Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na pieczoną pierś z indyka faszerowaną na zielono. Zielony kolor to nic innego jak natka pietruszki i koperek, czyli samo zdrowie.
Pieczeń robię najczęściej na święta lub większe obiady, jest to bardzo wydajna potrawa. Można przygotować ją nawet dwa dni wcześniej, przechowywać w lodówce.
W czasie pieczenia powstanie dużo sosu pieczeniowego, jest to pyszny naturalny sos, więc koniecznie go zachowajcie i podawajcie pieczeń tylko z tym sosem.
Pieczeń odgrzewamy pokrojoną na porcje, w dużym płaskim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy część sosu pieczeniowego i układamy na nim plastry pieczeniu.
Na maleńkim ogniu, pod przykryciem podgrzewamy przez kilka minut.
Dzięki takiemu podgrzewaniu mięso będzie soczyste i bardzo miękkie.
Pieczeń można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. Pokrojoną w plastry i polaną porcją sosu roladę wkładamy do pojemników, zamykamy i tak zamrażamy.
Później tylko wyjmujemy noc przed podanie i zostawiamy w lodówce. Lekko rozmrożoną pieczeń wkładamy do garnuszka i na maleńkim ogniu i pod przykryciem podgrzewamy przez ok. 10 min.
Jeżeli nie wykorzystacie całego sosu, nadmiar można zamrozić i dodawać do innych potraw z drobiu.
Polecam, danie jest naprawdę pyszne i eleganckie 🙂
Więcej przepisów na dania z indyka znajdziecie tutaj (klik)
Przepisy na Święta (klik)
Pieczeń Faszerowana z Piersi Indyka
Składniki:
- 1200-1300 piersi z indyka z polędwicą
- 2 -3 łyżeczki pieprzu
- 2-3 łyżeczki pieprzu czarnego
- 1,5 łyżki papryki ostrej
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku otartego
- sok z połowy cytryny
Farsz:
- 1 polędwica z indyka odcięta od piersi
- ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
- ok. 1/2 pęczka koperku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka bułki tartej
- ok. 2 łyżek masła
- ok. 1/4 szklanki wody
Ponadto:
- rękaw do pieczenia
- sznurek/nić kuchenna
Steps
1 Done | Sposób przygotowania:Pierś z indyka myjemy, osuszamy, odcinamy polędwic i odkładamy ją na bok (będzie potrzebna do nadzienia). Pierś układamy na desce, ostrym nożem rozcinamy ją tak, a by powstał jak największy i w miarę równy płat mięsa. Zaczynamy rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinamy do końca, a jedynie nacinamy mięso . Przykrywamy folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbijamy tylko wewnętrzną część. Zajmie to chwilę, najpierw uderzamy częścią tłuczka z kolcami, a następnie płaską stroną. |
2 Done | Rozbite mięso, ciągle od wewnętrznej strony, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem i papryką, przyklepujemy ręką. Przewracamy mięso na drugą stronę i doprawiamy solą i pieprzem. Teraz mięso przykrywamy i odkładamy na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki. |
3 Done | Farsz:Polędwiczkę z indyka kroimy w średnią kostkę, koperek i pietruszkę kroimy z grubsza, razem z łodygami, masło kroimy na kostki. Mięso, zieleninę, masło, sól i pieprz wkładamy do misy malaksera i siekamy dokładnie przez kilka minut. Jeśli nie mamy malaksera można składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa. |
4 Done | Mięso układamy na desce przyprawioną stroną do góry (czyli tą z papryką i czosnkiem, wewnętrzną), na szerszej części, na ok. 2/3 powierzchni rozkładamy farsz, wyrównujemy. Mięso zwijamy dokładnie, ale nie za ścisło. Lekko przygniatamy, aby wyrównać farsz w środku. Pierś obwiązujemy sznurkiem kuchennym, można również włożyć roladę do siatki masarskiej. Ja obwiązuję bawełnianym sznurkiem, robimy to dokładnie, aby farsz nam nie wypadał. |
5 Done | Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorącym obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić. Posypujemy wierzch rolady majerankiem. |
6 Done | Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem i ok. 200 st.C grzałki óra/dółRękaw z mięsem wkładam do naczynia żaroodpornego lub układam na blasze do pieczenia. Roladę piekę ok. 60 min., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam na 10 min, bez otwierania piekarnika. Roladę kroimy ostrym nożem na plastry, polewamy sosem pieczeniowym. |
7 Done |
Jeden komentarz Ukryj
Super łatwe i szybkie danie, a do tego bardzo smaczne. Polecam