• Home
  • Banany
  • Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej
Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Piękne, czarne banany, które leżały na desce z owocami czekały cierpliwie na swoją kolej. Dzisiaj postanowiłam, że najwyższa pora upiec z nich ciasto. Kupiłam, pełnoziarnistą mąkę pszenną, specjalnie do tego bananowego ciasta, bo już dawno temu przekonałam się, że najsmaczniejsze jest właśnie na takiej mące.

    Nutella została dodana z myślą o moim mężu, który za bananami nie przepada, ale obok czekolady można mu ,,przemycić” prawie wszystko 😉

    Jeśli postanowicie je upiec, pamiętajcie, żeby banany były bardzo dojrzałe, zupełnie czarne. Pozostałe składniki zaś miały temperaturę pokojową. Nie potrzebujecie miksera do przygotowania ciasta, wystarczy drewniana łyżka i wałek do ziemniaków lub widelec.

    Zawsze piekłam chlebki w keksówkach, ale tym razem miałam ochotę na okrągłe ciasto, oczywiście kształt foremki zależy od Was.

    Prościzna, bardzo polecam 🙂

     

    Ciasto Bananowe

     

    Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej

    Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:

    Mokre:
    • 2 jajka (L) 
    • 2/3 szk jogurtu greckiego 
    • 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 
    • 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany (skórka powinna być czarna)
    Suche:
    • 2 szk. mąki pszennej pełnoziarnistej 
    • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
    • Szczypta soli
    • 3/4 szk. cukru 
    • 1 cukier waniliowy 
    Dodatkowo:
    • ok. 1 szk. Nutelli lub innego kremu czekoladowego. 

    Sposób przygotowania:

    Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.

    Formę okrągłą 20-24 cm lub keksową posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.

    W jednej średniej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać, odstawić.

    W drugiej dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie banany, można zrobić to widelcem lub wałkiem do ziemniaków.

    Do bananów dodać pozostałe Mokre składniki i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.

    Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Odstawić.

    Nutelle rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, żeby stała się nieco luźniejsza i lała się ,,wolnym” strumieniem. Ja wstawiłam do mikrofali na 30 sek.

    Do foremki wlać połowę ciasta, wylać na nie połowę Nutelli, następnie wylać pozostałą połowę ciasta a na jego wierzch pozostałą Nutellę.

    Piec ok. 55-60 min. do suchego patyczka (ja piekłam 60 min).

    Wyjąć, studzić na kuchennej kratce przez 20 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.

    Zimne ciasto można dodatkowo posmarować Nutellą.

    Smacznego.

     

    • Banany Przepisy
    • Ciasto Bananowe
    • Ciasto bananowe

     

    (Visited 461 times, 1 visits today)

    Dorota

    previous
    Wesołych Świąt
    next
    Szarlotka
    previous
    Wesołych Świąt
    next
    Szarlotka

    4 komentarze Ukryj

    Pani Doroto, a czy może być użyta mąka razowa żytnia lub orkiszowa? Mam obie i nie wiem czy się nadają, lub może jedna z nich jest lepsza do tego ciasta?

    Orkiszowa tez jest super, jest trochę słodsza niz mąka żytnia. Proszę upiec najpierw z użyciem jednej a następnym razem z drugą. Obydwie sa bardzo dobre do ciasta bananowego i np.do szarlotki.

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię