Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pyszne i łatwe ciasto marmurkowe. Babkę waniliowo-czekoladową z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Błyskawiczne ciasto na domowy deser.
Babkę robimy ze składników w temperaturze pokojowej, to ważne bo jeśli składniki mają różną temperaturę babka nie urośnie i zrobi się zakalec. jednolita temperatura składników to jeden z podstawowych warunków na udane wypieki, szczególnie w przypadku babek, biszkoptów i ciast ucieranych.
Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C, z grzałkami góra dół, pamiętajcie jednak, że temperatura pieczenia jest różna w zależności od piekarnika, dlatego po ok. 40 min pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek wkłuty w ciasto jest całkowicie suchy, pieczemy ciasto jeszcze 3-4 min., a następnie wyjmujemy.
Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem, pieczenie przedłużamy o kolejne 10 min. Po max 50 min. ciasto powinno być upieczone.
Po wystudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.
LUKIER
Lukier robimy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny. 3-4 łyżki cukru pudru łączymy z 2-3 łyżkami soku z cytryny i dokładnie mieszamy. jeśli uznamy, że lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku i znowu mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt rzadki wystarczy dodać trochę cukru pudru i również wymieszać. Ilością składników regulujemy gęstość lukru.
Lukrujemy całkowicie wystudzone ciasto i ostawiamy na kilka minut, aby lukier zastygł.
POLEWA CZEKOLADOWA
I sposób:
2-3 łyżki kakao łączymy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy kilka łyżek gorącego mleka i mieszamy dokładnie. Polewę wylewamy na zimne ciasto i zostawiamy do lekkiego zastygnięcia.
II sposób:
100 g czekolady (mleczna lub gorzka) łamiemy na kawałki, wlewamy ok. 4-5 łyżek mleka, podgrzewamy (kuchenka mikrofalowa) i mieszamy, możemy dolać więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Polewa powinna być gęsta, ale płynna. Wylewamy ją na zimne ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
Babka Marmurkowa Cytrynowo-Pomarańczowa
Składniki:
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka cukru (120 g)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka (3,2 , 2%, lub 1,5%)
- 100 ml. oleju rzepakowego
- 350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
- 2 łyżki kakao naturalnego
- skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Jajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy. |
2
Done
|
Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko. Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy. Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. grzałki góra/dół, lub 175 z termoobiegiemForemkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką. Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. |