Klopsiki to chyba jedne z najbardziej ulubionych potraw. Uwielbiają je dzieci i dorośli.
Robi się je łatwo, a możliwości i wariantów podania jest nieograniczona ilość. Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będziemy mieć obiad na kilka dni.
Warto przygotować większą ilość klopsików i część zamrozić. Po odmrożeniu i odgrzaniu będą jeszcze smaczniejsze,
a taki awaryjny pewniak zawsze przyda się w domu.
Polecam.

SKŁADNIKI
- 500 g. mielonego mięsa z szynki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 jajko
- 1 mała sucha kajzerka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
- ok. 1/2 szklanki do obtoczenia klopsików mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- ok. 1 szklanki rosołu
- 2-3 łyżki koperek
przygotowanie
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody.
W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie.
Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać.
Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia.
Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni.
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny.
Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody,
dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min.
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy.
7 komentarzy
Wyglądają bardzo pysznie 🙂
mmm pyszotka 🙂 wyglądają apetycznie. Pozdrawiam
Prawdziwy, domowy obiadek!
Dokładnie tak Karmelitko 🙂
Idealny przepis na szybką przekąskę na domową imprezę. Zamiast standardowych kabanosów można zrobić, te wyglądające przepysznie klopsiki. Na weekend mam zjazd rodzinny i z pewnością spróbuje. Dziękuję za inspirację.
Ile wychodzi sztuk ?
Mega przepis. Będę często do niego wracać.