Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczna szarlotka z dodatkiem cynamonu i oprószona cukrem pudrem. Idealny deser.
Do ciasta użyłam moich ulubionych jabłek Ligoli. Są słodkie i soczyste, dzięki nim ciasto jest bardzo delikatne i pyszne.
Oczywiście kulka lodów będzie tu jak najbardziej odpowiednia, ale ja za lodami nie przepadam, ale o tym szaaaaaa, zwłaszcza w nadchodzącym sezonie 😉
Polecam 😀
Szarlotka
Składniki:
- 220 g mąki (120 krupczatki i 100 pszennej tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 100 g masła zimnego
- 100 g cukru
- 1 żółtko (+ białko do smarowania ciasta)
- 4-5 łyżek lodowatej wody
Nadzienie:
- 2 duże jabłka Ligol ok. 600 g
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- ok. 1 łyżeczki cynamonu
- ok. 1 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Ciasto:
wszystkie składniki (bez wody) umieścić w misie malaksera lub na stolnicy i dokładnie posiekać. Kiedy zaczną tworzyć się grudki po jednej łyżce dodawać lodowatą wodę, cały czas siekając.
Siekamy do chwili, kiedy ciasto stanie się wilgotne i jednolite.
Wyjąć na oprószony mąką blat, uformować kulę, odciąć ok. 1/4 ciasta, zawinąć w folię i włożyć
do lodówki.
Pozostałe ciasto rozwałkować, żeby powstał równy placek, nieco większy niż średnica foremki
do pieczenia (u mnie okrągła foremka 24 cm).
Formę posmarowaną masłem i wysypaną mąką, wylepić ciastem. Dno i brzegi nakłuć widelcem, posmarować białkiem. Wstawić do zamrażalnika na czas nagrzewania piekarnika (można zostawić na całą noc).
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto podpiec przez 12 min do zrumienienia brzegów.
Przygotować jabłka:
Owoce umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
Pokroić w cienkie plasterki. Ja kroję w malakserze, ale można to zrobić ręczną tarką do warzyw
na ostrzach do plasterków.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka, wierzch posypać cynamonem, cukrem trzcinowym
i porozkładać kawałki masła.
Pozostałą część ciasta (ok. 1/4) wyjąć, rozwałkować i foremką do ciastek wyciąć ulubione kształty. Ułożyć na samym wierzchu, posmarować białkiem.
Piec 30-35 min. do zrumienienia.
Studzić na kuchennej kratce. Można posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Smacznego.
Jeden komentarz Ukryj
Nie ma jak szarlotka 🙂