Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozarellą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozarellą

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Doskonały dodatek do zup, ale i jako samodzielne danie na przykład na lunch. Te paszteciki zrobicie w ok. 35 min razem z pieczeniam.

    Najlepiej odgrzewa się je na lekko posmarowanej olejem patelni, na maleńkim ogniu pod przykryciem. Wystarczy 7-8 min i paszteciki są ciepłe.

    Mój mąż zabiera je do pracy z dodatkiem sałaty z pomidorów i rukoli.

    Wyglądają i smakują fantastycznie. Moje ulubione.

    Gorąco polecam 🙂

     

    paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem

     

    Paszteciki z ciasta francuskiego z łososiem i mozzarellą

    Składniki na 5 – 6 pasztecików:

    • 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g)
    • ok. 300 g świeżego filetu z łososia 
    • 2 kulki sera mozzarella 
    • sól i świeżo mielony pieprz 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 

    Łososia umyć, odciąć skórę. Pokroić na średniej grubości plastry.

    Mozzarellę odcedzić, pokroić na cienkie plasterki (nie powinny być bardzo cienkie, liczymy
    2 plasterki na jeden pasztecik).

    Ciasto francuskie rozłożyć płasko na desce. Podzielić na 10 – 12 kwadratów. Na jeden pasztecik przypadną 2 kawałki ciasta. Na jednym z kwadratów położyć dwa plastry sera mozzarella i kawałek łososia, posolić i oprószyć pieprzem.

    Drugi kawałek ciasta naciąć w środku ostrym nożem robiąc kratkę. Naciętym kawałkiem przykryć kawałek z nadzieniem. Aby dokładnie zlepić dwa kawałki ciasta użyć widelca, dokładnie przyciskając nim brzegi.

    Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wstawiamy do gorącego piekarnika na 11-13 min do ładnego zrumienienia.

    Wyjmujemy i od razu podajemy.
    Doskonały dodatek do bulionu lub z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli.

    Smacznego 🙂

     

    • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy
    • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy
    • paszteciki z ciasta francuskiego, paszteciki z ciasta francuskiego przepis, paszteciki do barszczu, paszteciki do barszczu przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki z kapustą i grzybami, paszteciki z kapustą i grzybami przepis, paszteciki drożdżowe, paszteciki drożdżowe przepis, łosoś, łosoś przepis, paszteciki z łososiem, ciasto francuskie, ciasto francuskie przepisy

     

     

    (Visited 67 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Francuska tarta z porem i łososiem
    Sernik Lekki Jak Puch
    next
    Sernik z budyniem lekki jak puch
    previous
    Francuska tarta z porem i łososiem
    Sernik Lekki Jak Puch
    next
    Sernik z budyniem lekki jak puch

    3 komentarze Ukryj

    Wypróbowałam przepis, wyszło super. Ciągnący ser i smakowity łosoś to udane połączenie. Super jako ciepła przystawka. Ja zawsze smaruje „francuzy” białkiem i posypuje sezamem, fajnie się wtedy ciasto rumieni:)
    Dziękuję za przepis

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię