Ciabatty chrupiące, najlepsze, przepyszne takie o jakich się marzy.
Ciabatty domowe, chrupiące z zewnątrz, delikatne i puszyste w środku, po prostu idealne 😀

SKŁADNIKI
- 500 g mąki pszennej
- 320 ml. ciepłej wody (25-28 st.C.)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
przygotowanie
W dużej misce połączyć pokruszone drożdże, ciepłą wodę i cukier, zamieszać do rozpuszczenia się drożdży. ok. 1/3 przygotowanej mąki, wsypać do miski, zamieszać.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 min.
Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól (zachować trochę do podsypania ciasta). Składniki wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż cała mąką połączy się z ciastem.
Ciasto powinno być bardzo klejące.
Na blat wysypać zachowaną mąkę, obtoczyć w niej ciasto.
Z ciasta uformować prostokąt taki, który da się podzielić na 8-10 równych kawałków.
Radełkiem lub ostrym nożem podzielić ciasto na kawałki.
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawiać na 30-40 min do wyrośnięcia.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 230 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ.
Do zimnego piekarnika wstawić naczynie z wodą, rozgrzać piekarnik, dzięki temu w środku powstanie sauna, dzięki niej bułki pięknie się upieką.
Wyrośnięte ciabatty wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-18 min., ja piekłam 17 min.
Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.
Notes
Składniki na 8-10 bułek.