zmniejszyć płomień i pozostawić ją na patelni jeszcze 2-3 min. Wątróbka nie powinna smażyć się zbyt długo bo stwardnieje. Aby sprawdzić czy jest już gotowa, wkłuwamy widelec w mięso, jeśli jest miękkie, ale nie wypłynie z niego krew, to znaczy, że jest gotowa. |
5
Done
|