• Home
  • Filmy
  • Faszerowana Pierś z Indyka – Pieczeń z Indyka

Notice: Undefined variable: btn_class in /home/wofchnid/domains/kuchniadoroty.pl/public_html/wp-content/plugins/osetin-meal-planner/osetin-meal-planner.php on line 211
Faszerowana Pierś z Indyka – Pieczeń z Indyka

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Faszerowana Pierś z Indyka – Pieczeń z Indyka

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share

Przepis na pieczoną pierś z indyka faszerowaną na zielono. Zielony kolor to nic innego jak natka pietruszki i koperek, czyli samo zdrowie.

Pieczeń robię najczęściej na święta lub większe obiady, jest to bardzo wydajna potrawa. Można przygotować ją nawet dwa dni  wcześniej, przechowywać w lodówce.

W czasie pieczenia powstanie dużo sosu pieczeniowego, jest to pyszny naturalny sos, więc koniecznie go zachowajcie i podawajcie pieczeń tylko z tym sosem.

Pieczeń odgrzewamy pokrojoną na porcje, w dużym płaskim garnku rozgrzewamy masło, dodajemy część sosu pieczeniowego i układamy na nim plastry pieczeniu.
Na maleńkim ogniu, pod przykryciem podgrzewamy przez kilka minut.
Dzięki takiemu podgrzewaniu mięso będzie soczyste i bardzo miękkie.

Pieczeń można również zamrozić i przechowywać w zamrażarce do 2-mcy. Pokrojoną w plastry i polaną porcją sosu roladę wkładamy do pojemników, zamykamy i tak zamrażamy.
Później tylko wyjmujemy noc przed podanie i zostawiamy w lodówce. Lekko rozmrożoną pieczeń wkładamy do garnuszka i na maleńkim ogniu i pod przykryciem podgrzewamy przez ok. 10 min.

Jeżeli nie wykorzystacie całego sosu, nadmiar można zamrozić i dodawać do innych potraw z drobiu.

Polecam, danie jest naprawdę pyszne i eleganckie 🙂

Więcej przepisów na dania z indyka znajdziecie tutaj (klik)

Przepisy na Święta (klik)

Pieczeń z Indyka

Pieczeń Faszerowana z Piersi Indyka

Składniki:

  • 1200-1300 piersi z indyka z polędwicą
  • 2 -3 łyżeczki pieprzu
  • 2-3 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1,5 łyżki papryki ostrej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku otartego
  • sok z połowy cytryny

Farsz:

  • 1 polędwica z indyka odcięta od piersi
  • ok. 1/2 pęczka natki pietruszki
  • ok. 1/2 pęczka koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżka bułki tartej
  • ok. 2 łyżek masła
  • ok. 1/4 szklanki wody

Ponadto:

  • rękaw do pieczenia
  • sznurek/nić  kuchenna
(Visited 1 833 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

Pierś z indyka myjemy, osuszamy, odcinamy polędwic i odkładamy ją na bok (będzie potrzebna do nadzienia).

Pierś układamy na desce, ostrym nożem rozcinamy ją tak, a by powstał jak największy i w miarę równy płat mięsa. Zaczynamy rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinamy do końca, a jedynie nacinamy mięso .

Przykrywamy folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbijamy tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbijamy tylko wewnętrzną część. Zajmie to chwilę, najpierw uderzamy częścią tłuczka z kolcami, a następnie płaską stroną.

2
Done

Rozbite mięso, ciągle od wewnętrznej strony, skrapiamy sokiem z cytryny, następnie nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprószamy solą, pieprzem i papryką, przyklepujemy ręką. Przewracamy mięso na drugą stronę i doprawiamy solą i pieprzem.

Teraz mięso przykrywamy i odkładamy na ok. 1 godz, lub na noc do lodówki.

3
Done

Farsz:

Polędwiczkę z indyka kroimy w średnią kostkę, koperek i pietruszkę kroimy z grubsza, razem z łodygami, masło kroimy na kostki.

Mięso, zieleninę, masło, sól i pieprz wkładamy do misy malaksera i siekamy dokładnie przez kilka minut. Jeśli nie mamy malaksera można składniki przepuścić przez maszynkę do mięsa.
Do zmielonego farszu dodajemy tartą bułkę i już ręcznie mieszamy. Odstawiamy.

4
Done

Mięso układamy na desce przyprawioną stroną do góry (czyli tą z papryką i czosnkiem, wewnętrzną), na szerszej części, na ok. 2/3 powierzchni rozkładamy farsz, wyrównujemy. Mięso zwijamy dokładnie, ale nie za ścisło. Lekko przygniatamy, aby wyrównać farsz w środku.

Pierś obwiązujemy sznurkiem kuchennym, można również włożyć roladę do siatki masarskiej. Ja obwiązuję bawełnianym sznurkiem, robimy to dokładnie, aby farsz nam nie wypadał.

5
Done

Na dużej patelni rozgrzewamy olej i na bardzo gorącym obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić. Posypujemy wierzch rolady majerankiem.
Roladę wkładamy do rękawa (rękaw wcześniej zamykamy bardzo szczelnie z jednej strony), dodajemy masło, ja dodatkowo opłukuję patelnię na której obsmażałam indyka wrzątkiem i wlewam wszystko do rękawa. Zamykamy rękaw, nacinamy kilka niewielkich otworków (dzięki temu powietrze w czasie pieczenia nie rozsadzi rękawa, to ważne).

6
Done

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.C. z termoobiegiem i ok. 200 st.C grzałki óra/dół

Rękaw z mięsem wkładam do naczynia żaroodpornego lub układam na blasze do pieczenia.

Roladę piekę ok. 60 min., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam na 10 min, bez otwierania piekarnika.
Wyjmuję, chwilę czekam (5 min.) ostrożnie otwieram rękaw, wyjmuję mięso i odkładam na deskę, a sos zlewam do sosjerki.

Roladę kroimy ostrym nożem na plastry, polewamy sosem pieczeniowym.
macznego :)

7
Done

Dorota

Pierniczki Świąteczne
previous
Miękkie Pierniki Nadziewane
next
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami
Pierniczki Świąteczne
previous
Miękkie Pierniki Nadziewane
next
Śledzie po Kaszubsku z Rodzynkami

Jeden komentarz Ukryj

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię