Czy jest coś bardziej rozgrzewającego, pachnącego lasem i jesienią niż talerz domowej zupy grzybowej?
Dla mnie to kwintesencja comfort food – nie tylko syci, ale i leczy, a jego przygotowanie to często akt kulinarnej miłości. Domowe zupy mają tę magiczną moc. Są zdrowsze, bo wiesz dokładnie, co wlewasz do garnka, można je mrozić na gorsze dni, a ich zapach unoszący się w kuchni to po prostu dom.
Dziś chcę z Wami porozmawiać o jednej z najbardziej eleganckich i aromatycznych zup – zupie grzybowej z kluskami lanymi. To danie, które z powodzeniem możesz podać na wykwintny obiad czy kolację, a przygotowane na bulionie warzywnym stanie się gwiazdą Twojego stołu wigilijnego.
Zupa grzybowa
Do przyrządzenia tej zupy masz dwie drogi do wyboru. Możesz postawić na łatwiej dostępne przez cały rok pieczarki, a dla głębszego smaku polecam szczególnie pieczarki brązowe. Druga, bardziej tradycyjna opcja, to wykorzystanie grzybów leśnych. Prawdziwa, aromatyczna zupa grzybowa z lasu to prawdziwy rarytas. Jeśli nie masz świeżych grzybów leśnych oczywiście doskonale sprawdzą się grzyby suszone. Najlepiej porcję suszonych grzybów zalać niewielką ilością wrzątku, przykryć i odstawić na ok. 1h lub najlepiej całą noc. Do przygotowani zupy wykorzystamy zarówno grzyby jak i wodę w której się moczyły.
Które grzyby leśne na zupę sprawdzą się najlepiej? Królem jest oczywiście prawdziwek, czyli borowik szlachetny. Doskonałe będą także podgrzybki, maślaki czy kozaki. Warto mieszać gatunki, by uzyskać bogatszy bukiet.
Pamiętajcie! Sezon na grzyby leśne w Polsce trwa mniej więcej od końca lata do późnej jesieni, z kulminacją we wrześniu i październiku. To wtedy warto wybrać się do lasu lub odwiedzić targ i zrobić zapasy. Grzyby można oczywiście suszyć lub mrozić, by cieszyć się ich smakiem przez cały rok.
Kluski lane – proste i uniwersalne
Kluski lane to najprostsze ciasto, które przygotujesz w 2 minuty z jajka, mąki i odrobiny wody lub mleka. Wlewane na wrzącą zupę łyżką lub przez sitko, tworzą charakterystyczne, nieregularne kształty. Są lekkie i idealnie pasują do wielu zup. Można je serwować nie tylko do zupy grzybowej, ale też do rosołu, zupy pomidorowej czy nawet zupy mlecznej. To taki mały, domowy detal, który robi wielką różnicę.
Grzyby w kuchni – kilka ciekawostek
Czy wiedzieliście, że grzyby, chociaż nie są zbyt bogate w witaminy, mają niepowtarzalny smak umami, który głęboko wzbogaca potrawy? To dzięki nim nasze dania z grzybami są tak wyjątkowe.
Poza zupą, grzyby są niezastąpione w farszu do pierogów z kapustą i grzybami, w wigilijnym bigosie z grzybami, w sosach, np. w sosie pieczarkowym do schabowego, czy w krokietach z grzybami.
Jeśli szukacie innych inspiracji, na blogu znajdziecie też przepis na [link do przepisu na krem z pieczarek] czy tradycyjny [link do przepisu na kapuśniak z grzybami].
Zapraszam Was do garnka – czas przygotować prawdziwą, esencjonalną domową zupę grzybową z lanymi kluskami, która rozgrzeje Was po jesiennym spacerze i zachwyci gości podczas świątecznej kolacji. Poniżej znajdziecie mój sprawdzony przepis.
Przepisy na dania z GRZYBAMI
Zupa Grzybowa Wigilijna
Uszka z Grzybami – postne
Sos Grzybowy – grzyby w śmietanie
Pierogi z Kapustą i Grzybami

SKŁADNIKI
- ok. 300 g grzybów leśnych lub 300 g brązowych pieczarek i 30 g grzybów suszonych
- biały kawałek pora
- 1 szalotka
- ok.1/4 szklanki białego wina
- 2-3 łyżki masła
- 300 ml. śmietany kremówki
- sól i pieprz do smaku
- _______________________________________
- Na rosół
- 3-4 marchewki
- 3 pietruszki
- kawałek selera
- cebula
- ok. 400 g mięsa mieszanego (kurczaka, żeberek, szponder, itp.)
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżka lubczyku suszonego
- _______________________________________
- Kluski Lane
- 2 jajka
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- sól
przygotowanie
Przygotowanie rosołu
Warzywa obieram, kroję na kawałki średniej wielkości. Mięso wkładam do garnka, dodaję warzywa i przyprawy. Cebulę opalam nad ogniem, powinna być czarna.
Zalewam całość zimną wodą ok. 3 l.
Doprowadzam do zagotowania, zmniejszam płomień i na małym ogniu gotuję ok. 1 h.
Kiedy zupa zacznie się gotować zdejmuję przykrywkę i usuwam łyżką szumowiny, czyli szary nalot, który jest białkiem z mięsa. Usunięcie szumowin, a potem gotowanie zupy na małym ogniu zapewni czysty, klarowny rosół.
Pora i szalotkę siekam kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam masło, wrzucam pora i szalotkę, odrobinę solę, mieszam i smażę przez 5-7 min, na małym ogniu.
Następnie zalewam całość śmietanką kremówką, doprawiam pieprzem. Mieszam i pod przykryciem duszę 5 min. Zdejmuję z ognia, można przelać do dzbanka blendera lub do dzbanka i zmiksować aż powstanie gładka masa. Odstawiam.
Grzyby kroję na średniej grubości plasterki. Grzyby suszone zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na 30 min, lub na noc. Suszone grzyby można przygotować dzień wcześniej.
Na patelni rozgrzewam 1 łyżkę masła i wrzucam grzyby, solę delikatnie, grzyby suszone odsączam z wody (wodę zachowuję). Smażę grzyby przez 20 min pod przykryciem.
Następnie zdejmuję przykrywkę, wlewam białe wino i na dużym ogniu smażę (bez przykrycia) do chwili kiedy będą suche.
Grzyby zalewam ok. 2 - 3 l rosołu, zagotowuję i pod przykryciem, na małym ogniu gotuję ok. 30 min.
Do gotowej zupy wlewam zblendowany por i szalotkę, najlepiej je przecedzić przez sito, ale nie jest to konieczne. Jeśli nie przecedzimy wtedy zupa będzie gęściejsza.
Zupa jest gotowa na koniec doprawiam ją posiekanym koperkiem i natką.
Podaję z lanymi kluskami, lub z makaronem.
Przygotowanie klusek lanych
2 jajka rozbijam do miski, dodaję ok. pół szklanki mąki, solę mieszam dokładnie, najlepiej kuchenną rózgą.
Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodaję więcej mąki i ponownie mieszam.
W garnku zagotowuję wodę, solę. Na wrzątek wlewam powoli ciasto, na małym ogniu gotuję przez 2 min.
Wyjmuję łyżką cedzakową.
Podaję kluski z zupą. Dokładnie jak zrobić kluski zobaczcie na filmie.



