Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Bardzo intensywnie czekoladowe ciasto z wyczuwalnym smakiem mandarynki i lekką goryczą skórki. Jest bardzo wilgotne i owocowe.
Do ciasta dodajemy dość dużą ilość cukru, ale jest to konieczne, żeby złagodzić gorycz mandarynkowej skórki.
Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie, wszystkie składniki sieka się w malakserze. Trzeba jedynie poczekać, żeby ugotowane mandarynki wystygły.
Jeśli mają pestki to koniecznie trzeba je usunąć przed miksowanie, jeśli zostawimy je w cieście, będzie ono tak gorzkie, że może nie nadawać się do jedzenia.
Ciasto doskonale się przechowuje nawet do 3 dni. Trzeba je jedynie dokładnie wystudzić, a następnie przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu.
Jest to zdecydowanie jesienno-zimowy przepis, do tej pory nigdy nie piekłam go w lecie, zawsze przypominam sobie o min, kiedy robi się zimno.
Polecam, jest pyszne 🙂
Ciasto Czekoladowo–Mandarynkowe
Składniki:
- 4 mandarynki
- 6 jajek (L)
- 260 g cukru
- 100 g mąki pszennej
- 50 g kakao ( u mnie Wedlowskie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 50 g orzechów laskowych zmielonych lub drobno posiekanych
- 50 g suszonej żurawiny
- Szczypta soli
Przygotowanie:
Mandarynki (w całości ze skórką) wkładamy do garnuszka, zalewamy wodą do ich przykrycia, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem ok. 30 min.
Ugotowane mandarynki odcedzamy, wyjmujemy z garnka i pozostawimy do ostygnięcia.
Jeśli mają pestki usuwamy je.
Piekarnik rozgrzewamy do 175 st.C.
Formę 24 cm., z rozpinanym brzegiem wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem,
a następnie oprószamy tartą bułką.
Ugotowane mandarynki (w całości, ze skórą) wkładamy do malaksera, miksujemy przez chwilę,
aby widoczne były kawałkami skórki.
Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, zmielone orzechy, posiekaną żurawinę i jajka, miksujemy
prze ok. 1 min, żeby rozdrobnić składniki.
Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i kakao, mieszamy. Wsypujemy do masy mandarynkowej
i miksujemy, żeby składniki dokładnie się połączyły.
Ciasto przelewamy do przygotowanej foremki, wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy 50 – 55 min do suchego patyczka. Studzimy przez 10 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce.
Zimne ciasto można polać roztopioną czekoladą lub polukrować.
Polewa czekoladowa:
Tabliczkę czekolady (100 g.) rozpuścić z kilkoma łyżkami mleka, powinna powstać gęsta masa
o konsystencji płynnego miodu. Taką polewą polewamy ciasto i rozsmarowujemy czekoladę
od środka ku brzegom. Odstawiamy do zastygnięcia.
Smacznego 🙂
6 komentarzy Ukryj
Wygląda rewelacyjnie. Jakie wilgotne!
wygląda przepysnie 🙂
Nie dodajemy żadnego tłuszczu do tego ciasta?
NIe, to ciasto jest bez tłuszczu 🙂
Dziękuję za szybką odpowiedź, ciasto wygląda bardzo apetycznie, chciałabym je zrobić na święta, widac, że jest przyjemnie wilgotne, zdziwiłam się, że ńie ma w nim tłuszczu. Proszę jeszcze napisać czy orzechy laskowe mają być rozdrobnione, czy w całości?
Uzupełniłam przepis, orzechy można zmiksować lub posiekać. Pozdrawiam 🙂