Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Piękne, czarne banany, które leżały na desce z owocami czekały cierpliwie na swoją kolej. Dzisiaj postanowiłam, że najwyższa pora upiec z nich ciasto. Kupiłam, pełnoziarnistą mąkę pszenną, specjalnie do tego bananowego ciasta, bo już dawno temu przekonałam się, że najsmaczniejsze jest właśnie na takiej mące.
Nutella została dodana z myślą o moim mężu, który za bananami nie przepada, ale obok czekolady można mu ,,przemycić” prawie wszystko 😉
Jeśli postanowicie je upiec, pamiętajcie, żeby banany były bardzo dojrzałe, zupełnie czarne. Pozostałe składniki zaś miały temperaturę pokojową. Nie potrzebujecie miksera do przygotowania ciasta, wystarczy drewniana łyżka i wałek do ziemniaków lub widelec.
Zawsze piekłam chlebki w keksówkach, ale tym razem miałam ochotę na okrągłe ciasto, oczywiście kształt foremki zależy od Was.
Prościzna, bardzo polecam 🙂

Ciasto bananowe z Nutellą z mąki pełnoziarnistej
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej:
Mokre:
- 2 jajka (L)
- 2/3 szk. jogurtu greckiego
- 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego
- 3 duże lub 4 małe bardzo dojrzałe banany (skórka powinna być czarna)
Suche:
- 2 szk. mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 3/4 szk. cukru
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo:
- ok. 1 szk. Nutelli lub innego kremu czekoladowego.
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C.
Formę okrągłą 20-24 cm lub keksową posmarować masłem i wysypać mąką, odstawić.
W jednej średniej misce połączyć wszystkie suche składniki, wymieszać, odstawić.
W drugiej dużej misce rozgnieść bardzo dokładnie banany, można zrobić to widelcem lub wałkiem do ziemniaków.
Do bananów dodać pozostałe Mokre składniki i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita masa.
Suche składniki wsypać do mokrych i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Nutelle rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej, żeby stała się nieco luźniejsza i lała się ,,wolnym” strumieniem. Ja wstawiłam do mikrofali na 30 sek.
Do foremki wlać połowę ciasta, wylać na nie połowę Nutelli, następnie wylać pozostałą połowę ciasta a na jego wierzch pozostałą Nutellę.
Piec ok. 55-60 min. do suchego patyczka (ja piekłam 60 min).
Wyjąć, studzić na kuchennej kratce przez 20 min, następnie wyjąć i całkowicie wystudzić.
Zimne ciasto można dodatkowo posmarować Nutellą.
Smacznego.
4 komentarze Ukryj
Pani Doroto, a czy może być użyta mąka razowa żytnia lub orkiszowa? Mam obie i nie wiem czy się nadają, lub może jedna z nich jest lepsza do tego ciasta?
Orkiszowa tez jest super, jest trochę słodsza niz mąka żytnia. Proszę upiec najpierw z użyciem jednej a następnym razem z drugą. Obydwie sa bardzo dobre do ciasta bananowego i np.do szarlotki.
Dziękuję za odpowiedź.
PS. Sernik lekki jak puch jest hitem i najpyszniejszym sernikiem jaki jadłam od dawna 🙂
Pani Olu, zapraszam z przyjemności coś podpowiem jeśli tylko będę mogła 🙂