Składniki
- 500 g. mielonego mięsa z szynki
- 1 mała cebula
- 3 łyżki tartego sera żółtego
- 1 jajko
- 1 mała sucha kajzerka
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i pieprz
- ok. 1/2 szklanki do obtoczenia klopsików mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- ok. 1 szklanki rosołu
- 2-3 łyżki koperek
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Doskonale się je przechowuje i dzięki temu, będziemy mieć obiad na kilka dni.
Warto przygotować większą ilość klopsików i część zamrozić. Po odmrożeniu i odgrzaniu będą jeszcze smaczniejsze,
a taki awaryjny pewniak zawsze przyda się w domu.
Polecam.
Steps
1 Done | Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. |
2 Done | W dużej misce połączyć mięso, ser żółty, jajko, sól, pieprz, paprykę, odciśniętą bułkę, cebulę, wymieszać dokładnie. Na duży talerz wysypać mąkę. Ręce zmoczyć wodą, formować niewielkie klopsiki, obtaczać w mące, nadmiar mąki strzepywać. |
3 Done | Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący wkładać klopsiki i obsmażyć z każdej strony do zrumienienia. Jeśli mamy głęboką patelnię i wszystkie klopsiki się w niej zmieszczą dusimy je na patelni. |
4 Done | Do klopsików wlewamy rosół lub jeśli nie mamy domowego a nie chcemy używać kostek rosołowych, na patelnię na której obsmażaliśmy klopsiki wlewamy 1/2 szklanki gorącej wody, dokładnie płuczemy patelnię, powstały sos wlewamy do garnka z klopsikami. |
5 Done |
7 komentarzy Ukryj
Wyglądają bardzo pysznie 🙂
mmm pyszotka 🙂 wyglądają apetycznie. Pozdrawiam
Prawdziwy, domowy obiadek!
Dokładnie tak Karmelitko 🙂
Idealny przepis na szybką przekąskę na domową imprezę. Zamiast standardowych kabanosów można zrobić, te wyglądające przepysznie klopsiki. Na weekend mam zjazd rodzinny i z pewnością spróbuje. Dziękuję za inspirację.
Ile wychodzi sztuk ?
Mega przepis. Będę często do niego wracać.