Przepis na pyszną i łatwą babkę marmurkową. Ciasto waniliowo-czekoladowe z dodatkiem cytryny i pomarańczy.
Błyskawiczne ciasto na domowy deser.
Babkę robimy ze składników w temperaturze pokojowej, to ważne bo jeśli składniki mają różną temperaturę babka nie urośnie i zrobi się zakalec. jednolita temperatura składników to jeden z podstawowych warunków na udane wypieki, szczególnie w przypadku babek, biszkoptów i ciast ucieranych.
Przepisy na łatwe Ciasta
Mój kanał na YouTube

SKŁADNIKI
- 3 jajka (L)
- 1 szklanka cukru (120 g)
- 1 cukier waniliowy
- 1 szklanka mleka (3,2 , 2%, lub 1,5%)
- 100 ml. oleju rzepakowego
- 350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
- 2 łyżki kakao naturalnego
- skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny
przygotowanie
Jajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę.
Dodajemy olej, mleko *(zostawiamy 2-3 łyżki) i mieszamy krótko tylko do połączenia składników.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można łyżką, można mikserem). Nie mieszamy zbyt długo, tylko do chwili kiedy masa stanie się gadka.
Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko.
Do jednej części ciasta ścieramy skórkę z cytryny, do tej części która pozostanie waniliowa, jasna.
Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy.
Kakao wkładamy do miseczki i dodajemy do niego pozostałe 2-3 łyżki mleka, mieszamy (jeśli mleka jest za mało dodajemy jeszcze łyżkę ekstra). Mieszamy, aż powstanie gęsta masa kakaowa.
Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Jeśli mikserem to najpierw miksujemy masę jasną, a dopiero potem tę kakaową.
PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 185 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ, LUB 175 Z TERMOOBIEGIEM
Foremkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką.
Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór.
Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka.
Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.