0 0

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Biszkopt kawowy na tort

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Biszkopt kawowy na tort

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Biszkopt na tort z dodatkiem naturalnej, drobno mielonej kawy, może być bazą do tortu tiramisu lub do tortu z kawowym kremem.

 Bardzo łatwy do upieczenia, zawsze się udaje i pięknie wyrasta.
Ważne: wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, daje to gwarancję sukcesu.

Polecam.

 

Biszkopt kawowy na tort

Składniki na biszkopt kawowy:

  • 5 jajek (L)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka kawy mielonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach waniliowy

Sposób przygotowania biszkoptu kawowego:

Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.

Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).

Żółtka oddzielić od białek.

W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.

Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać.
Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.

Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).

Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.

Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię.

Smacznego 🙂

 

Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.

Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części
Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża

TORT TIRAMISU przepis do którego użyjemy Biszkoptu Kawowego

tort-tiramisu-1

 

 

Więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj

tort-z-malinami-czekoladowy

 

 

(Visited 9 346 times, 10 visits today)

Dorota

Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem w Sosie z Mascarpone
Tort Tiramisu
next
Tort Tiramisu
Makaron z Łososiem
previous
Makaron z Łososiem w Sosie z Mascarpone
Tort Tiramisu
next
Tort Tiramisu

11 komentarzy Ukryj

Wypróbowałam ten przepis, tylko zamiast mąki pszennej dałam mąkę gryczaną. Ciasto wyszło bardzo pyszne. Polecam.

Pierwszy mój biszkopt o takim smaku, bardzo udany,wyrośnięty, nic nie opadł, u mnie jako jeden z blatów w torcie makowym z masą kawową.

Do biszkoptu używamy drobno mielonej kawy naturalnej. Oczywiście po upieczeniu czujemy smak kawy w cieście, ale nie czuje się grudek kawy.

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię