Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Składniki

500 g. mielonego mięsa z szynki
1 mała cebula
3 łyżki tartego sera żółtego
1 jajko
1 mała sucha kajzerka
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól i pieprz
ok. 1/2 szklanki do obtoczenia klopsików mąki pszennej
2 łyżki masła
ok. 1 szklanki rosołu
2-3 łyżki koperek

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Klopsiki Wieprzowe z Serem Żółtym

Proste i bardzo szybkie do przygotowania klopsiki z serem żółtym.
Klopsiki są mięciutkie i delikatne, szczególnie lubiane przez dzieci.

  • Średni

Składniki

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będziemy mieć obiad na kilka dni.

Warto przygotować większą ilość klopsików i część zamrozić. Po odmrożeniu i odgrzaniu będą jeszcze smaczniejsze,
a taki awaryjny pewniak zawsze przyda się w domu.

Polecam.

Klopsiki z Serem

(Visited 1 346 times, 2 visits today)

Steps

1
Done

Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebulę pokroić bardzo drobno, zeszklić na oleju, lekko przestudzić. Kajzerkę namoczyć w wodzie, żeby zmiękła, Odcisnąć nadmiar wody.

2
Done

W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie.

Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać.

3
Done

Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia.

Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni.
Jeśli patelnia jest małą, przekładamy klopsiki do średniego garnka, dodajemy 2 łyżeczki masła, zmniejszamy płomień na minimalny.

4
Done

Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami.
Dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 20 min. 
Po 10 min wrzucamy do garnka posiekany drobno koperek, ponownie przykrywamy garnek i dalej dusimy.

5
Done

Gotowe klopsiki posypujemy świeżym koperkiem.
Podajemy z młodymi ziemniakami, kluskami lub kopytkami.

Dorota

Ciastka Domowe na Walentynki
previous
Kruche Ciasteczka
Makaron ze szpiankiem
next
Makaron ze Szpinakiem
Ciastka Domowe na Walentynki
previous
Kruche Ciasteczka
Makaron ze szpiankiem
next
Makaron ze Szpinakiem

6 komentarzy Ukryj

Idealny przepis na szybką przekąskę na domową imprezę. Zamiast standardowych kabanosów można zrobić, te wyglądające przepysznie klopsiki. Na weekend mam zjazd rodzinny i z pewnością spróbuje. Dziękuję za inspirację.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię