Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Klasyczne i bardzo lubiane kotlety-sznycle z kurczaka. Kotlety robimy bardzo podobnie jak schabowe, ja jednak zawsze oprószam kurczaka odrobiną słodkiej papryki, dzięki temu kotlety mają nieco bardziej wyrazisty smak, ponadto papryka jest bardzo dobra na trawienie.
Oczywiście można ze słodkiej, mielonej papryki zrezygnować, ale ja polecam ten sposób.
Dodatkiem do sznycli z kurczaka mogą być ziemniaki pieczone, puree ziemniaczane lub kasza, koniecznie podajcie je z surówkami np. z porów lub marchewki z jabłkiem.
Smacznego 🙂
Kotlety z Kurczaka
Składniki:
- ok. 500 g. piersi z kurczaka
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka + 1 łyżka wody
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka masła
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania kotletówMięso umyć, osuszyć. |
2
Done
|
Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, a na koniec papryką. Lekko przyklepujemy i odkładamy. |
3
Done
|
Przygotowujemy trzy duże talerze: |
4
Done
|
Na dużej patelni rozgrzewamy olej 3-4 łyżki. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Smażymy prze 2-3 min, do ładnego zrumienienia, następnie przekładamy na drugą stronę i od razu zmniejszamy płomień. |
5
Done
|
Gotowe kotlety podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z porów. |
6
Done
|