0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Piernik czekoladowy z bakaliami

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Piernik czekoladowy z bakaliami

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Zrobiony dzisiaj, z powodzeniem może poczekać do świąt. Pachnie i smakuje cudownie.
Uwaga przy pieczeniu, lubi się przypalić, sprawdźcie po ok. 40-45 min, bo może jest już gotowy.

Polecam:)

Piernik czekoladowy z bakaliami

Składniki:
  • 300 gr mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ szklanki płynnego miodu
  • 100 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 200 g cukru
  • 3 duże jajka L (żółtka i białka osobno)
  • 5 łyżek mleka
  • 3 owoce jałowca
  • 7 goździków
  • Szczypta gałki muszkatołowej świeżo mielonej
  • Szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • ¾ łyżeczki cynamonu mielonego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 120 g bakalii posiekanych (orzechów włoskich, suszonej żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, suszonych śliwek)
Sposób przygotowania:
  1. Piekarnik rozgrzać do 175 oC.
  2. W moździerzu dokładnie zmiażdżyć goździki i owoce jałowca.
  3. Bakalie i czekoladę posiekać (można w malakserze)
  4. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy wymieszać razem. Odstawić.
  5. Masło i cukier zmiksować na jednolitą, puszystą masę, stopniowo wlewać miód cały czas miksując.
  6. Następnie ucierając na wolnych obrotach dodawać kolejno żółtka.
  7. Do masy wsypać mąkę i mleko, zmiksować wolno tylko do połączenia się składników.
  8. Z białek ubić pianę.
  9. Pianę partiami wmieszać do ciasta, na koniec dodać bakalie z czekoladą i delikatnie wymieszać.
  10. Przelać do formy, u mnie jednorazowa papierowa foremka w kształcie choinki, lub do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
  11. Piec ok. 50 min do suchego patyczka.
Zimny piernik polać gorzką czekoladą rozpuszczoną z 2 łyżkami masła.
Ozdobić np. marcepanem i bakaliami.
Można przechowywać w szczelnym pojemniku, przez 5 -7 dni.
Smacznego!

(Visited 201 times, 1 visits today)

Dorota

previous
Tosty francuskie z miodem – na zdrowie!!!
next
Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl
previous
Tosty francuskie z miodem – na zdrowie!!!
next
Rolada czekoladowa – Bûche de Noёl

5 komentarzy Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię