Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Ciabatty domowe, chrupiące z zewnątrz, delikatne i puszyste w środku, po prostu idealne 😀
Chrupiące Ciabatty
Składniki na 8-10 bułek:
- 500 g mąki pszennej
- 320 ml. ciepłej wody (25-28 st.C.)
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
[/mp_span] [/mp_row]
Przepisy na domowe PIECZYWO
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:W dużej misce połączyć pokruszone drożdże, ciepłą wodę i cukier, zamieszać do rozpuszczenia się drożdży. ok. 1/3 przygotowanej mąki, wsypać do miski, zamieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 min. |
2
Done
|
Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól (zachować trochę do podsypania ciasta). Składniki wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż cała mąką połączy się z ciastem. Ciasto powinno być bardzo klejące. Z ciasta uformować prostokąt taki, który da się podzielić na 8-10 równych kawałków. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 230 st.C. grzałki góra/dół.Do zimnego piekarnika wstawić naczynie z wodą, rozgrzać piekarnik, dzięki temu w środku powstanie sauna, dzięki niej bułki pięknie się upieką. Wyrośnięte ciabatty wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-18 min., ja piekłam 17 min. Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce. Smacznego :) |
5
Done
|