Przepis na Pączki Hiszpańskie, oponki, gniazdka.
Nazywamy je różnie, ale lubimy bardzo, pączki z ciasta parzonego.
Pomysł na Tłusty Czwartek.
Więcej słodki przepisów z filmem na kanale Kuchnia Doroty TV
Przepisy na PĄCZKI

SKŁADNIKI
- 220 ml. wody (1 szklanka)
- 100 g masła
- 230 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka (L)
- cukier puder
przygotowanie
PRZYGOTOWANIE CIASTA PARZONEGO:
Masło i wodę podgrzać w garnku do chwili, kiedy masło się rozpuści. Dodać sól, cukier i cukier wanilinowy, zamieszać.
Kiedy cukier się rozpuści wsypać mąkę, od razu całą. Od razu też zaczynamy mieszać energicznie i cały czas podgrzewamy.
Mieszamy do chwili, kiedy powstanie lśniące gęste ciasto, ok. 3-5 min.
Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do przestygnięcia, ciasto nie musi być zupełnie zimne, ale zdecydowanie wystudzone. Następnie zaczynamy dodawać pojedynczo jajka, mieszamy lub miksujemy do całkowitego połączenia. Następnie dodajemy kolejne i znowu miksujemy.
Powstanie średnio gęste ciasto.
Papier do pieczenia dzielimy na kwadraty, u mnie ok. 10x10 cm. Układamy je na blasze, można ją posmarować wcześniej, aby papier dobrze się trzymał.
Ciasto przekładamy do dużego rękawa cukierniczego z ozdobną tylką
Na kwadraty z papieru wyciskamy okrągłe ciastka. Jeśli zabraknie nam papieru, odkładamy ciasto i wyciśniemy je po upieczeniu części pączków.
ROZGRZEWAMY OLEJ LUB SMALEC - TEMPERATURA OK 175-180 ST.C.
Tłuszcz rozgrzewamy w szerokim garnku lub na głębokiej patelni.
Kiedy tłuszcz jest wystarczająco gorący kładziemy na nim pączki - papierem do góry (film od 4:23:18 min).
Smażymy pączki kilka chwil, a następnie zdejmujemy papier, powinien zejść łatwo. Pączki smażymy kilka min, ok. 3-4, a następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne ok. 2 min.
Pączki powinny być lekko rumiane.
Wtedy wyjmujemy je z tłuszczu i odkładamy na talerz wyłożony papierem do pieczenia lub ręcznikiem papierowym, aby odcedzić nadmiar tłuszczu.
Pozostałe ciasto wyciskamy na papier już wcześniej użyty. Smażymy kolejne pączki i postępujemy jak wcześniej z kolejną partią.
Pączki przed podaniem posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Notes
Składniki na ok. 12 sztuk.