• Home
  • Ciasto
  • Przepis na Babkę Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową
0 0
Przepis na Babkę Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Przepis na Babkę Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

 

Przepis na pyszne i łatwe ciasto marmurkowe. Babkę waniliowo-czekoladową z dodatkiem cytryny i pomarańczy. Błyskawiczne ciasto na domowy deser.

  • Ciasto czekoladowe
  • Babka marmurkowa
  • Ciasto

 

 

Babkę robimy ze składników w temperaturze pokojowej, to ważne bo jeśli składniki mają różną temperaturę babka nie urośnie i zrobi się zakalec. jednolita temperatura składników to jeden z podstawowych warunków na udane wypieki, szczególnie w przypadku babek, biszkoptów i ciast ucieranych.

Babkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C, z grzałkami góra dół, pamiętajcie jednak, że temperatura pieczenia jest różna w zależności od piekarnika, dlatego po ok. 40 min pieczenia sprawdzamy stopień upieczenia ciasta drewnianym patyczkiem, jeśli patyczek wkłuty w ciasto jest całkowicie suchy, pieczemy ciasto jeszcze 3-4 min., a następnie wyjmujemy.
Jeśli patyczek jest oblepiony ciastem, pieczenie przedłużamy o kolejne 10 min. Po max 50 min. ciasto powinno być upieczone.

Po wystudzeniu, ciasto można posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać czekoladą.

LUKIER

Lukier robimy z cukru pudru wymieszanego z sokiem z cytryny. 3-4 łyżki cukru pudru łączymy z 2-3 łyżkami soku z cytryny i dokładnie mieszamy. jeśli uznamy, że lukier jest zbyt gęsty dodajemy odrobinę soku i znowu mieszamy. Jeśli lukier jest zbyt rzadki wystarczy dodać trochę cukru pudru i również wymieszać. Ilością składników regulujemy gęstość lukru.

Lukrujemy całkowicie wystudzone ciasto i ostawiamy na kilka minut, aby lukier zastygł.

POLEWA CZEKOLADOWA 

I sposób:

2-3 łyżki kakao łączymy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy kilka łyżek gorącego mleka i mieszamy dokładnie. Polewę wylewamy na zimne ciasto i zostawiamy do lekkiego zastygnięcia.

II sposób:

100 g czekolady (mleczna lub gorzka) łamiemy na kawałki, wlewamy ok. 4-5 łyżek mleka, podgrzewamy (kuchenka mikrofalowa) i mieszamy, możemy dolać więcej mleka jeśli masa jest zbyt gęsta. Polewa powinna być gęsta, ale płynna. Wylewamy ją na zimne ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.

 

Babka Marmurkowa

Babka Marmurkowa Cytrynowo-Pomarańczowa

Składniki:

  • 3 jajka (L)
  • 1 szklanka cukru (120 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka  (3,2 , 2%, lub 1,5%)
  • 100 ml. oleju rzepakowego
  • 350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
  • 2 łyżki kakao naturalnego
  • skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny
[/mp_span] [/mp_row]
(Visited 2 393 times, 8 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Jajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę.
Dodajemy olej, mleko *(zostawiamy 2-3 łyżki) i mieszamy krótko tylko do połączenia składników.

Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można łyżką, można mikserem). Nie mieszamy zbyt długo, tylko do chwili kiedy masa stanie się gadka.

2
Done

Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko.
Do jednej części ciasta ścieramy skórkę z cytryny, do tej części która pozostanie waniliowa, jasna.

Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy.
Kakao wkładamy do miseczki i dodajemy do niego pozostałe 2-3 łyżki mleka, mieszamy (jeśli mleka jest za mało dodajemy jeszcze łyżkę ekstra). Mieszamy, aż powstanie gęsta masa kakaowa.

Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Jeśli mikserem to najpierw miksujemy masę jasną, a dopiero potem tę kakaową.

3
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 185 st.C. grzałki góra/dół, lub 175 z termoobiegiem

Foremkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką.

Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka.

Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego :)

Dorota

Ciastka z Czekoladą
previous
Najlepsze Ciastka z Czekoladowymi Kropelkami – film jak je zrobić
Chruściki
next
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem
Ciastka z Czekoladą
previous
Najlepsze Ciastka z Czekoladowymi Kropelkami – film jak je zrobić
Chruściki
next
Tradycyjne Faworki czyli Chruściki – przepis z filmem

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »