• Home
  • Banany
  • Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej
0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Piękne, czarne banany, które leżały na desce z owocami czekały cierpliwie na swoją kolej. Dzisiaj postanowiłam, że najwyższa pora upiec z nich ciasto. Kupiłam, pełnoziarnistą mąkę pszenną, specjalnie do tego bananowego ciasta, bo już dawno temu przekonałam się, że najsmaczniejsze jest właśnie na takiej mące.

Nutella została dodana z myślą o moim mężu, który za bananami nie przepada, ale obok czekolady można mu ,,przemycić” prawie wszystko 😉

Jeśli postanowicie je upiec, pamiętajcie, żeby banany były bardzo dojrzałe, zupełnie czarne. Pozostałe składniki zaś miały temperaturę pokojową. Nie potrzebujecie miksera do przygotowania ciasta, wystarczy drewniana łyżka i wałek do ziemniaków lub widelec.

Zawsze piekłam chlebki w keksówkach, ale tym razem miałam ochotę na okrągłe ciasto, oczywiście kształt foremki zależy od Was.

Prościzna, bardzo polecam 🙂

 

Ciasto Bananowe

 

Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

Mokre:
  • 2 jajka (L) 
  • 2/3 szk jogurtu greckiego 
  • 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 
  • 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany (skórka powinna być czarna)
Suche:
  • 2 szk. mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Szczypta soli
  • 3/4 szk. cukru 
  • 1 cukier waniliowy 
Dodatkowo:
  • ok. 1 szk. Nutelli lub innego kremu czekoladowego. 

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

Formę okrągłą 20-24 cm lub keksową posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.

W jednej średniej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać, odstawić.

W drugiej dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie banany, można zrobić to widelcem lub wałkiem do ziemniaków.

Do bananów dodać pozostałe Mokre składniki i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.

Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Odstawić.

Nutelle rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, żeby stała się nieco luźniejsza i lała się ,,wolnym” strumieniem. Ja wstawiłam do mikrofali na 30 sek.

Do foremki wlać połowę ciasta, wylać na nie połowę Nutelli, następnie wylać pozostałą połowę ciasta a na jego wierzch pozostałą Nutellę.

Piec ok. 55-60 min. do suchego patyczka (ja piekłam 60 min).

Wyjąć, studzić na kuchennej kratce przez 20 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

Zimne ciasto można dodatkowo posmarować Nutellą.

Smacznego.

 

  • Banany Przepisy
  • Ciasto Bananowe
  • Ciasto bananowe

 

(Visited 294 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Wesołych Świąt
next
Szarlotka
previous
Wesołych Świąt
next
Szarlotka

4 komentarze Ukryj

Pani Doroto, a czy może być użyta mąka razowa żytnia lub orkiszowa? Mam obie i nie wiem czy się nadają, lub może jedna z nich jest lepsza do tego ciasta?

Orkiszowa tez jest super, jest trochę słodsza niz mąka żytnia. Proszę upiec najpierw z użyciem jednej a następnym razem z drugą. Obydwie sa bardzo dobre do ciasta bananowego i np.do szarlotki.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię