0 0
Kapusta z Grochem – Postna

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Kapusta z Grochem – Postna

  • Prosty

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Tradycyjna, postna kapusta z grochem. Danie na polską wigilię, jest to danie niezwykle proste do przygotowania, możemy ugotować je wcześniej i przechowywać w lodówce, a jedynie podgrzać przez kolacją.

Grochu łuskanego, połówek – nie moczymy przed gotowaniem. Gotujemy jak ryż.

Moczymy groch cały, niełuskany. Ziarna wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak aby nad powierzchnią grochu było ok. 3-4 cm, wody i odstawiamy na noc.

 

Kapusta z Grochem

Postna Kapusta z Grochem

Składniki:

  • ok. 1 kg kapusty kiszonej
  • 1 szklanka łuskanego suchego grochu (2,5 szklanki wody do ugotowania grochu)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu czarnego
  • 1 płaska łyżeczka kminku całego
(Visited 234 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Groch opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 30-40 min. Od czasu do czasu mieszamy. ja gotuję groch podobnie jak ryż. Na początku zagotowuję wodę, solę ją, wrzucam groch, pozwalam całości się zagotować, następnie zmniejszam gaz do minimum i tak pod przykryciem gotuję groch do miękkości.
Odcedzić. Odstawić.

2
Done

Kapustę jeśli jest kwaśna, przepłukać, odcisnąć.
Kapustę włożyć do dużego garnka, dodać liście laurowe, ziele i pieprz, wlać wodę lub bulion, zagotować.
Następnie zmniejszyć płomień, przykryć garnek i gotować kapustę ok. 1-1,5 godz, od czasu do czasu mieszając, jeśli trzeba dolać wody.
Na 15 min. przed końcem gotowania wsypać kminek, zamieszać.

3
Done

Kiedy kapusta jest już prawie miękka dołożyć ugotowany i odcedzony groch, wszystko dokładnie zamieszać i gotować razem ok. 10 min, często mieszając.
jeśli kapusta jest sucha lub zaczyna przywierać do dna garnka dolać nieco wody, ale nie za dużo.
Kapustę z grochem podajemy na gorąco jako tradycyjne postne danie an Wigilię.

4
Done

Dorota

Domowy Baileys
previous
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 
next
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
Domowy Baileys
previous
Domowy Likier Kawowy a’la Bailey’s 
next
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię