Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Szybkie, łatwe i bardzo pyszne ciasto bananowe na mące pełnoziarnistej. Doskonałe na deser lub drugie śniadanie.
Ciasto bananowe piecze się dość długo bo ok. 55 min, dlatego bardzo ważne jest sprawdzanie stopnia upieczenia ciasta po upływie ok. 40 min od chwili wstawienia do piekarnika. Ponieważ ciasto pieczemy długo, może zacząć się zbyt mocno rumienić, wprawdzie na cieście czekoladowym to zrumienienie nie jest bardzo widoczne, ale powinniście poczuć je nosem, dlatego po ok. 45 min można ciasto przykryć folią aluminiową, to zapobiegnie przypaleniu.
Porcja z przepisu wystarczy na małą foremkę keksową, ale ciasto bananowe jest bardzo sycące, więc tak porcja dla mojej trzyosobowej rodziny wystarcza na dwa dni.
Polecam, to doskonałe ciasto i naprawdę banalnie łatwe do upieczenia ciasto 🙂
Ciasto Bananowo-Czekoladowe
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 0,5 szkl. kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/4 szklanki roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko
- 0,5 szklanki grubo siekanych migdałów
- 1/4 szklanki żurawiny
Sposób przygotowania:
Mąkę, kakao, sól i sodę wymieszać razem w misce. Odstawić.
Banany rozgnieść widelcem bardzo dokładnie.
Bananowej masy dodać roztopione masło, olej i wymieszać. Następnie dodać cukier, cukier wanilinowy, jajko i wymieszać tylko do połączenia składników.
Do mokrych składników wsypać suche, zamieszać, dodać migdały i żurawiny i wymieszać wszystko tylko do połączenia (niezbyt długo).
Małą foremkę keksową wyłożyć papierem. Przełożyć ciasto, lekko wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. z grzałkami góra/dól przez ok. 50-55 min, do suchego patyczka. Ważne żeby sprawdzać patyczkiem stopień upieczenia. Ciasto jest bardzo wilgotne i piec ze się długo, więc musimy mieć pewność, że jest całkowicie upieczone i patyczek wychodzi czysty.
Smacznego 🙂