Przepis na obiad czyli ZRAZY z SZYNKI wieprzowej, faszerowane porem, szalotką i pieczarkami.
Zrazy są gotowane w sosie z dodatkiem suszonych grzybów leśnych.
Danie, które doskonale sprawdza się na codzienny obiad, ale również na świąteczne lub wyjątkowe przyjęcie.
Podawane na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, kopytek lub klusek kładzionych, moim zdaniem to idealne połączenie.
Zrazy można zamrozić, po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu. Dzielimy je na porcje, zalewamy sosem i tak zamrażamy. Odmrażamy wyjmując dzień wcześniej z zamrażarki i na noc zostawiając w lodówce. Zrazy odgrzewamy na małym ogniu, pod przykryciem.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 1,3 kg szynki (najlepiej kulka)
- ok. 2 łyżek soli
- ok. 2 łyżek pieprzu
- ok. 2 łyżek musztardy Dijone
- ok. 1 szklanki mąki
- Ponadto:
- 2 duże szalotki
- połowa dużego pora
- ok. 300 g pieczarek
- 1 duży ząbek czosnku
- ok. 300 ml. bulionu lub wody
- 1 duży liść laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 2 grzyby suszone (podgrzybki, prawdziwki)
- olej do smażenia
przygotowanie
Szynkę pokroić w cienkie plastry (kroimy mięso w poprzek włókien).
Każdy plaster rozbijamy bardzo dokładnie.
Ja umieszczam mięso między folią i rozbijam dokładnie tłuczkiem do mięsa.
Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy jeden na drugim tak, a by posmarowana strona dotykała strony nie posmarowanej w drugim plastrze.
Mięso przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godz, ale można również odstawić je na noc do lodówki.
FARSZ:
Szalotkę obieramy. Z pora również zdejmujemy wierzchnią warstwę.
Szalotkę i pora kroimy na cienkie plasterki.
Pieczarki kroimy na plasterki.
Każde warzywo na początku trzymamy osobno, bo smażymy je w innym czasie.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy szalotkę, mieszamy i smażymy przez kilka minut.
Następnie dodajemy pora i smażymy kolejne 5 min, mieszamy.
Na koniec dodajemy pieczarki, solimy, mieszamy i na dużym ogniu podsmażamy pod przykryciem, kolejne 5-8 min.
Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Farsz jest gotowy kiedy cały sok się wygotuje.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia (można również zostawić na noc w lodówce.)
PRZYGOTOWANIE ZRAZÓW:
Plaster szynki układamy na desce, musztardą do góry, na jednym końcu plastra kładziemy porcję farszu, zwijamy mięso dokładnie, ale nie za ścisło w rulon. Odkładamy na bok.
Zwijamy kolejne plastry mięsa i farszu.
Każdy zraz obwiązujemy sznurkiem lub nicią bawełnianą, żeby w czasie obróbki nie rozwinęły się.
Kiedy zrazy są zwinięte obtaczamy je w mące wysypanej na talerz.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy zrazy i obsmażamy je ze wszystkich stron. Olej powinien być bardzo gorący.
Jeśli patelnia pomieści wszystkie zrazy, zostawiamy je na niej, jeśli mięsa jest dużo przekładamy obsmażone roladki do większego garnka.
Do obsmażonych zrazów dodajemy pokrojoną drobno szalotkę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy grzyby, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy bulionem.
Bulion musi się zagotować, teraz zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek lub patelnię i dusimy (nie odkrywamy) przez ok. 50-60 min. Do chwili kiedy szalotka całkowicie się rozgotuje i zagęści sos.
Teraz danie jest już gotowe, wyjmujemy zrazy i zdejmujemy z nich nici (nici wyrzucamy) roladki wracają do sosu.
Można podawać. Najsmaczniejsze z kaszą, kopytkami, puree ziemniaczanym lub kluskami kładzionymi.
Przepisy na OBIADY
5 komentarzy
Wszystko fajnie a co z tym ząbkiem czosnku ?
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy z szalotką i pozostałymi składnikami.
Jaki bulion użyć??
Można użyć domowego rosołu, lub kostki drobiowej.
Super kulinarny website.Swietne zdjęcia potraw zachęcają .Opisy dań bardzo szczegolowe.