Soczysty Pieczony Schab ze Śliwką – idealny na święta!
Przygotowywanie posiłków w domu to coś więcej niż tylko gotowanie. To moment na chwilę relaksu, budowanie wspólnych wspomnień i, co najważniejsze, pewność, że na naszym stole ląduje danie najwyższej jakości. Gotowanie w domowym zaciszu, zwłaszcza teraz, kiedy dni są coraz krótsze i chłodniejsze, to prawdziwa przyjemność. Znika stres, jest radość i pewność, że sami decydujemy o smaku i składnikach.
Dziś mam dla Was prawdziwy hit, który sprawdzi się idealnie jako główny obiad w zwykły dzień, ale również, a może przede wszystkim, jako wykwintny obiad świąteczny czy elegancka kolacja. Mowa o Pieczonym Schabie ze Śliwką w Sosie Pieczeniowym. To danie, które wspaniale łączy tradycję z elegancją.
Dlaczego ten Schab Cię zachwyci?
Schab, choć bywa suchy, w moim wydaniu jest niezwykle soczysty i miękki. Sekretem jest pieczenie go w rękawie do pieczenia, co gwarantuje, że mięso zachowuje wszystkie soki. Ale to nie wszystko. Całości dopełnia idealny sos pieczeniowy, który nie tylko podkreśla smak, ale też dodaje mięsu dodatkowej wilgoci. Do nadzienia używam suszonych śliwek – polecam te wędzone, które dają głęboki aromat, ale każde suszone śliwki będą pasować.
Co ważne, ten schab ze śliwkami ma podwójne zastosowanie! Po wystudzeniu i pokrojeniu w cieniutkie plastry, staje się najlepszą domową wędliną. Zapomnijcie o sklepowych półproduktach – ten schab pieczony na kanapce to zupełnie inna liga!
Schab a polskie grzyby leśne
Jeśli chcecie, by danie zyskało jeszcze bardziej jesienno-świąteczny charakter, do sosu pieczeniowego śmiało dodajcie suszone grzyby leśne – na przykład prawdziwki lub podgrzybki. Kilka namoczonych i posiekanych kapeluszy doda sosowi niesamowitej głębi smaku. W połączeniu z ziemniakami i tym schabem to będzie niebo w gębie.
Schab i marynata – czyli podstawa sukcesu
- Schab wieprzowy, środkowy (około 1 kg)
- Śliwki suszone (najlepiej wędzone)
- Olej roślinny lub oliwa z oliwek
- Majeranek otarty
- Czosnek
- Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka.
Schab jest bardzo dobrze doprawiony, aromatyczny i bardzo smaczny.

Składniki na idealny Sos Pieczeniowy
- Wywar mięsny lub warzywny, ale u mnie melko bo sos jest ostry, więc dzięki mleku nieco łagodzę jego smak
- Mąka pszenna (do zagęszczenia sosu, trzeba ją koniecznie dobrze podsmażyć z masłem, 2-3 min, na małym ogniu. Dzięki podsmażeniu mąki, sos nie będzie miał mącznego smaku)
- Masło jest konieczne i nie będzie go w tym przepisie mało.
- Ewentualnie: Suszone grzyby leśne (borowiki, podgrzybki) – dla głębszego aromatu. U mnie smak wzbogaciły śliwki suszone które w czasie pieczenia wypadły ze schabu, to doskonały sposób wzbogacania smaku.
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka (zaostrzy smak, nada daniu doskonałej głębi)
Jak Upiec Schab w Rękawie, aby był Soczysty? Instrukcja Krok Po Kroku
Przygotowanie tego schabu jest prostsze, niż myślisz! Kluczem do sukcesu jest odpowiednie przygotowanie mięsa jego marynowanie, a później przygotowanie do pieczenia i samo pieczenie. Całość podzieliłem na trzy główne etapy.
1️⃣ Przygotowanie Mięsa i Nadziewanie Schabu
- Marynowanie: Mięso nacieram intensywną mieszanką przypraw. To właściwie podstawowe przyprawy, które zawsze mamy w domu, ale ważna jest ich ilość. Ja nie żałuję ani pieprzu, ani papryki i majeranku. Dodaję również sporą ilość świeżego czasku. Wolę czosnek świeży niż granulowany. Mięso marynuję zawsze długo minimum 2 godziny, ale najlepiej całą noc. Zostawiam mięso na noc w lodówce.
- Nadziewanie: Ważny element tego przepisu, czyli nadziewanie mięsa. Schab nacinam długim, wąskim i bardzo ostrym noże wzdłuż.
Na środku plastra schabu wycinam coś na kształt ,,kieszeni” w którą włożę dużą ilość śliwek. Zanim jednak do mięsa włożę śliwki, najpierw wsypuję do ,,kieszeni” pół łyżeczki soki. Mięso musi być dobrze przyprawione.
2️⃣ Pieczenie Schabu w Rękawie – Gwarancja Soczystości
- Pieczenie: Schab środkowy zawsze piekę zgodnie z zasadą – 180 st.C. z termoobiegiem, 1 kg. x 1 h.
- Odpoczynek: Ważne jest aby pamiętać, że schab środkowy to bardzo chude mięso, więc będzie dość suchy po upieczeniu, dlatego nie pieczemy go długo, a jedynie na tyle, aby mięso było 100% upieczone. Po wyłączeniu piekarnika pozostawiam mięso jeszcze 10 min, zanim je wyjmę.
- Rękaw do pieczenia: Pieczenie schabu w rękawie jest ważne bo gwarantuje nam, że mięso nie będzie bardzo suche. Dodaję zawsze do rękawa masło i wodę. Rękaw przed wstawieniem do piekarnika nacinam w kilku miejscach. W. czasie pieczenia ciśnienie które powstaje w rękawie, ma dzięki tym nacięciom jak wydostać się z rękawa i mamy pewność ze folia nie pęknie.
Gwarancja Soczystości
- Aby schab był soczysty nie możemy zapomnieć o obsmażeniu mięsa przed pieczeniem. Nie ważne czy pieczecie mięso w rękawie, czy w naczyniu żaroodpornym. KONIECZNIE mięso trzeba wcześniej obsmażyć i to bardzo dokładnie. Na rozgrzanym oleju lub oliwie z każdej strony smażycie schab do zrumienienia. uważacie aby się nie spalił, ale na pewno smażenie powinno być dość intensywne. Pomagamy sobie szczypcami lub długim widelcem i z każdej strony zamykamy mięso, dzięki temu w czasie pieczenia sok ze schabu zostanie w mięsie a ono nie będzie suche.
3️⃣ Przepis na Gęsty Sos Pieczeniowy
- Smażenie i Redukcja: W ganku rozpuszczam 1 łyżkę masła. To będzie baza dla naszego sosu. Na rozpuszczone masło wrzucam 1 łyżeczkę mąki pszennej, mieszam, zmniejszam płomień i smażę mąkę z masłem 2-3 min. Smażenie mąki jest ważne, bo dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku. To co dodamy później zależy już od naszych upodobań. Czy to będzie mleko, śmietanka, czy wywar lub rosół. Bazę zawsze stanowi masło i mąka na nim podsmażona.
- Aromat Grzybów: Do sosu można dodać najróżniejsze dodatki grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, papryczkę chili, lub śliwki wędzone. Grzyby mogą być świeże , lub suszone każde będą doskonałe. Śliwki suszone najlepsze będą te wędzone, cierpkie w smaku.
Za chwilę Święta, więc planujemy świąteczne menu 🎄🎄🎄
Skoro zbliżają się święta i sezon na wyjątkowe, tradycyjne dania, nie mogę nie wspomnieć o Żurku. Żurek to jedno z tych dań, które w polskiej kuchni jemy przez cały rok, ale w okresie jesienno-zimowym i świątecznym (zwłaszcza Wielkanocnym, choć na Boże Narodzenie też pięknie gości na stołach!) cieszy się największą popularnością. To właśnie teraz, w listopadzie i grudniu, Polacy najczęściej go poszukują! Żurek możecie podać klasycznie na talerzu, w eleganckich kokilkach, lub z efektem “wow” – w chlebie.
Na moim blogu znajdziecie kilka wersji tego klasyka. Jeśli szukacie przepisu na doskonały i sprawdzony żurek, koniecznie zajrzyjcie tutaj: Przepisy na Żurek
A jeśli chcecie zaimponować gościom i podać zupę w jadalnej miseczce, czeka na Was przepis na te małe cuda: Przepisy na Żurek
Zacznijmy więc od naszego schabu. Poniżej znajdziecie instrukcję, jak przygotować to pyszne danie obiadowe. Gwarantuję, że ten schab ze śliwką na stałe wejdzie do Waszego menu nie tylko codziennego, ale i świątecznego!
Przepisy na SCHAB

SKŁADNIKI
- 1 kg schabu środkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżki majeranku
- 1 duży lub 2 mniejsze ząbki czosnku
- sok z połowy małej cytryny
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- 0,5 szkl mleka (2%)
- olej
- woda
- rękaw do pieczenia
- ok. 200 g śliwek suszonych (wędzonych)
przygotowanie
Przygotowanie Mięsa
Schab myję, ostrym nożem czyszczę ze ścięgien i tłuszczu.
Nożem nakłówam mięso.
Długim ostrym nożem nacinam w środku mięsa ,,kieszeń".
Do tej kieszeni wsypuję ok. 0,5 łyżeczki soli i roluję schab, sól wtedy rozłoży się na całej długości mięsa.
Do wyciętej kieszeni pakuję śliwki suszone. Pomagam sobie końcówką drewnianej łyżki, aby śliwki dokładnie umieścić na całym kawałku mięsa.
Przygotowanie Marynaty
W dużej misce łączę sól, pieprz, papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny, mieszam.
Do marynaty wkładam mięso i obtaczam je dokładnie przyprawami.
Miskę z zamarynowanym mięsem przykrywam i odstawiam na min. 1-2 h lub na całą noc do lodówki.
Pieczenie mięsa
Piekarnik rozgrzewam do 180 st.C. z termoobiegiem.
Mięso wyjmuję z lodówki.
Na patelni rozgrzewam olej, kiedy będzie dobrze rozgrzany obsmażam mięso ze wszystkich stron. Smażę do chwili kiedy mięso mocno się zrumieni. Dzięki obsmażaniu mięso nie będzie wysychało w czasie pieczenia.
Obsmażony schab posypuję majerankiem.
Przygotowuję rękaw do pieczenia, zamykam go z jednej strony. Do rękawa wkładam obsmażone mięso, dodaję 1-2 łyżki masła i wlewam ok. 0,5 szklanki wrzątku (wcześniej można wodą opłukać misę po marynacie, sos będzie bardziej aromatyczny).
Rękaw szczelnie zamykam, nacinam kilka maleńkich otworów (żeby rękaw nie pękł w czasie pieczenia).
Mięso w rękawie kładę na blasze i wstawiam do piekarnika.
Piekę 1 h. zgodnie z zasadą że schab pieczemy 1 h na 1 kg. mięsa.
Po 1 h, piekarnik wyłączam, a mięso pozostawiam w nim jeszcze na 10 min, bez otwierania piekarnika.
Upieczone mięso wyjmuję z piekarnika.
Otwieram rękaw bardzo ostrożnie bo w rękawie jest gorące powietrze.
Mięso wyjmuję, a sos wlewam do miseczki. Mięso przykrywam folią aluminiową, żeby szybko nie stygł. jeśli mamy podać schab natychmiast, wstawiam go do ciepłego, ale nie gorącego piekarnika na czas przygotowani sosu.
Przygotowanie SOSU PIECZENIOWEGO
W ganku rozpuszczam 1 łyżkę masła. Na rozpuszczone wrzucam 1 łyżeczkę mąki pszennej, mieszam, zmniejszam płomień i smażę mąkę z masłem 2-3 min. Smażenie mąki jest ważne, bo dzięki temu sos nie będzie miał mącznego smaku.
Po kilku minutach na mąkę wlewam odrobinę mleka i od razu energicznie mieszam, kuchenną rózgą. Podgrzewam, a sos będzie gęstniał. Dolewam kolejną porcję mleka i znowu mieszam. Kiedy całe mleko jest już w garnku na średnim ogniu podgrzewam całość. Na koniec wlewam cały sos z pieczenia m^ęsa, mieszam energicznie. Na średnim ogniu podgrzewam ok. 5 min.
Po tym czasie sos jest gotowy, przelewam go do sosjerki.
Mięso kroję w plastry, polewam sosem.
Smacznego!!!




