Indyk w sosie z kaparami i suszonymi pomidorami.
Niezwykle łatwy i dość szybki do przygotowania. Danie które nadaje się doskonale na codzienny rodzinny obiad, ale i na świąteczne przyjęcie.
Doskonale się go odgrzewa i przechowuje. Zrobicie go raz, a potem stanie się Twoim daniem popisowym, obiecuję.
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowy obiad, który zachwyci domowników i gości, ten przepis to doskonały wybór.
Przepisy na dania z Indyka
Moja ulubiona pierś z INDYKA
Indyk to jedno z najzdrowszych mięs, które warto włączyć do swojej diety. Jest bogaty w białko, które jest niezbędne do budowy i regeneracji mięśni, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu. Dzięki temu pieczona pierś z indyka to propozycja nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Delikatne mięso indyka świetnie komponuje się z aromatycznym sosem z kaparami i suszonymi pomidorami, tworząc danie pełne smaku, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Przepis na pieczoną pierś z indyka jest prosty, a efekty – zachwycające. Wystarczy odpowiednio doprawić mięso, upiec je na złocisty kolor, a następnie podać z wyrazistym sosem, który podkreśli naturalny smak indyka. Tak przygotowany obiad to gwarancja sukcesu na każdej rodzinnej uroczystości.
Dlaczego właśnie INDYK?
Dlaczego warto wybrać pieczonego indyka? Poza jego wartościami odżywczymi, indyk jest również łatwy w przygotowaniu i świetnie sprawdza się w różnorodnych przepisach. Możesz go podawać z ulubionymi dodatkami, a sos z kaparami i suszonymi pomidorami nada mu wyjątkowego charakteru, który zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Sięgnij po ten przepis na pieczoną pierś z indyka i przekonaj się, jak wspaniale może smakować zdrowy obiad! Idealny na święta, wyjątkowe okazje, a także na codzienny, pełnowartościowy posiłek, który zadowoli całą rodzinę.
Kanał Kuchnia Doroty
⏯
Pierś z indyka myją i osuszam.
Przygotowuję marynatę do mięsa.
W dużej misce łączę wszystkie składniki marynaty, mieszam dokładnie. Powstanie gęsta pasta.
Pierś wkładam do marynaty i obtaczam ją bardzo dokładnie.
Miskę z mięsem przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, lub przynajmniej na 2-3h.
Piekarnik rozgrzewam do 185 st.C. z termoobiegiem
Z lodówki wyjmuję zamarynowane mięso.
Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju i kiedy jest bardzo gorący obsmażam indyka ze wszystkich stron.
Dobrze jeśli mięso jest zrumienione.
Obsmażoną pierś przekładam do rękawa do pieczenia, wkładam 1 łyżkę masła, wrzątkiem (ok. 0,5 szkl) opłukuję naczynie po marynacie, wlewam do rękawa.
W średnim garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam aż się połączą i na malutkim ogniu podsmażam 2 min.
Wlewam partiami mleko i od razu energicznie mieszam, bo sos bardzo szybko gęstnieje. Ogień powinien być średni, a nie duży, żeby nie spalić sosu.
Podgrzewam sos i kiedy dodam już całe mleko zaczynam dodawać bulion, mieszam (mieszanie jest ważne).
Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam liść i ziele angielskie, drobno posiekane kapary i suszone pomidory, mieszam i podgrzewam 6-7 min.
Z piekarnika wyjmuję mięso, rozcinam rękaw. Ostrożnie w środku jest bardzo gorące powietrze.
Mięso wyjmuję i odkładam, przykrywam folią aluminiową i wkładam do wyłączonego piekarnika, żeby nie stygło.
Sos z rękawa wlewam do garnka z sosem, mieszam i podgrzewam przez chwilę. Próbuję i ew. doprawiam, ale raczej nie jest to konieczne.

SKŁADNIKI
- 1 kg piersi z indyka
- 1 łyżka masło
- Marynata:
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
- 0,5 łyż płatków chili (lub sproszkowanej chili)
- ok. 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 duży ząbek czosnku posiekany drobno
- Sos:
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- ok. 0,5 szkl. mleka
- 1 szkl bulionu warzywnego
- 2 łyżki posiekanych kaprów
- 2 łyżki posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka natki pietruszki
- sól, pieprz, 2 ziarna ziela i 1 listek laurowy
przygotowanie
Pierś z indyka myją i osuszam.
Przygotowuję marynatę do mięsa.
W dużej misce łączę wszystkie składniki marynaty, mieszam dokładnie. Powstanie gęsta pasta.
Pierś wkładam do marynaty i obtaczam ją bardzo dokładnie.
Miskę z mięsem przykrywam i wstawiam do lodówki na noc, lub przynajmniej na 2-3h.
PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 185 ST.C. Z TERMOOBIEGIEM
Z lodówki wyjmuję zamarynowane mięso.
Na patelni rozgrzewam 1-2 łyżki oleju i kiedy jest bardzo gorący obsmażam indyka ze wszystkich stron.
Dobrze jeśli mięso jest zrumienione.
Obsmażoną pierś przekładam do rękawa do pieczenia, wkładam 1 łyżkę masła, wrzątkiem (ok. 0,5 szkl) opłukuję naczynie po marynacie, wlewam do rękawa.
Rękaw zamykam dokładnie, nacinam kilka małych otworków (dzięki temu rękaw nie pęknie w czasie pieczenia).
Wstawiam do piekarnika na 1 h. po upieczeniu wyłączam piekarnik i zostawiam na 5-8 min.
Następnie wyjmuję pierś z piekarnika.
SOS Z KAPARÓW I SUSZONYCH POMIDORÓW
W średnim garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę, mieszam aż się połączą i na malutkim ogniu podsmażam 2 min.
Wlewam partiami mleko i od razu energicznie mieszam, bo sos bardzo szybko gęstnieje.
Ogień powinien być średni, a nie duży, żeby nie spalić sosu.
Podgrzewam sos i kiedy dodam już całe mleko zaczynam dodawać bulion, mieszam (mieszanie jest ważne).
Doprawiam solą, pieprzem, wrzucam liść i ziele angielskie, drobno posiekane kapary i suszone pomidory, mieszam i podgrzewam 6-7 min.
Z piekarnika wyjmuję mięso, rozcinam rękaw. Ostrożnie w środku jest bardzo gorące powietrze.
Mięso wyjmuję i odkładam, przykrywam folią aluminiową i wkładam do wyłączonego piekarnika, żeby nie stygło.
Sos z rękawa wlewam do garnka z sosem, mieszam i podgrzewam przez chwilę. Próbuję i ew. doprawiam, ale raczej nie jest to konieczne.
Indyka kroję w średniej grubości plastry i polewam sosem. Podaję z ziemniakami, kopytkami, pieczonymi ziemniakami lub kaszą.
Polecam gorąco to cudowne, aromatyczne danie.