Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Biszkopt na tort z dodatkiem naturalnej, drobno mielonej kawy, może być bazą do tortu tiramisu lub do tortu z kawowym kremem.
Polecam.
![]() |
Biszkopt kawowy na tort
Składniki na biszkopt kawowy:
- 5 jajek (L)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka kawy mielonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach waniliowy
Sposób przygotowania biszkoptu kawowego:
Dno tortownicy (u mnie 20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić suche.
Piekarnik rozgrzać do 175 oC (termoobieg).
Żółtka oddzielić od białek.
W misie miksera białka ubić na pianę, na początku na średnich obrotach, kiedy zacznie się tworzyć piana zwiększyć obroty miksera i stopniowo dodawać cukier. (w 4 porcjach, po każdej dokładnie miksować ok.2 min) Ubijać do momentu kiedy piana będzie sztywna i szklista.
Cały czas ubijając, dodawać do piany po jednym żółtku. Miksować do całkowitego połączenia. Na koniec wlać zapach waniliowy, chwilę miksować.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać. Dodać kawę, wymieszać.
Do piany wsypać mąkę z kawą i delikatnie wymieszać łopatką.
Ciasto przełożyć do tortownicy.
Piec w gorącym piekarniku 30 min (do suchego patyczka).
Studzić przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie na kuchennej kratce. Zimny biszkopt obrysować w formie ostrym nożem a następnie wyjąć z formy.
Góra ciasta powinna po wyjęciu stanowić jego spód. W ten sposób otrzymamy idealnie równą powierzchnię.
Smacznego 🙂
Zimny biszkopt podzielić na 2 lub 3 blaty.
![]() |
Biszkopt na tort upieczony w 20 cm formie, można podzielić na 3 części |
![]() |
Biszkopt na tort kroimy po całkowitym wystygnięciu, przy pomocy długiego ostrego noża |
TORT TIRAMISU przepis do którego użyjemy Biszkoptu Kawowego
Więcej przepisów na torty znajdziecie tutaj
11 komentarzy Ukryj
biszkopt idealny! 🙂
Ale pięknie wyrósł..dzięki za udział w akcji.
Wypróbowałam ten przepis, tylko zamiast mąki pszennej dałam mąkę gryczaną. Ciasto wyszło bardzo pyszne. Polecam.
Pierwszy mój biszkopt o takim smaku, bardzo udany,wyrośnięty, nic nie opadł, u mnie jako jeden z blatów w torcie makowym z masą kawową.
Czy do ciasta wsypuje się kawę naturalną mieloną? Czy rozpuszczalną? Bo mielona kawa to chyba później jest wyczuwalna.
Do biszkoptu używamy drobno mielonej kawy naturalnej. Oczywiście po upieczeniu czujemy smak kawy w cieście, ale nie czuje się grudek kawy.
Biszkopt IDEALNY 🙂 Dziękuję za przepis 🙂
A jak wysoka jest twoja tortownica? Biszkopt wygląda perfekcyjnie!
Rewelacyjny biszkopt, wyszedł idealny. Dzięki za przepis i szczerze polecam !!!
Idealny!
Hura!!! Cieszę się bardzo 🙂