Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszny i słodki staropolski wieniec krucho drożdżowy. W tym cieście znajduje się wszystko co najlepsze, czekolada i marcepan, zawinięte w lekkie krucho drożdżowe ciasto. Szczególnie polecam na święta, to ciasto które jest nie tylko pyszne, ale i pięknie wygląda.
Marcepan trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, a żeby to zrobić, dobrze jest włożyć go na chwilę do lodówki lub zamrażalnika.
Czekoladę rozpuszczamy i pozostawiamy do przestygnięcia przed rozsmarowaniem jej na cieście.
Krucho-drożdżowe ciasto jest naprawdę łatwe do zrobienia, nie wymaga wyrastania, czy przygotowywania zaczynu. Może je zrobić każdy, nawet Ci, którzy obawiają się drożdżowych wypieków, tutaj nie może się nie udać. A ciasto krucho-drożdżowe jest delikatniejsze i lżejsze niż czyste ciasto drożdżowe.
Gorąco polecam 😀

Wieniec krucho drożdżowy z czekoladą i marcepanem
Składniki na jeden niewielki wianuszek:
- 75 g zimnego masła
- 200 g mąki pszennej tortowej
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego (u mnie jogurt)
- 25 g świeżych drożdży
Nadzienie:
- 220 g marcepanu
- 150 g czekolady gorzkiej (u mnie Wedlowska)
- ok. 1/4 szkl. mleka (2%)
Sposób przygotowania:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
W miseczce wymieszać razem drożdże ze śmietaną, do całkowitego rozpuszczenia.
W malakserze lub na stolnicy, posiekać razem masło, mąkę, cukier, sól, jajko, żółtko, siekać do chwili kiedy składniki zaczną się łączyć. Na koniec dodać drożdże ze śmietaną i nadal siekać, do chwili kiedy powstanie gęste, mokre ciasto.
Lekko podsypać mąką i zagniatać rękami przez ok. 4-5 min. Powstanie jednolite, gładkie i sprężyste ciasto.
Rozwałkować ciasto na prostokąt ok. 35×20 cm, lub nieco większy.
Czekoladę rozpuścić w garnuszku z mlekiem, dokładnie wymieszać, aby czekolada była gładka gęsta. Odstawić do przestygnięcia.
Marcepan zetrzeć na grubej tarce. Wcześniej można go włożyć na 10 min do zamrażalnika,
żeby był twardszy i łatwiejszy do tarcia.
Przestudzoną czekoladę rozsmarować na cieście, posypać marcepanem i zwinąć w rulon
(jak to zrobić, pokazują poniższe zdjęcia).
Rulon z ciasta przeciąć na pół, zostawiając 2-3 cm, nie przecięte na jednym z końców.
Przeplatać ciasto, podobnie jak warkocz. Zwinąć w wianuszek, zlepić końce.
Wianek przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawić ciasto do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 175 st.C. i piec przez 20-23 min.
do zrumienienia. Pieczemy ciasto do suchego patyczka, ale patyczek wkłuty w wianek może wyjść ubrudzony czekoladą, ale nie ciastem.
Przez ok. 5 min studzimy ciasto w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy
i studzimy na kratce.
Możemy wianuszek oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego 🙂



3 komentarze Ukryj
Doroto, jak dużo wcześniej należy zrobić to ciasto? tzn. najlepsze jest na świeżo czy na drugi dzień?
My jedliśmy przez 4 dni, chociaż ostatniego było już dość twarde. Najsmaczniejszy jest w dniu pieczenia i dzień poźniej. Trzymany w szczelnym pojemniku, doskonale się przechowuje. Zależy od tego co ktoś lubi, moj mąż twierdzi, że następnego dnia po upieczeniu jest najlepszy, czekolada i marcepan zastygają, a ciasto jest wciąż świeże 🙂
Zrobiłam dwa! Dla nas i dla rodziny na prezent. Efektowne i pyszne! Na mniej uroczyste okazje zmniejszyłabym ilość marcepanu. Ale na święta musi być na bogato:) Na początku zmartwiłam się małymi rozmiarami wieńca, ale starczyło dla wszystkich, ciasto jest słodkie, więc nie trzeba kroić dużych kawałków. dzięki za ten przepis, polecam dalej! wesołych świąt!