Tradycyjna, postna kapusta z grochem.
Danie na polską wigilię, jest to danie niezwykle proste do przygotowania, możemy ugotować je wcześniej i przechowywać w lodówce, a jedynie podgrzać przez kolacją.
Grochu łuskanego, połówek – nie moczymy przed gotowaniem. Gotujemy jak ryż.
Moczymy groch cały, niełuskany. Ziarna wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak aby nad powierzchnią grochu było ok. 3-4 cm, wody i odstawiamy na noc.

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 1 szklanka łuskanego suchego grochu (2,5 szklanki wody do ugotowania grochu)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka kminku całego
przygotowanie
Groch opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 30-40 min. Od czasu do czasu mieszamy. ja gotuję groch podobnie jak ryż.
Na początku zagotowuję wodę, solę ją, wrzucam groch, pozwalam całości się zagotować, następnie zmniejszam gaz do minimum i tak pod przykryciem gotuję groch do miękkości.
Odcedzić. Odstawić.
Kapustę jeśli jest kwaśna, przepłukać, odcisnąć.
Kapustę włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele i pieprz, wlać wodę lub bulion, zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować kapustę ok. 1-1,5 godz, od czasu do czasu mieszając, jeśli trzeba dolać wody.
Na 15 min. przed końcem gotowania wsypać kminek, zamieszać.
Kiedy kapusta jest już prawie miękka dołożyć ugotowany i odcedzony groch, wszystko dokładnie zamieszać i gotować razem ok. 10 min, często mieszając.
jeśli kapusta jest sucha lub zaczyna przywierać do dna garnka dolać nieco wody, ale nie za dużo.
Kapustę z grochem podajemy na gorąco jako tradycyjne postne danie an Wigilię.