Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Tradycyjna, postna kapusta z grochem. Danie na polską wigilię, jest to danie niezwykle proste do przygotowania, możemy ugotować je wcześniej i przechowywać w lodówce, a jedynie podgrzać przez kolacją.
Grochu łuskanego, połówek – nie moczymy przed gotowaniem. Gotujemy jak ryż.
Moczymy groch cały, niełuskany. Ziarna wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą, tak aby nad powierzchnią grochu było ok. 3-4 cm, wody i odstawiamy na noc.
Postna Kapusta z Grochem
Składniki:
- ok. 1 kg kapusty kiszonej
- 1 szklanka łuskanego suchego grochu (2,5 szklanki wody do ugotowania grochu)
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki wody lub lekkiego bulionu warzywnego (lub nieco więcej)
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 8 ziaren pieprzu czarnego
- 1 płaska łyżeczka kminku całego
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Groch opłukać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, ok. 30-40 min. Od czasu do czasu mieszamy. ja gotuję groch podobnie jak ryż. Na początku zagotowuję wodę, solę ją, wrzucam groch, pozwalam całości się zagotować, następnie zmniejszam gaz do minimum i tak pod przykryciem gotuję groch do miękkości. |
2
Done
|
Kapustę jeśli jest kwaśna, przepłukać, odcisnąć. |
3
Done
|
Kiedy kapusta jest już prawie miękka dołożyć ugotowany i odcedzony groch, wszystko dokładnie zamieszać i gotować razem ok. 10 min, często mieszając. |
4
Done
|