Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na bardzo łatwe do zrobienia ciasta francuskie z kremowym serem i truskawkami. Zobaczcie film jak łatwo i szybko zrobić ten pyszny, letni deser.
Doskonały pomysł dla wszystkich, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni, a chcą zabłysnąć. Te ciastka zawsze się udają, pięknie wyglądają i są naprawdę pyszne.
Dla mnie najsmaczniejsze są lekko ciepłe, kruche i delikatne. Ciastka przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem lub polukrować w każdej wersji są doskonałe.
Polecam do kawy lub ze szklanką mleka 🙂
Ciastka Francuskie z Serem i Truskawkami
Składaniki:
- 300 g gotowego ciasta francuskiego
- 300 g serka śmietankowego (u mnie Piątnicy)
- 2,5 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub łyżeczka cukru wanilinowego
- ok. 200 g truskawek
- cukier puder do oprószenia ciastek
Sposób przygotowania ciastek:
Ser, cukier puder i wanilię umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić.
Truskawki umyć, oczyścić.
Ciasto francuskie jeśli jest mrożone rozmrozić. Pokroić na kwadraty ok. 10 x 10 cm. Ciasto nacinać tak jak pokazano na filmie. Najlepiej złożyć na pół, aby powstał trójkąt, ponacinać brzegi, rozłożyć aby znowu powstał kwadrat. Ponacinane brzegi zagiąć do środka. Układać na cieście porcję serka
i truskawkę.
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. z termoobiegiem.
Piec ciastka 13 -16 min do zrumienienia.
Lekko przestudzić i oprószyć cukrem pudrem. Podawał lekko ciepłe lub całkowicie wystudzone.
Smacznego 🙂