Przepis na pyszne i szybkie kotlety mielone z kurczaka.
Klasyczny obiad dla całej rodziny, chociaż chyba szczególnie lubiany przez dzieci.
Kotleciki można zmielić w malakserze lub w maszynce do mięsa, dla mnie malakser jest szybszy i łatwiejszy, ale zdecydujcie co dla Was jest lepsze.
Mrożenie
Kotlety po całkowitym wystudzeniu można zamrozić i przechowywać do 3 mc.
Dodatki do kotletów mielonych
Najsmaczniejszy jest klasyczny dodatek czyli Ziemniaki Puree (klik), Ziemniaki Pieczone (klik) lub kasza gryczana, czy wiejska.
Surówki polecam te zrobione w domu czyli Coleslaw (klik), Surówkę z Porów (klik), Surówka z Kiszonej Kapusty (klik)
Jak jeszcze je zjeść
Kotlety doskonale smakują również na kanapkach, spróbujcie , polecam 🙂
Smacznego!
Przepisy na domowe OBIADY (klik)

SKŁADNIKI
- ok. 1 kg. filetów z kurczaka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 duża cebula (drobno pokrojona i zeszklona na oleju)
- 1 jajko
- 1 kajzerka
- ok. 1 szklanki mleka (do namoczenia kajzerki)
- Ponadto:
- 1 łyżka tartej bułki
- ok. 1 szklanki tartej bułki
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
przygotowanie
Kurczaka umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju.
Kajzerkę porwać na kawałki, zalać mlekiem i odstawić do nasiąknięcia.
Do misy malaksera ułożyć kurczaka, sól, pieprz, paprykę, cebulę, jajko i odciśniętą kajzerkę, tartą bułkę. Posiekać całość średnio dokładnie.
Rękami zamoczonymi w wodzie z mięsa formować niewielkie kotlety.
Kotlety obtoczyć w tartej bułce. Odkładać.
Na dużej patelni rozgrzać olej, kotlety obsmażać z obu stron na rumiano.
Następnie obsmażone kotlety przekładać do garnka z odrobiną oleju.
Kiedy wszystkie są w garnku, dodać masło, zmniejszyć płomień, przykryć garnek i dusić kotlety przez 30 min.
W trakcie duszenia nie odkrywać garnka.
Kotlety podawać z ziemniakami, ryżem lub kładzionymi kluskami (przepisy na blogu).
Więcej przepisów na MIELONE (klik)