Klasyczne i bardzo lubiane kotlety-sznycle z kurczaka.
Kotlety robimy bardzo podobnie jak schabowe, ja jednak zawsze oprószam kurczaka odrobiną słodkiej papryki, dzięki temu kotlety mają nieco bardziej wyrazisty smak, ponadto papryka jest bardzo dobra na trawienie.
Oczywiście można ze słodkiej, mielonej papryki zrezygnować, ale ja polecam ten sposób.
Dodatkiem do sznycli z kurczaka mogą być ziemniaki pieczone, puree ziemniaczane lub kasza,
koniecznie podajcie je z surówkami np. z porów lub marchewki z jabłkiem.
Smacznego 🙂

SKŁADNIKI
- ok. 500 g. piersi z kurczaka
- ok. 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki bułki tartej
- 2 jajka + 1 łyżka wody
- olej rzepakowy do smażenia
- 1 łyżka masła
przygotowanie
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA KOTLETÓW
Mięso umyć, osuszyć.
Jeśli piersi są duże przeciąć je poziomo na pół, żeby mięso nie było zbyt grube.
Kurczaka przykryć papierem do pieczenia i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem do mięsa.
Najpierw uderzamy mięso stroną z ,,guzkami", a następnie tą płastą i gładką.
Każdy kawałek mięsa oprószamy solą, pieprzem, a na koniec papryką. Lekko przyklepujemy i odkładamy.
Można tak przygotowane mięso włożyć na noc do lodówki, lub od razu przygotować kotlety.
Przygotowujemy trzy duże talerze:
na 1 - wysypujemy mąkę
na 2 - jajko mieszamy z łyżką wody i rozbijamy dokładnie widelcem
na 3 - wysypujemy bułkę tartą.
Mięso obtaczamy najpierw w mące (cieniutką warstwą), następnie maczamy z obu stron w jajku, a na koniec w bułce.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej 3-4 łyżki. Na gorący tłuszcz kładziemy kotlety. Smażymy prze 2-3 min, do ładnego zrumienienia, następnie przekładamy na drugą stronę i od razu zmniejszamy płomień.
Na kotlety kładziemy masło, przykrywamy patelnię i na małym ogniu dusimy kotlety przez ok. 20-30 min.
Ważne: nie odkrywamy patelni.
Gotowe kotlety podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z porów.