Przepyszny domowy likier kawowy.
Robi się go błyskawicznie, a smakuje naprawdę jak ten, który możecie kupić w sklepie.
Jedyna, maleńka wada jest taka, że domowy likier nie może stać w lodówce zbyt długo, dlatego jeśli zrobicie go na święta niech nie będzie to jakaś zawrotna ilość, tylko tyle ile zdołacie wypić w ciągu dwóch tygodni.
Likier podajemy schłodzony, a ja dodatkowo wrzucam jeszcze małą kostkę lodu.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 400 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 400 ml whisky
- 200 ml śmietanki kremówki
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka wrzątku
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
przygotowanie
Kawę rozpuścić we wrzątku.
Do misy blendera wlać kawę, mleko, śmietankę oraz whisky, bardzo dokładnie zmiksować.
Na koniec blendowania dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować krótko.
Likier przelać do butelki. Wstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Przechowywać w lodówce do max. 2 tyg.
1 komentarz
Muszę zrobić. Zagotuję śmietanę kremówkę i wtedy będzie mógł stać długo. 😁