Herbata Jesienna czyli panaceum na przeziębienie, zakatarzenie, kaszlel.
My już właśnie po przeziębieniu, ale jeśli tylko znowu zacznie nas coś drapać w gardle, natychmiast zrobię tę przepyszną herbatę.
Imbir rozgrzewa, cytrusy przyjemnie orzeźwiają i dostarczają witaminy C, a jeśli jeszcze herbatę posłodzicie miodem to bomba witaminowa gotowa i żadne jesienno-zimowe choróbska nie będą nam groźne.
Dlatego Moi Drodzy, smacznego i dużo zdrowia Wam życzę 🙂

SKŁADNIKI
- 1 średnie jabłko
- Ok. 5 cm kawałek świeżego imbiru
- pół limonki
- 1 mała pomarańcza
- 1 mała cytryna
- 1 gwiazdka anyżu
- 1 torebka czarnej herbaty na osobę (u mnie 2 dla 2 osób)
- 4 goździki
- 1 laska cynamonu
- cukier lub miód do posłodzenia
- 2 - 2,5 litry wrzątku
przygotowanie
Imbir obieramy i kroimy w średniej grubości plasterki, jabłko myjemy i kroimy w plasterki,razem ze skórką i gniazdami nasiennymi.
Wkładamy do średniego garnka, dodajemy goździki i cynamon, zalewamy wrzątkiem.
Gotujemy na małym ogniu ok. 5 min, lub do chwili kiedy poczujemy zapach goździków i cynamonu.
Garnek zdejmujemy z ognia, wkładamy herbatę, przykrywamy i odstawiamy do zaparzenia na ok. 5 min.
Cytrusy myjemy, kroimy w średniej grubości plasterki.
Zaparzoną herbatę wlewamy do dzbanka, dodajemy pokrojone cytrusy. Słodzimy cukrem lub miodem, mieszamy.
Podajemy herbatę gorącą.