Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Pyszne ciasto drożdżowe. Ciasto wyrabiałam bardzo długu bo ok. 20 min., dzięki temu ciasto jest niezwykle puszyste i delikatne. Długo zachowuje świeżość.
To jedna z moich ulubionych drożdżowych babek, bardzo duża ilość bakalii to doskonały pomysł bo ciasto jest słodkie i naprawdę smaczne.
Do przygotowania ciasta użyłam drożdży świeżych, ale można je również upiec na drożdżach suszonych.
Na blogu znajdziecie dużą przepisów na ciasta drożdżowe, bo to jedno z moich ukochanych ciast.
Wszystkie przepisy na Ciasta Drożdżowe
Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa
Składniki:
-
500 g maki pszennej
-
2 jajka
-
250 ml mleka
-
25 g drożdży świeżych
-
200 g cukru
-
80 g miękkiego masła
-
cukier puder
-
ok. 1 garści rodzynek
-
ok. 2 garści orzechów laskowych
-
ok 1 garści suszonych moreli
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Połączyłam w misie miksera mleko, jajka, cukier, mąkę, drożdże i masło. Wyrabiałam hakiem najpierw na wolnych obrotach przez 4 min, następnie przez 15 min na średnich obrotach. Ciasto przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania na 1h. |
2
Done
|
Bakalie posiekałam drobno, orzechy zmieliłam średnio grubo, można orzechy również posiekać nożem. Połączyłam wszystkie w misce, dodałam 1 łyżkę mąki i wymieszałam (mąka sprawi, że owoce nie opadną w czasie pieczenia). |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzałam do 170 st.C. z termoobiegiem. |
5
Done
|