Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na obiad czyli ZRAZY z SZYNKI wieprzowej, faszerowane porem, szalotką i pieczarkami.
Zrazy są gotowane w sosie z dodatkiem suszonych grzybów leśnych.
Danie, które doskonale sprawdza się na codzienny obiad, ale również na świąteczne lub wyjątkowe przyjęcie.
Podawane na gorąco z dodatkiem kaszy gryczanej, kopytek lub klusek kładzionych, moim zdaniem to idealne połączenie.
Zrazy można zamrozić, po wcześniejszym całkowitym wystudzeniu. Dzielimy je na porcje, zalewamy sosem i tak zamrażamy. Odmrażamy wyjmując dzień wcześniej z zamrażarki i na noc zostawiając w lodówce. Zrazy odgrzewamy na małym ogniu, pod przykryciem.
Polecam i życzę Wam smacznego 🙂
Zrazy z Szynki Wieprzowej
Składniki:
-
ok. 1,3 kg szynki (najlepiej kulka)
-
ok. 2 łyżek soli
-
ok. 2 łyżek pieprzu
-
ok. 2 łyżek musztardy Dijone
-
ok. 1 szklanki mąki
Ponadto:
-
2 duże szalotki
-
połowa dużego pora
-
ok. 300 g pieczarek
-
1 duży ząbek czosnku
-
ok. 300 ml. bulionu lub wody
-
1 duży liść laurowy
-
3-4 ziarna ziela angielskiego
-
2 grzyby suszone (podgrzybki, prawdziwki)
-
olej do smażenia
Przepisy na OBIADY
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Szynkę pokroić w cienkie plastry (kroimy mięso w poprzek włókien). |
2
Done
|
Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą, doprawiamy solą i pieprzem, układamy jeden na drugim tak, a by posmarowana strona dotykała strony nie posmarowanej w drugim plastrze. Mięso przykrywamy i odstawiamy na minimum 1 godz, ale można również odstawić je na noc do lodówki. |
3
Done
|
Farsz:Szalotkę obieramy. Z pora również zdejmujemy wierzchnią warstwę. Każde warzywo na początku trzymamy osobno, bo smażymy je w innym czasie. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie wrzucamy szalotkę, mieszamy i smażymy przez kilka minut. Od czasu do czasu odkrywamy i mieszamy. Farsz jest gotowy kiedy cały sok się wygotuje. |
4
Done
|
Przygotowanie zrazów:Plaster szynki układamy na desce, musztardą do góry, na jednym końcu plastra kładziemy porcję farszu, zwijamy mięso dokładnie, ale nie za ścisło w rulon. Odkładamy na bok. Kiedy zrazy są zwinięte obtaczamy je w mące wysypanej na talerz. |
5
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, układamy zrazy i obsmażamy je ze wszystkich stron. Olej powinien być bardzo gorący. Do obsmażonych zrazów dodajemy pokrojoną drobno szalotkę, chwilę smażymy, aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy grzyby, ziele angielskie i liść laurowy, zalewamy bulionem. Teraz danie jest już gotowe, wyjmujemy zrazy i zdejmujemy z nich nici (nici wyrzucamy) roladki wracają do sosu. Smacznego :) |
6
Done
|
5 komentarzy Ukryj
Wszystko fajnie a co z tym ząbkiem czosnku ?
Czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy z szalotką i pozostałymi składnikami.
Jaki bulion użyć??
Można użyć domowego rosołu, lub kostki drobiowej.
Super kulinarny website.Swietne zdjęcia potraw zachęcają .Opisy dań bardzo szczegolowe.