Dziś coś, co idealnie wpisuje się w jesienną i zimową kuchnię czyli aromatyczny żurek z grzybami leśnymi.
Zupa, która nie tylko rozgrzewa, ale też niesie ze sobą wspomnienie domowych obiadów.
Dlaczego właśnie żurek?
„Żurek” to klasyk kuchni polskiej — kwaśny, esencjonalny i sycący. Dzięki kwaśnej bazie świetnie pobudza apetyt i stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnych zup. Do tego dodatek grzybów leśnych wnosi głębię smaku i aromatu — co czyni ten żurek wyjątkowym. Samodzielne przygotowanie zakwasu na żurek daje pełną kontrolę nad składnikami, ale jeśli brakuje nam czasu a mamy wielką ochotę na zupę zawsze możemy skorzystać z gotowych zakwasów.
🔶 Sprawdź mój przepis na zakwas na żurek — byś mógł zrobić go w domu.
Kiedy sezon? Najlepiej podawać żurek od wczesnej jesieni do późnej zimy — czyli mniej więcej od września do lutego/marca — gdy zależy nam na potrawach rozgrzewających, pełnych smaku i wyrazistych. Wszyscy wiemy jednak, że żurek to tradycyjna zupa wielkanocna. Nie wyobrażam sobie wielkanocnego stołu bez żurku. Ale dzisiaj kiedy dopiero wchodzimy w zimowy sezon, z powodzeniem możemy żurek nazwać zupą 4 kwartału 😉
Co użyć — grzyby i podanie
Jeśli chodzi o grzyby leśne — możesz sięgnąć po np. borowiki (prawdziwki), koźlarze, maślaki, podgrzybki. Suszone też się sprawdzą — moje sposoby na przygotowanie i przechowywanie grzybów leśnych znajdziesz niżej👇. Grzyby dodają koloru i podkreślają smak żurku.
Jak podawać żurek, by wyglądał ciekawie? Oto moje pomysły
-
klasycznie w głębokim talerzu — idealne na rodzinny obiad,
-
w małych kokilkach lub bulionówkach — świetna opcja na przystawkę lub kolację w mniejszym gronie,
-
w specjalnie pieczonym chlebie — efektowna forma, która daje moment „wow” przy podaniu.
🔶 Sprawdź mój przepis na chlebki do żurku.
Dodatkowo, na blogu znajdziesz też inne warianty żurku — zapraszam do działu przepisów na żurek — wybierz ten, który Ci najbardziej odpowiada.
🔶 Przygotowanie grzybów
1 sposób:
Grzyby suszone wkładam do miseczki i zalewam wrzątkiem, odstawiam na ok. 30 min, lub na noc. Używam grzyby razem z wodą do sosów lub Farszu. Zawsze po dodaniu grzyby gotuję min. 40-55 min.
2 sposób:
Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, stawiam na ogniu i gotuję przez ok. 45 min. Następnie grzyby z płynem całkowicie studzę, przekładam do naczynia i zamrażam.
Tak przygotowane dodaję do np. sosów, zup, itp. Czasami odkrajam kawałek zamrożonych grzybów, a resztę z powrotem wkładam do zamrażarki.
3 sposób:
Świeże grzyby kroję na kawałki, zalewam wodą i gotuję ok. 45 min. Przelewam do słoika kiedy są gorące, zamykam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
Przechowuję w lodówce. Przygotowuję małe porcje, takie na 1 raz. Otwarty słoik przechowuję w lodówce max 3 dni. Zamknięte próżniowo nawet kilka miesięcy.
Dzięki sposobom 1 i 2 zawsze mam gotowe grzyby do szybkiego użycia. Można dodać je do zupy, sosu lub farszu.
Przepisy na Żurek
Żurek z Białą Kiełbasą
Żurek na Wielkanocny na Zakwasie
Chlebki do Żurku
Żurek na Białej i Wiejskiej Kiełbasie
Domowy Zakwas na Żurek

SKŁADNIKI
- 2 białe surowe kiełbasy (więcej jeśli robimy większą ilość zupy)
- 2 kawałki kurczaka (u mnie podudzia, ale mogą być skrzydełka, ćwiartki)
- 2-3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1 cebula
- kawałek pora
- 3 średnie ziemniaki
- 30 g grzybów leśnych
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 5-7 ziaren pieprzu czarnego
- 2 łyżki majeranku
- ok. 500 ml. zakwasu na żurek lub 1 opakowanie żurku w proszku (u mnie Winiary)
- 1 łyżka 18% śmietany
przygotowanie
Przygotowanie grzybów
1 sposób: grzyby suszone wkładam do miseczki i zalewam je wrzątkiem, odstawiam na ok. 30 min, lub na noc.
2 sposób: Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, stawiam na ogniu i gotuję przez ok. 45 min. Następnie całkowicie studzę, przekładam do naczynia i zamrażam.
3 sposób: Świeże grzyby kroję na kawałki, zalewam wodą i gotuję ok. 45 min. Przelewam do słoika kiedy są gorące, zamykam i odstawiam do całkowitego wystygnięcia.
W dzięki sposobom 1 i 2 zawsze mam gotowe grzyby do szybkiego użycia. Można dodać je do zupy, sosu lub farszu.
Przygotowanie zupy
Warzywa obieram i kroję na kawałki.
MIęso myję, kiełbasę nakłuwam wykałaczką (nie pęknie w czasie gotowania).
Mięso, grzyby, cebulę i pora wkładam do garnka, dodaję przyprawy.
Całość zalewam 2,5 l zimnej wody, doprowadzam do zagotowania, przykrywam i na średnim ogniu gotuję 15 min.
Odkrywam garnek i dodaję warzywa, bez ziemniaków. Gotuję 15 min.
Zakwas z torebki rozpuszczam w 0,5 l zimnej wody, mieszam do całkowitego rozpuszczenia.
Zakwas domowy lub z butelki, dokładnie mieszam, aby ładnie się wymieszał.
Odkrywam garnek dodaję ziemniaki i zakwas na żurek, 2 łyżki majeranku.
Czekam, aż całość się zagotuje, zmniejszam płomień i na małym ogniu gotuję do miękkości ziemniaków, czyli ok. 10-15 min.
Białą kiełbasę wyjmuję z garnka, zdejmuję z niej skórkę, kroję na średniej grubości plasterki, wrzucam z powrotem do zupy.
Śmietanę wkładam do miseczki, dodaję 2-3 łyżki gorącej zupy, mieszam bardzo dokładnie. Wlewam całość do garnka i mieszam dokładnie.
Zupę podaję posypaną natką pietruszki.
Smacznego!!!






