Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl

    Jak to zrobiłam, krok po kroku:

    Share

    Przepis na tę roladę dostałam od mojej znajomej, która mieszka od lat w Belgii. Prosiłam ją o tradycyjne świąteczne przepisy.
    Dostałam ich kilka, między innymi właśnie na tę czekoladową roladę. Przyznaję, że cisto jest pyszne, Tadzio z kolegą pochłonęli je w mgnieniu oka, nawet nie zorientowaliśmy się kiedy:)

    Bardzo polecam przepis na biszkopt, jest sprężysty, dzięki czemu idealnie się zwija i nie kruszy. Delikatny czekoladowy krem z pewnością wykorzystam jeszcze wielokrotnie, również do innych ciast.

    Roladę przechowuje się w lodówce i polecam przygotowanie jej dzień wcześniej.

    A już wkrótce inne belgijskie specjały, świąteczne i nie tylko:)

    rolada

    Bûche de Noёl – czekoladowa

    Składniki:

    Na biszkopt:

    • 3 duże jajka (L)
    • 80 gr cukru
    • 90 gr mąki pszennej tortowej
    • 40 gr masła
    • 1 łyżeczka drożdży instant
    • Na mus czekoladowy:
    • 100 gr czekolady mlecznej
    • 3 jajka, białka i żółtka osobno (ekologiczne, wyparzone i wyszorowane)
    • 30 gr masła
    • 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w 4 łyżkach wrzątku)
    • 1 cukier waniliowy

    Na polewę:

    • 100 gr czekolady gorzkiej
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania:

    Biszkoptu:

    1. Piekarnik nagrzać do 200 oC.
    2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem.
    3. Masło roztopić i ostudzić.
    4. Jajka i cukier zmiksować (na wysokich obrotach) tak aby powstała jasna, puszysta masa (ok.4-5 min).
    5. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z drożdżami i masło, delikatnie wymieszać.
    6. Ciasto wyłożyć na przygotowaną blachę, wygładzić tak aby powstał prostokąt.
    7. Wstawić do gorącego piekarnika na 7-8 min. Uważać, aby ciasto się nie przypaliło na brzegach.
    8. Wyjąć biszkopt i jeszcze gorący wyłożyć na wilgotną ściereczkę. Przykryć papierem do pieczenia i całość zwinąć w roladę. Odłożyć do całkowitego wystygnięcia.

    Musu czekoladowego:

    1. W szklanym naczyniu umieścić czekoladę i masło, rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, wymieszać. Do przestudzonej masy czekoladowej dodawać po jednym żółtku, dokładnie mieszając. Następnie wmieszać rozpuszczoną i wystudzoną żelatynę. Odstawić.
    2. Z białek i cukru waniliowego ubić sztywną pianę (ubijać ok. 5 min)
    3. Pianę wymieszać z masą czekoladową, odstawić aby stężała (ok.30 min).
    4. Przygotowanie:
    5. Zimny biszkopt rozwinąć delikatnie, napełnić musem czekoladowym, zwinąć niezbyt ścisło. Odłożyć aby całość stężała.

    Polewy:

    1. Czekoladę połamać, dodać masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita, gładka masa. Posmarować roladę, posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić na kilka godzin.
    Smacznego!!!
    rolada2
    zd1
    zd2
    zdj4
    zd3

     

    (Visited 371 times, 3 visits today)

    Dorota

    previous
    Piernik czekoladowy z bakaliami
    next
    Kruche Ciasteczka Pomarańczowe
    previous
    Piernik czekoladowy z bakaliami
    next
    Kruche Ciasteczka Pomarańczowe

    5 komentarzy Ukryj

    Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

    Translate »