Składniki
- 1 duży kurczak świeżyu mnie Kurczak Zagrodowy
- 2 szt. marchewki
- 2 szt. pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczce soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka masła
- 1/2 pęczka natki pietruszki
na posypkę do kurczaka
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryczki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 duży ząbek czosnku
Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na delikatny i puszysty PASZTET z Kurczaka.
Jeden z moich ulubionych pasztetów. Robi się go bardzo łatwo i szybko (jak na pasztet). Przyprawiam mięso i zostawiam na noc qw lodówce, następnie piekę i mielę. Pasztet można przyprawić delikatnie lub nieco mocniej.
Pasztet po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu można zamrozić.
Dodatki
Do pasztetu doskonałym dodatkiem będzie Sos Tatarski który znajdziecie tutaj👆
Ćwikła domowa, pyszna i niezwykle łatwa do zrobienia. Przepisy na domową ćwikłę znajdziecie tutaj 👆
Steps
1 Done | Przygotowanie kurczakaWszystkie składniki posypki połączyć i wymieszać, czosnek rozgnieść wcześniej. |
2 Done | Kurczaka umyć, osuszyć. Dokładnie obtoczyć go w przyprawach. |
3 Done | Warzywa umyć, obrać, pokroić na duże kawałki. |
4 Done | Zimnego kurczaka obrać z mięsa, warzywa zachować, sos z pieczenia również. |
5 Done | Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem. |
6 Done | Pasztety piec 30-40 min do suchego patyczka. |
7 Done |
6 komentarzy Ukryj
Najlepszy pasztet jaki jadłam do tej pory! Od dziś mój numer jeden….. Super że Pani może się dzielić z innymi ,naprawdę wielki talent!
Bardzo się cieszę, a dzielenie się przepisami to dla mnie wielka przyjemność, szczególnie kiedy smakują Czytelnikom 🙂
Pasztet wyszedł mi obłędny 🙂 Sam kurczak po upieczeniu zachwycał i zachęcał do zjedzenia. Całość podzieliłam na części i pomroziłam. Lubię takie przepisy bo pozwala mi to zaoszczędzić czas i mam pyszny pasztet do odmrożenia. Następnym razem do pasztetu dodam dodatki np. pieczarki, suszone pomidory. Pani Doroto – dziękuję !!!
Pani Kasiu, bardzo się cieszę, że pasztet smakował 🙂
Ten pasztet stał się moim domowym przebojem 😊. Dodaję koperku do pieczenia i wychodzi prawdziwe cudo. Muszę pilnować bo rodzina rzuca się na jeszcze gorący. Dziękuję za ten przepis.
Hura!!! Bardzo się cieszę, że smakuje 🙂 A pomysł z koperkiem, super!!!