Przygotowujesz się na 11 listopada i myślisz o zrobieniu rogali świętomarcińskich? To świetny pomysł. Oto przepis na pyszne i szybkie rogale.
W Polsce to już prawie taki sam obowiązkowy punkt Święta Niepodległości jak biało-czerwona kokarda. Rogale z ciasta półfrancuskiego są pyszne, ale ich przygotowanie trwa długo – ciasto musi spędzić w lodówce nawet całą noc. Nie każdy ma na to czas i cierpliwość.
Dlatego dziś chcę Ci pokazać, że istnieje świetna i smaczna alternatywa – expresowe rogale marcińskie. Sekret tkwi w cieście drożdżowym, które wyrasta zaledwie godzinę. To naprawdę działa! W efekcie otrzymujemy rogaliki, które są puszyste, delikatne i wypełnione obfitą, makową masą. To jest właśnie ten domowy, szybki rogal marciński, o którym marzysz, gdy chcesz zaskoczyć rodzinę tradycyjnym smakiem bez spędzania całego dnia w kuchni.
Dlaczego w ogóle pieczemy akurat te rogale? To nie jest zwykłe ciasto. Prawdziwy rogal świętomarciński to danie lokalne, chronione prawnie przez Unię Europejską. Posiada certyfikat Chronionej Nazwy Pochodzenia, co oznacza, że tylko te wypiekane w Wielkopolsce, według ściśle określonej receptury, mogą nosić tę nazwę. To właśnie z okazji dnia św. Marcina, 11 listopada, ich sprzedaż i spożycie osiągają szczyt. Sezon na nie jest więc bardzo krótki i mocno symboliczny.

A skoro już jesteśmy przy tradycji, to kluczowy jest mak. W sklepach znajdziesz głównie dwa rodzaje: mak niebieski i mak biały. Do nadzienia na rogale marcińskie używa się przede wszystkim maku białego. Jest on łagodniejszy w smaku i daje charakterystyczną, jasną barwę, która odróżnia prawdziwe rogale od innych wypieków z makiem.
Jeśli interesują Cię też inne wersje, na blogu znajdziesz przepisy na rogale z różnymi nadzieniami. Wróćmy jednak do naszych ekspresowych rogalików. Czy wiesz, że zwyczaj ich wypiekania na 11 listopada sięga w Poznaniu nawet XIX wieku? To jedna z tych pięknych kulinarnych tradycji, która przetrwała do dziś i łączy pokolenia. A teraz, dzięki temu przepisowi, możesz stać się jej częścią bez wielogodzinnego wyrabiania ciasta. Gotowy, by upiec te pyszne, domowe rogale?
Przepisy na ROGALE
Makowiec Krucho-Drożdżowy
Makowiec z ciasta francuskiego

SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki mleka ciepłego
- 25 g drożdży świeżych
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 2 jajka
- 120 g jogurtu (u mnie grecki)
- 100 g cukru
- 70 g masła rozpuszczonego
- 400 g masy makowej z białego maku
- ok. 150 g mieszanych bakalii (rodzynek, żurawiny, kandyzowanej skórki pomarańczowej, itp.)
- 2 szklanki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- orzeszki ziemne posiekane
przygotowanie
Przygotowanie zaczynu
Ciepłe mleko (ok. 28 st.C.) łączę z drożdżami i 1 łyżeczką mąki, i odrobiną cukru, mieszam i odstawiam na kilka minut żeby się spienił.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
W misie miksera łączę mąkę, cukier, jajka, jogurt i zaczyn drożdżowy. Wyrabiam hakiem do ciasta drożdżowego.
Kiedy składniki się połączą wlewam rozpuszczone i przestudzone masło.
Wyrabiam na średnich obrotach przez ok. 7-8 min.
Wyrobione ciasto przykrywam i odstawiam na 1h do wyrośnięcia. Stawiam ciasto w ciepłym i nieprzewiewnym miejscu.
Kiedy ciasto wyrasta przygotowuję mak
Biały mak z puszki przekładam do miski. Dodaję posiekaną kandyzowaną skórkę z pomarańczy, ok. 1/4 szkl. żurawiny i odrobinę posiekanych orzechów lub migdałów.
Mieszam dokładnie i odstawiam.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe wykładam na oprószony mąką blat, lekko posypuję mąką. Rozwałkowuję na prostokąt ok. 45 x 30 cm.
Na ciasto wykładam masę makową i delikatnie rozwałkowuję ją na cieście.
Prostokąt kroję na wąskie, długie trójkąty.
Zwijam rogale od szerszej strony trójkąta do węższej, ciasto jest lepkie, ale nie martwcie się może na początku rogale nie wyglądają zbyt zgrabnie, ale po upieczeniu będą piękne.
Rogale przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowuję odstępy, w czasie pieczenia rosną.
Rogale przykrywam ściereczką i zostawiam na czas nagrzania piekarnika, aby podrosły.
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem.
Rogale wstawiam do gorącego piekarnika i piekę je 20-25 min, do ładnego zrumienienia.
Upieczone rogale wyjmuję, przekładam na kuchenną kratkę i pozostawiam do wystygnięcia.
Przygotowanie lukru
Cukier puder łączę z sokiem z cytryny i energicznie mieszam. Powinien powstać gęsty lukier. Jeśli uznasz, że jest zbyt rzadki dodaj cukier puder, zamieszaj.
Wystudzone rogale smaruję lukrem i posypuję posiekanymi orzechami.
Expresowe rogale marcińskie są gotowe, niezwykle delikatne i puszyste. Smacznego!!!


