O te placki z jabłkami najczęściej prosi mnie mój syn, kiedy rano otwiera oczy.
Robię je chyba najczęściej, no może jeszcze naleśniki są równie popularne w naszym domu.
Placki z Jabłkami
Składniki:
-
1 duże jabłko (Ligol, Szara Reneta, itp.)
-
1 szklanka mąki pszennej
-
ok. 200 ml. mleka (2%)
-
1/4 łyżeczki soli
-
1 łyżeczka brązowego cukru
-
1 jajko
-
olej do smażenia
Sposób przygotowania placków:
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić.
W misce połączyć mąkę, sól i cukier, wymieszać, wlać większość mleka, zamieszać najlepiej kuchenną rózgą, jeśli ciasto jest zbyt gęste, a powinno być jak rzadka śmietana, dolać odrobinę mleka. Dodać jajko i ponownie wymieszać bardzo dokładnie, żeby w cieście nie było żadnych grudek.
Do ciasta włożyć starte jabłko i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką układać placki, płomień powinien być średni, żeby nie spalić placków. Placki smażyć ok. 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia.
Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby nadmiar oleju wsiąkł w papier.
Ciepłe placki można oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Czy mogę spytać jakiej marki jest ten cudny misko-dzbanek?