• Home
  • Chleb
  • Chrupiące Ciabatty – przepis z filmem
0 0
Chrupiące Ciabatty – przepis z filmem

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Dodaj ten przepis do ulubionych

Zaloguj się lub zarejestruj żeby tworzyć listę ulubionych przepisów.

Chrupiące Ciabatty – przepis z filmem

  • Średni

Jak to zrobiłam, krok po kroku:

Share
Prawdziwe włoskie ciabatty, najlepsze bułki, które w dodatku robi się banalnie łatwo.
Najlepsze, przepyszne takie o jakich się marzy. Zapach domowego pieczywa jest jedną z najprzyjemniejszych rzeczy, a kiedy w efekcie dostajemy jeszcze naprawdę pyszne bułki to chyba niczego więcej nie trzeba, no chyba, że odrobiny świeżego masła 🙂
Ciabatty domowe, chrupiące z zewnątrz, delikatne i puszyste w środku, po prostu idealne 😀
 
Polecam przepis i zachęcam Was do upieczenia tych prostych bułeczek 🙂

 

 

Chrupiące Ciabatty

Składniki na 8-10 bułek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 320 ml. ciepłej wody (25-28 st.C.)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli

 

[/mp_span] [/mp_row]
  • Domowe Pieczywo
  • Bulki Pszenne
  • Ciabatty

 

Przepisy na domowe PIECZYWO

(Visited 16 803 times, 4 visits today)

Steps

1
Done

Sposób przygotowania:

W dużej misce połączyć pokruszone drożdże, ciepłą wodę i cukier, zamieszać do rozpuszczenia się drożdży. ok. 1/3 przygotowanej mąki, wsypać do miski, zamieszać. Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 30 min.

2
Done

Do wyrośniętego zaczynu wsypać pozostałą mąkę i sól (zachować trochę do podsypania ciasta). Składniki wymieszać dokładnie najlepiej drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ręką, aż cała mąką połączy się z ciastem.

Ciasto powinno być bardzo klejące.
Na blat wysypać zachowaną mąkę, obtoczyć w niej ciasto.

Z ciasta uformować prostokąt taki, który da się podzielić na 8-10 równych kawałków.

3
Done

Radełkiem lub ostrym nożem podzielić ciasto na kawałki.
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawiać na 30-40 min do wyrośnięcia.

4
Done

Piekarnik rozgrzać do 230 st.C. grzałki góra/dół.

Do zimnego piekarnika wstawić naczynie z wodą, rozgrzać piekarnik, dzięki temu w środku powstanie sauna, dzięki niej bułki pięknie się upieką.

Wyrośnięte ciabatty wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy 15-18 min., ja piekłam 17 min.

Upieczone bułki studzimy na kuchennej kratce.

Smacznego :)

5
Done

Dorota

Pasztet z Kurcząt
previous
Pasztet z Kurcząt
Leniwe Przepis
next
Kluski Leniwe z Kaszy Manny
Pasztet z Kurcząt
previous
Pasztet z Kurcząt
Leniwe Przepis
next
Kluski Leniwe z Kaszy Manny

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię

Translate »