https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • Filmy
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Filmy
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • wz-ka

wz-ka

Posted on Lip 10th, 2014
by Dorota
Categories:

WZ-ka

Pyszna, kalsyczna WZ-ka z bitą śmietaną. Idealny deser.

(Visited 46 times, 1 visits today)

Dorota

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Chlebki do Żurku WielkanocnegoChlebki do Żurku Wielkanocnego
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny
  • Rzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po krokuRzeżucha – jak i kiedy ją siać – krok po kroku
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Sernik z budyniem lekki jak puchSernik z budyniem lekki jak puch
  • Śledzie z Buraczkami - Sałatka ŚledziowaŚledzie z Buraczkami – Sałatka Śledziowa
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Ulubione Kluski Leniwe, więcej przepisów na klus Ulubione Kluski Leniwe, więcej przepisów na kluski w różnej postaci znajdziecie tutaj 👇👇👇
https://www.kuchniadoroty.pl/?s=leniweKluski Leniwe Kładzione
Dyniowe Kluski Leniwe
Kluski z Kaszą MannąKlasyczne Kluski Leniwe - najlepsze 👍1 kg twarogu półtłustego
1 szklanka mąki pszennej + kilka łyżek do podsypania
1 jajko (L)
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki soli
3 litry wody do gotowania + 1 płaska łyżeczki soli + 2 łyżki cukruSposób przygotowania:Do misy miksera wrzucić ser, jajko, sól i cukier, dokładnie wymieszać (mieszadłem płaskim).
Wsypać ok. 3/4 mąki ponownie dokładnie wymieszać, jeśli ciasto będzie bardzo klejące dodać pozostałą mąkę. Powinniśmy otrzymać miękkie, ale nie bardzo klejące się do rąk ciasto.Blat lub  stolnicę posypać mąką, wyjąć na nią serowe ciasto, lekko zagnieść, zrobić kulę. Podzielić ciasto na dwie połowy.Z każdej zrolować ok. 3-4 cm średnicy wałek, lekko spłaszczyć ręką.Ostrym nożem pokroić średniej grubości, ukośne kluski. Tak samo postąpić z drugim kawałkiem ciasta.W garnku zagotować ok. 3 l. wody. Do wrzącej wrzucić cukier i sól, zamieszać.
Na gotującą wodę, delikatnie wkładać kluski (uważajmy aby woda nie poparzyć się gorącą wodą).Drewnianą łyżką lekko zamieszać aby kopytka się nie posklejały. Doprowadzić całość do gotowania, w momencie kiedy kluski wypłyną na wierzch, zmniejszyć płomień i gotować jeszcze ok. 2 min. Woda powinna delikatnie ,,bulgotać”.Łyżką cedzakową wyjmujemy kluski na sito, przelewamy zimną wodą, odstawiamy. Gotujemy kolejną partię.Po kilku minutach kluski przekładamy do naczynia, nie powinny się lepić, ale dla pewności można położyć na ciepłych ,,leniwych” 1/2 łyżeczki masła i lekko potrząsnąć naczyniem.Kluski leniwe podajemy na ciepło polane słodką śmietaną, polane roztopionym masłem lub tartą bułką z masłem.
Zimne kluski odsmażamy na maśle na delikatnie złoty kolor.🍽🍽🍽🍽🍽🍽#leniwe #kluskileniwe #kluskizserem #lunch #obiad #przepisydladzieci #przepisy #przepisnaleniwe #ser #serbiały #biayser #pysznejedzenie #jedzenie #szybkiprzepis
#food #obiad #wege #wegetarianizm #wegetariańskieprzepisy #przepisywegetarianskie #przepisyfit #przepisnaobiad #szybkiobiad #obiadw30minut #smacznego
Przepis na pyszną domową Focaccię 🍞Tutaj j Przepis na pyszną domową Focaccię 🍞Tutaj jest film jak ją zrobić 👇
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/focacciaSkładniki na Domową Focaccię
510 g mąki pszennej
2 łyżeczki (10 g ) soli
2 łyżeczki (10g) drożdży suchych
2 szklanki (440 ml.) ciepłej wody (25-28 st.C)
oliwa z oliwek
sól morskaPRZYGOTOWANIE ZACZYNAMY NAJLEPIEJ WIECZOREM:
W dużej misce połączyć mąkę, sól, drożdże i dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać wodę, wymieszać do połączenia składników.
Na ciasto wlać 2-3 łyżki oliwy i ręką wymieszać składniki.
Misę przykryć folią spożywczą.Wstawić do lodówki na 12-18 godz.NASTĘPNEGO DNIA:
Ciasto wyjąć z lodówki, polać 2-3 łyżkami oliwy i lekko wyrobić.Formę prostokątną lub okrągłą. Na dno wlać 2-3 łyżki oliwy, na oliwę półożyć ciasto. Przykryć folią i odstawić do wyrastania na 2-4 godz., do chwili kiedy ciasto wypełni całą formę.Wyrośnięte ciasto polać lekko oliwą i rękami posmarowanymi oliwą zrobić w cieście dziury. cała powierzchnia powinna być ,,podziurawiona"
Wierzch ciasta polać oliwą, posypać świeżym rozmarynem i solą morskąPIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 220 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Focaccię piec 25-30 min.
Studzić na kuchennej kratce.🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞🍞#focaccia #chleb #chlebdomowy #bułka #domowafocaccia #domowabułka #pieczywo #pieczywodomowe #domowapiekarnia #domowewypieki #bread #homemadebread #domowepieczywo #przepisy #przepis #przepisnafocaccie #jakzrobić #pysznejedzenie #jedzenie #baking  #pieczenie
Puszysta, pyszna Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliow Puszysta, pyszna Babka Drożdżowa Bardzo Bakaliowa
Na #deser, #śniadanie lub na  #podwieczorek ze szklanką mleka lub filiżanką kawy. W każdej wersji doskonała 🙂25 g świeżych drożdży
370 g mąki pszennej
150 ml. ciepłego mleka (25-28 zt.C.)
4 żółtka (L)
150 g cukru
100 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
po ok. 2/3 szklanki bakalii (orzechów, moreli, rodzynek, daktyli)
1 łyżka mąki lub mielonych migdałów (do oprószenia bakalii)
zapach wanilinowyZaczyn drożdżowy:
W dzbanku lub innym wyższym naczyniu łączę ciepłe mleko z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru pokruszonymi drożdżami.
Dokładnie mieszam do rozpuszczenia drożdży.
Naczynie przykrywam i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 10 min, żeby zaczyn wyrósł.W misie miksera umieszczam 3/4 mąki, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn i zaczynam wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Można robić to również ręką.
Wyrabiam ciasto na średnich obrotach przez ok. 6-7 min.W trakcie wyrabiania, stopniowo dosypuję po łyżce mąki.
W międzyczasie wlewam przestudzone masło lub miks mleczny (ew. margarynę)Ciasto wyrabiam do chwili, kiedy zużyję całą mąkę, a ciasto jest średnio gęste.Wyłączam mikser, łopatą czyszczę brzegi misy.
Misę z ciastem przykrywam i odstawiam w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania. Zajmie to ok. 40-60 min.
Ciasto powinno podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto wyjmuę, podsypuję mąką i krótko wyrabiam.
Następnie ciasto wałkuję na placek ok. 40x30 cm.Na placku równomiernie rozprowadzam *posiekane bakalie. Lekko wciskam rękami bakalie w ciasto.
Całość zwijam w rulon.Rulon przecinam wzdłuż na pół.Połówki ciasta układam w formie dookoła komina , najpierw jedną, a następnie drugą połówkę.
Ciasto przykrywam i odstawiam do podrośnięcia.PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 175 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ
Ciasto odkrywam i wstawiam do piekarnika.
Pieką 45-50 min, do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjmuję i studzę na kuchennej kratce. Po ok. 10-15 min wyjmuję ciasto z formy.
Pozostawiam do wystygnięcia, a następnie lukruję 😋>>>>>>>#ciasto #ciastodrożdżowe #drożdżowe #drożdżówki #pyszności #słodkości #pycha #dokawy #domowewypieki #przepisy #przepis #przepisnaciastodrożdżowe #przepisnaciasto #cake
Klasyczna Babka drożdżowa z przepisu mojej Mamy. Klasyczna Babka drożdżowa z przepisu mojej Mamy. Pyszna, puszysta i aksamitna. Przepis jest w mojej rodzinie od pokoleń, to tradycyjne ciasto przygotowuje się w moim domu od zawsze na Wielkanoc.Składniki na Babkę Drożdżową
25 g świeżych drożdży
330 g mąki pszennej
150 ml. ciepłego mleka (25-28 st.C.)
4 żółtka (L)
120 g cukru
100 g bardzo miękkiego masła
100 g rodzynek lub żurawiany (+ 0,5 łyżeczki mąki do oprószenia)
skórka otarta z pomarańczy
po 2-3 krople zapachu pomarańczowego i waniliowego (lub tylko jednego)PRZYGOTOWANIE ZACZYNU DROŻDŻOWEGO
W dzbanku lub innym wyższym naczyniu łączymy ciepłe mleko z 1 łyżeczką mąki, 1 łyżeczką cukru pokruszonymi drożdżami. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży.
Naczynie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10 min, żeby zaczyn wyrósł.W misie miksera umieszczam mąk, cukier, żółtka, wyrośnięty zaczyn, zapachy i skórkę otartą z pomarańczy zaczynamy wyrabiać przy pomocy haka do ciasta drożdżowego.
Wyrabiamy ciasto na średnich obrotach przez ok. 7 min.Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione po ok. 4 min, stopniowo dodaję miękkie masło. Ja dzielę 100 g masła na 4 porcję.
Kolejną dodaję dopiero kiedy wcześniejsza jest już dokładnie wymieszana z ciastem.Dzięki takiemu dodawaniu masła, ciasto będzie puszyste i aksamitne.
Wyłączam mikser kiedy w cieście nie ma już widocznego, ani kawałeczka masła.Wyrobione, luźne i sprężyste ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na ok. 40 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce do wyrastania.
Ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.PIEKARNIK ROZGRZEWAM DO 180 ST.C. GRZAŁKI GÓRA–DÓŁ
Ciasto przekładam do formy, najlepiej z kominem, posmarowanej masłem i oprószonej mąką.
Znowu przykrywam ciasto i odstawiam na ok. 20 min, do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto wstawiam do piekarnika i piekę 35–40 min, do suchego patyczka.Upieczoną babkę wyjmuję i studzę na kuchennej kratce ok. 10 min.
Następnie wyjmuję z formy i pozostawiam prawie do całkowitego wystygnięcia.#babkadrożdżowa #babkawielkanocna #przepisy #ciasto #ciastodrożdżowe #wielkanoc #easter #wielkanocnedekoracje #wielkanocneinspiracje #przepisynawielkjanoc #słodkości #słodycze #drożdżówki #drożdżowe #cake
Pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej Pomysł na pyszny wegetariański obiad dla całej rodziny 🥰Muszle nadziewane szpinakiem i zapiekane w białym sosie 🐚🐚🐚Składniki:200 gr świeżego szpinaku
250 gr sera ricotta
250 gr makaronu muszle
2 *szklanki sosu beszamelowego (może być kupiony lub *domowy)Sposób przygotowania:Makaron obgotować przez 7 minut, odcedzić, pozostawić do wystygnięcia.Szpinak dokładnie umyć, sparzyć. Do garnka włożyć czysty szpinak, zalać wrzątkiem przykryć i zostawić na 5 min. Zamieszać aby wszystkie liście zmiękły. Odcedzić, wycisnąć. Posiekać drobno. Odstawić do ostygnięcia.
W misce umieścić posiekany szpinak, ser ricotta, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.
Przy pomocy łyżeczki, napełniać makaronowe muszle nadzieniem.
Przygotować płaskie, żaroodporne naczynie, na spód wyłożyć kilka łyżek sosu beszamelowego, ułożyć muszle, każdą przykryć łyżką sosu.Zapiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok 35 min.*Domowy sos beszamelowy:ok. 50 g masła
ok. 3-3,5 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu białego (ja używam czarnego bo nie lubię białego)
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub 1 płatek kwiatu muszkatołowego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę i rózgą dokładnie mieszany, gotujemy chwilę. Wlewamy mleko, ok. 0,5 szklanki i energicznie mieszamy, aby nie zrobiły się grudki.Sos szybko gęstnieje, więc dodajemy koleją porcję mleka, cały czas mieszamy (garnek stoi na ogniu, zmniejszamy płomień, sos łatwo się przypala). Dodajemy sól, pieprz i gałkę, mieszamy. Wlewamy pozostałe mleko.Próbujemy sos, jeśli trzeba doprawiamy.Gęstość sosu regulujemy ilością mleka, może się okazać, że podana w przepisie, jest zbyt mała, można ją zwiększyć, ale pamiętajmy, że sos powinien być dość gęsty.🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚🐚#szpinak #muszlemakaronowe #makaron #makaronzeszpinakiem #pasta #pastalover #obiad
#dinner #obiaddladziecka #domowyobiad #wegetarianizm #daniawegetariańskie #daniawegetarianskie ##pomyslnaobiad #kuchnia #kuchniapolska #pysznejedzenie #pyszne #pyszności #domowakuchnia #gotowanie #jedzenie #koperek #jemywdomu #delicious
Moje absolutnie ulubione wiosenne ciasto Baranek z Moje absolutnie ulubione wiosenne ciasto Baranek z Ciasta Piaskowego 🐏🐏🐏
Ciasto jest pyszne, a przy tym będzie batrdzo odpowiednie na #WIELAKNOCNY stół.Składniki na ciasto 👇
75 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 cukier wanilinowy
2 jajka (M) żółtka i białka osobno
100 g mąki ziemniaczanej
50 g mąki pszennej tortowej
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka otarta z małej cytrynySposób przygotowania baranka wielkanocnego:
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. grzałki góra/dół.Formę na baranka posmarować masłem i dokładnie oprószyć mąką. Odstawić.Mąki, proszek i sól wymieszać, przesiać. Odstawić.Masło zmiksować na puszystą jasną masę (najlepiej płaską końcówką), miksujemy na wysokich obrotach przez ok. 5-6 min.Do masła wsypać cukier puder i cukier wanilinowy i skórkę z cytryny, zmiksować do połączenia składników.Cały czas miksując dodawać pojedynczo żółtka, ucieramy do całkowitego połączenia składników.Wsypać mąkę i ponownie zmiksować do połączenia składników. Powstaną raczej grube okruchy niż gładkie ciasto.Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę.Połowę piany włożyć do misy z ciastem, energicznie wymieszać lub zmiksować, żeby rozluźnić ciasto, następnie dodać pozostałą pianę i wymieszać już delikatnie.Ciasto przełożyć do formy powinno sięgać do ok. 3/4 wysokości foremki, wygładzić wierzch.W zależności od wielkości formy ciasto pieczemy ok. 25-30 min do suchego patyczka.Ciasto studzić przez 20 min w uchylonym piekarniku, następnie wyjąć, studzić na kratce, a zimne ciasto wyjąć z formy. Ciasto na pewno wyrośnie ponad formę, ale to dobrze bo dzięki temu wypełni ją całkowicie. Po wystudzeniu wyrównujemy baranka, żeby nie wyglądał jak na biegunach.Ciasto można oprószyć cukrem pudrem.🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏🐏#baranekwielkanocny #baranekzcukru #ciastopiaskowe #babkapiaskowa #ciasto #wielkanoc #wielkopolska #wielkanocnedekoracje #wielkanocnatradycja #pysznejedzenie #pyszne #słodkości #świąteczneciasto #wielkanocneinspiracje #przepisy #przepis #przepisnaciasto #cake #eastercake #wiosna #kuchniapolska #święta #domowapiekarnia #pieczenie #smakołyki #nawielkanocnystół #ozdobywielkanocne #ozdobystołu #baking

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs