Tatar ze śledzi, dla wszystkich, którzy lubią śledzie.
Przygotowanie tatara śledziowego zajmuje zaledwie kilka minut, a potem potrzeba jeszcze trochę czasu na schłodzenie i można podawać.
Do zrobienia tego tatara szukajcie najlepszych śledzi, jasnych i mięsistych, z takich ryb tatar śledziowy będzie najsmaczniejszy.
Jest to bardzo pyszna przystawka, doskonała z ciemnym chlebem i kieliszkiem zimnej wódki.
Tatar śledziowy, czyli świąteczny pomysł na rozpoczęcie uroczystej kolacji.
Polecam 🙂

SKŁADNIKI
- 2 filety śledziowe w oleju typu matias
- • 3-4 korniszony marynowane
- • 2 pomidory suszone w oliwie
- • 2 jabłuszka kaparowe lub kilka kaparów
- • 1 łyżeczka musztardy Dijone
- • świeżo mielony czarny pieprz
- • 2-3 gałązki natki pietruszki
- • kilka plasterków cytryny
przygotowanie
Śledzie opłukać i wytrzeć do sucha. Drobno posiekać ostrym nożem.
Pomidory suszone, kapary, korniszony i natkę pietruszki - drobno posiekać. Wszystkie składniki włożyć do miski wymieszać.
Dodać łyżeczkę musztardy i zmielony pieprz, dokładanie wymieszać.
Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Podawać podzielony na porcje, udekorowany natką pietruszki i cząstką cytryny.