0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Muffinki bananowo czekoladowe

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Muffinki bananowo czekoladowe

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Kolejny tydzień i kolejne wyzwanie, co dać dziecku do szkoły na drugie śniadanie? Tadzio z zachwytem pochłania wszystkie wypieki z bananami. Upiekłam mu więc babeczki bananowo-czekoladowe, idealne na szkolną, szybką ,,przegryzkę”. Dokładnie wystudzone i przechowywane w szczelnym pojemniku, w chłodnym miejscu wytrzymają z powodzeniem, nawet do trzech dni.

Polecam.

 

 

muffinki

Muffinki bananowo czekoladowe

Składniki:

  • 130 gr masła w temperaturze pokojowej
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 2 jajka (L)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki mąki pszennej 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao 
  • Szczypta soli
  • 2 średnie banany bardzo dojrzałe 
  • 1/2 szklanki maślanki

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. 

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami lub przygotować silikonowe forem (każdą posmarować roztopionym masłem i posypać mąką). 

Banany rozgnieść widelcem lub przy pomocy tłuczka do ziemniaków na jednolitą masę. 

Mąkę, kakao, sól, proszek i sodę połączyć, wymieszać.

Zmiksować masło, cukier i cukier waniliowy na jednolitą, jasną masę. Dodać jajka, zmiksować. Dodać banany, zmiksować.  Następnie wsypać mąkę i zmiksować na wolnych obrotach do połączenia składników. Na koniec wlać maślankę i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników. 

 Papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. 

Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 20 min, do suchego patyczka. 

Studzić na kuchennej kratce. 

Muffinki można polukrować lub oprószyć cukrem pudrem, ale i bez tego, są bardzo słodkie. 

Smacznego. 

  • muffinki-bananowe
  • muffiny-banan
  • bananowe-muffiny
(Visited 179 times, 1 visits today)

Dorota

Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Chrust - Faworki
next
Faworki czyli Chrust
Tort Tiramisu
previous
Tort Tiramisu
Chrust - Faworki
next
Faworki czyli Chrust

4 komentarze Ukryj

Ja mam pytanie. Co to dokladnie znaczy ” studzic na kuchennej kratce „? Czy to znaczy, ze mam wyjac muffinki z piekarnika i polozyc je na tej kuchennej kratce? Tylko, ze ja nie mam takowej.
Po tych dwudziestu minutach pieczenia moge wyjmowac muffinki natychmiast czy musza troche polezec w piekarniku. Przeprasza, ze zadaje takie glupawe pytania ala mam straszne problemy z zakalcem. Jestem „miszczem” zakalca :-(.

Kuchenna kratka do studzenia ciast jest bardzo przydatna. Zaraz po wyjęciu ciasta z piekarnika jeszcze w formie stawiamy ją właśnie na takie kratce. Powietrze krąży sobie wokoło ciast i studzi je równomiernie. przeważnie ciasto w formie na kratce studzimy 10-15 min i dopiero takie lekko przestudzone wyjmujemy z formy. Chyba, że w przepisie jest podane inaczej, np. biszkopty zostawiamy w formie do całkowitego wystudzenia. (link gdzie zobaczysz różne kratki kuchenne: https://www.google.pl/search?q=kratka+do+studzenia+ciast&espv=2&biw=1682&bih=883&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=detUVYHtM8GsswHivYHgBA&ved=0CAYQ_AUoAQ )

Muffinki wyjmujemy z piekarnika w foremce od razu, nie zostawiamy ich w piekarniku (uchylonym ani otwartym). Foremkę z babeczkami stawiamy na 5 min (są małe więc stygną szybciej) i dopiero potem wyjmujemy jeszcze ciepłe, ale już nie gorące. Na kratce wystygną całkowicie.

Jeśli często zdarzają Ci się zakalce dopilnuj, aby produkty z których pieczesz, były w temperaturze pokojowej, to ważne i zapobiega powstawaniu zakalców. Również nie mieszaj zbyt długo ciasta w trakcie przygotowania, najlepiej jest mieszać tylko do chwili, kiedy wszystkie składniki się połączą, nie dłużej. Nie otwieraj piekarnika w trakcie pieczenia wcześniej niż na 10 min przed końcem czasu pieczenia.
Mam nadzieję, że chociaż trochę rozwiałam wątpliwości. Pozdrawiam 😀

Ojej, nie wiem jak dziekowac… Wiem, ze myslisz, ze jestem kompletnym ignorantem ale powiem, ze mam mnostwo zalet :-). Serdeczne dzieki za informacje o muffinkach.

Gina absolutnie tak nie myślę, z przyjemnością pomogę jeśli tylko mogę. Zapraszam, pytaj o wszystko, nie znam wszystkich odpowiedzi, ale tym co wiem chętnie się podzielę 😀

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię