Jak to zrobiłam, krok po kroku:
O te placki z jabłkami najczęściej prosi mnie mój syn, kiedy rano otwiera oczy. Robię je chyba najczęściej, no może jeszcze naleśniki są równie popularne w naszym domu.
[/mp_span] [/mp_row]
Placki z Jabłkami
Składniki:
- 1 duże jabłko (Ligol, Szara Reneta, itp.)
- 1 szklanka mąki pszennej
- ok. 200 ml. mleka (2%)
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 jajko
- olej do smażenia
Sposób przygotowania placków:
Jabłko umyć, obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Odstawić.
W misce połączyć mąkę, sól i cukier, wymieszać, wlać większość mleka, zamieszać najlepiej kuchenną rózgą, jeśli ciasto jest zbyt gęste, a powinno być jak rzadka śmietana, dolać odrobinę mleka. Dodać jajko i ponownie wymieszać bardzo dokładnie, żeby w cieście nie było żadnych grudek.
Do ciasta włożyć starte jabłko i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką układać placki, płomień powinien być średni, żeby nie spalić placków. Placki smażyć ok. 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia.
Usmażone placki odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, żeby nadmiar oleju wsiąkł w papier.
Ciepłe placki można oprószyć cukrem pudrem i od razu podawać.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Czy mogę spytać jakiej marki jest ten cudny misko-dzbanek?