https://www.kuchniadoroty.pl
  • Zaloguj się
  • Rejestracja
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • + Karnawał
  • + Tłusty Czwartek
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Placki-naleśniki – gofry
    • Lunch
    • Obiad
      • Dania główne
      • Kluski
      • Surówki
      • Zapiekanki
      • Pizza
      • Tarty
    • Zupy
    • Wegetariańskie
    • Przystawki
  • Ciasta i Desery
    • Drożdżowe
    • Z owocami
    • Kruche
    • Czekoladowe
    • Bezy
    • Torty
    • Serniki
    • Lody
    • Wytrawne
    • Ciastka
    • Pierniki i pierniczki
  • Kuchnia Polska
    • Weekendowe Menu
    • Domowa piekarnia
    • Dla spragnionych
    • Sosy
    • Od pora do pomidora
    • Przetwory
    • Dobry Początek
  • Liczy się skład
    • Mięso
      • Kurczak
      • Indyk
    • Ryby
    • Makarony
    • Ziemniaki
    • Czekolada
    • Owoce
    • Truskawki
    • Śliwki
    • Banany
    • Jabłka
    • Rabarbar
    • Bakłażan
    • Migdały
  • Okazje
    • Święta
    • Wielkanoc
    • Dzień dziecka
    • Grillowanie
    • Strefa Kibica
    • Karnawał
    • Tłusty Czwartek
    • Halloween
    • Walentynki
    • Komunie Chrzciny
  • Poradnik
    • Mieszadła miksera
    • Tarta idealna – jak ją upiec
    • Grillowanie od podstaw
    • Alfabet Kuchenny
  • Home
  • sledzie-seko

sledzie-seko

(Visited 22 times, 1 visits today)

Zapraszam do komentowania i dziękuję za Twoją opinię Anuluj pisanie odpowiedzi

Kuchnia Doroty

Kuchnia Doroty

Gotowanie od zawsze było jednym z moich ukochanych zajęć. Uspakaja mnie i odpręża. Prowadzenie bloga to zajęcie wymarzone, to nie praca, ale przyjemność.

Szukaj

Hity Kuchni Doroty

  • Indyk Pieczony w Rękawie - bardzo łatwyIndyk Pieczony w Rękawie – bardzo łatwy
  • Śliwki w boczku pieczone - koreczkiŚliwki w boczku pieczone – koreczki
  • Żeberka Duszone  – bardzo łatweŻeberka Duszone – bardzo łatwe
  • Kotlety Devolay Przepis krok po krokuKotlety Devolay Przepis krok po kroku
  • Pierogi z Serem – Na SłodkoPierogi z Serem – Na Słodko
  • Pulpety w Sosie PieczarkowymPulpety w Sosie Pieczarkowym
  • Kotlety Sznycelki z Piersi IndykaKotlety Sznycelki z Piersi Indyka
  • Oponki Serowe - Pączki z Dziurką - krok po krokuOponki Serowe – Pączki z Dziurką – krok po kroku
  • Zupa Fasolowa - FasolówkaZupa Fasolowa – Fasolówka
  • Schab Pieczony w Rękawie - łatwy i pysznySchab Pieczony w Rękawie – łatwy i pyszny

Kategorie

Ciasta

Ciasta

Dieta

Dieta

Dzieci

Dzieci

Grill

Grill

Obiad

Obiad

Śniadania

Śniadania

Disclaimer

Zdjęcia prezentowane na tej stronie są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione (Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83)

YouTube

Instagram

dorota_pawlowska_

KuchniaDorotypl
Śniadanie w 10 min. Pyszne, zdrowe i błyskawiczn Śniadanie w 10 min. Pyszne, zdrowe i błyskawiczne. Czego można chcieć więcej? 😋🙂Zapraszam na czwartkowy, pyszny poranek 🌡🍅🌶🥚🌿Składniki dla 1 osoby:2 Jajka
1 łyżka mleka
1/2 małego pomidora
1/4 czerwonej papryki
1 łyżka posiekanego grubego szczypiorku
3 listki bazylii
sól i pieprz
oliwa lub masło klarowanePomidora i paprykę umyć, osuszyć i pokroić w średnią kostkę.
Jajka rozkłócić z łyżką mleka, doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Do jajek dodać pozostałe warzywa i listki bazylii, zamieszać.Na patelni rozgrzać masło lub oliwę, na gorący tłuszcz wylać mieszankę jajek i warzyw. Smażyć przez ok.3 min, do chwili kiedy brzegi omletu zaczną odstawać od patelni. Delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 1-2 min.Przełożyć na talerz, posypać świeżymi listkami bazylii.🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚🥚#śniadanie #dzieńdobry #poranek #śniadaniefit #wege ##wegetraianskiejedzenie #przepisywegetarianskie #przepisy #omlet #omletzwarzywami #omlette #jajka #warzywa #pomidory #śniadanko #jedzenie #przepisyfit #pyszne #nadobrypoczątekdnia #conaśniadanie #dojedzenia #food #kuchniadomowa #kuchniapolska
Pyszne, puszyste i pięknie wyglądające Pączki Pyszne, puszyste i pięknie wyglądające Pączki Afrykańskie1 szklanka ciepłego mleka (ok. 225 ml.)
2 łyżki masła roztopionego (ok. 40g)
1 opakowanie drożdży suchych (7g)
1 łyżka cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko (L)
3 szklanki mąki pszennej tortowej (400 g)
1 l. oleju rzepakowegoSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:W dużej misce połączyć mleko, cukier, drożdże, jajko - dokładnie wymieszać.
Do mokrych składników wsypać ok. 1/3 mąki, dokładnie wymieszać kuchenną rózgą. Następnie dosypać pozostałą mąkę i tym razem najlepiej użyć drewnianej łyżki do dokładnego wymieszania składników.
Na koniec zagnieść ciasto ręką, przez ok. 2-3 min.Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40-60 min.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i ponownie przykryć i odstawić na 15 min, do ponownego podrośnięcia.Wyrośnięte ciasto zagnieść, a następnie podzielić na 10-12 części.Z każdego kawałka ciasta formować wałek, lekko go zwijać, unieść, a następnie końce łączyć. Ciasto lekko się zwinie w rulonik, skręcić je jeszcze bardziej, żeby powstał zwinięty świderek, jak na zdjęciu (w filmie pokazuję jak to zrobić dokładnie).
Zwinięte ciastka odkładać na stolnicę, kiedy wszystkie są już gotowe, przykryć pączki ściereczką i zostawić na chwilę, najlepiej na czas przygotowywania i rozgrzania oleju.W głębokiej patelni lub płaskim garnku rozgrzać olej.🌡 Temperatura oleju powinna wynosić 180 st.C. najlepiej sprawdzać ją termometrem kuchennym, temperaturę korygujemy zwiększając i zmniejszając płomień pod garnkiem.Jeśli nie mamy termometru do oleju wrzucamy mały kawałek ciasta i kiedy natychmiast po włożeniu zaczyna się smażyć olej jest gotowy.Do rozgrzanego oleju wkładamy po kilka pączków, robimy to partiami, tak aby nie obniżyć gwałtownie temperatury oleju.
Pączki smażymy przez ok. 3-4 min na stronę, lub do chwili kiedy ładnie się zrumieni i zrobi złoty, wówczas przewracamy pączki na drugą stronę i ponownie smażīmy przez 3-4 min.
Usmażone pączki wyjmujemy i odkładamy na wyłożone ręczniem papierowym talerz.
Odstawiamy do wystygnięcia, a do oleju wkładamy kolejną partię pączków.🍩🍩🍩#pączki #tłustyczwartek #pączkiafrykańskie #ciasto #ciastka #ciastodrożdżowe
Pyszne ciasto drożdżowe. Doskonałe na śniadani Pyszne ciasto drożdżowe. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek. Bardzo klasyczne z dodatkiem rodzynek, które jednak można pominąć, lub zamienić na suszoną żurawinę 🥮🥮🥮Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:20 g świeżych drożdży
350 g mąki pszennej tortowej
½ szklanki ciepłego mleka
5 żółtek
1 szklanka cukru
100 g bardzo miękkiego masła
1 cukier waniliowy
100 g bakalii (rodzynki, suszone morele)
Skórka otarta z 1 cytrynyForemka z kominkiem, posmarowana masłem i wysypana tartą bułką.Drożdże, mleko, 3 łyżki mąki i 1 łyżkę cukru połączyć w szklanym naczyniu, dokładnie wymieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 15 min.Mąkę przesiać do misy miksera, wlać wyrośnięty zaczyn, żółtka wymieszać z pozostałym cukrem i dodać do mąki, miksować przy pomocy haka do ciasta drożdżowego. Partiami dodawać masło, cały czas miksować na średnich obrotach. Miksujemy długo, ok. 10-15 min.  Do czasu kiedy całe masło rozpuści się i powstanie, bardzo gładka, lśniąca masa.Po zakończeniu miksowania przykryć ciasto ściereczką i odstawić do wyrastania na ok. 3 godz., ciasto powinno co najmniej podwoić objętość.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić mikserem ok. 5-7 min, na koniec dodać bakalie i skórkę cytrynową, zmiksować krotko. Przełożyć do formy i ponownie odstawić do wyrastania ok. 30 min. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 175 oC (termoobieg).Babkę wstawić do gorącego piekarnika, pozostawić uchylone drzwiczki i tak piec 15 min. Ciasto jeszcze wyrośnie. Następnie zamknąć drzwiczki piekarnika i piec ciasto kolejne 20-25 min.Studzić w otwartym piekarniku przez ok. 15 min, następnie wyjąć i studzić na kratce w formie. Zimną babkę wyjąć i polukrowa, posypać cukrem pudrem.#ciasto #ciastodrożdżowe #ciastodomowe  #wypiekidomowe #domowapiekarnia #pieczenie #ciastodomowe #dokawy #pysznejedzenie #słodycze #słodkości #slodkosci #drugiesniadanie #śniadanie #podwieczorek #nasłodko #cake #baking #homebaking #smakołyki #przepisy #przepis #kuchniapolska #kuchenneinspiracje #rodzynki #bakalie
Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurko Pomysł na błyskawiczną i pyszną Babke Marmurkową Cytrynowo-Pomarańczową 🍋🍊🍋🍊Składniki:
3 jajka (L)
1 szklanka cukru (120 g)
1 cukier waniliowy
1 szklanka mleka (3,2 , 2%, lub 1,5%)
100 ml. oleju rzepakowego
350 g mąki (230 mąki pszennej + 120 g mąki ziemniaczanej)
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia (10g)
2 łyżki kakao naturalnego
skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytrynyJajka, cukier i cukier wanilinowy miksujemy na puszystą jasną masę.
Dodajemy olej, mleko *(zostawiamy 2-3 łyżki) i mieszamy krótko tylko do połączenia składników.Mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i proszek do pieczenia łączymy, mieszamy.
Do masy jajecznej wsypujemy mąkę i mieszamy do połączenia składników (można łyżką, można mikserem). Nie mieszamy zbyt długo, tylko do chwili kiedy masa stanie się gałdka.Przygotowane ciasto dzielimy na pół, lub mnie więcej na pół, ja robię to na oko.
Do jednej części ciasta ścieramy skórkę z cytryny, do tej części która pozostanie waniliowa, jasna.Do drugiej części, tej czekoladowej ścieramy skórkę z pomarańczy.
Kakao wkładamy do miseczki i dodajemy do niego pozostałe 2-3 łyżki mleka, mieszamy (jeśli mleka jest za mało dodajemy jeszcze łyżkę ekstra). Mieszamy, aż powstanie gęsta masa kakaowa.Tę masę dodajemy do połowy ciasta, tej ze skórką pomarańczową. teraz obydwie części ciasta mieszamy, żeby składniki się połączyły.
Jeśli mikserem to najpierw miksujemy masę jasną, a dopiero potem tę kakaową.PIEKARNIK ROZGRZEWAMY DO 185 ST.C. GRZAŁKI GÓRA/DÓŁ, LUB 175 Z TERMOOBIEGIEM
Foremkę do pieczenia babek z kominem smarujemy olejem i oprószamy mąką.Do foremki wlewamy ciasto na zmianę, trochę białego trochę czekoladowego. Nie ma znaczenia kolejność, ani wzór.Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na 45-50 min. Pieczemy do suchego patyczka.Wyjmujemy i studzimy na kuchennej kratce przez 15 min, następnie wyjmujemy z formy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.__________________#ciasto #babka #babkamarmurkowa #desert #kakao #ciastoczekoladowe #codokawy #kawaczyherbata #ciacho #przepisy #przepisnaciasto #ciastonanniedziele #desernaweekend #pyszne #pyszneciasto #łatweciasto #przepisnadeser #jedzenie #słodkości #słodycze
Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂 Moja propozycja Menu na nadchodzący weekend 🙂Propozycje są klasyczne, łatwe i szybkie, ale nie zapominamy o karnawale, więc na deser polecam #pączki, a na wieczorne mrozy #grzanewino, dla tych którzy lubią ten rodzaj ,,napitku"Na śniadanie polecam jajecznicę na boczku, boczek oczywiście można zamienić na szynkę:
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/jajecznica-na-boczkuObiad:
Klasyczna Fasolowa
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/zupa-fasolowa-fasolowkaNa drugie danie:
👉 Kotlet panierowany z polędwiczek kurczaka
https://www.kuchniadoroty.pl/.../kotlety-z-kurczaka...
👉Domowe Frytki pieczone z ziołami
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/frytki-pieczone-domowe
👉 Surówka z Kapusty Kiszonej, czyli wielka dawka zdrowia
https://www.kuchniadoroty.pl/.../surowka-z-kapusty-kiszonejDeser w karnawałowym stylu
👉 Pączki Afrykańskie
https://www.kuchniadoroty.pl/.../paczki-afrykanskie...
👉 Wino grzane
https://www.kuchniadoroty.pl/przepis/grzane-winoMiłego, mroźnego wypoczynku Wam życzę 🥰❄️❄️❄️________________#menu #nenunaweekend
#weekend #posiłki #przepisy #jajecznica #kotlety #kotletypanierowane #kotletschabowy #winogrzane #pączki #pączkiafrykańskie #kapustakiszona #zupafasolowa #fasolówka #obiad #obiadydomowe #dinner #jedzenie #domowakuchnia #domowegotowanie #pyszne #jedzenie #kuchniapolska #zdjęciajedzenia #food #foodphotography #delicious
Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZ Wyjątkowo pyszne i szybkie do upieczenia CIASTECZKA Z SEREM I JABŁKAMI 🍎🍏Składniki na ok. 18 szt. średnich ciastek:2 opakowania gotowego ciasta francuskiego (2 x 300g)
cukier puder do posypania ciastekMasa Serowa:
250 g sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
30 g cukru
20 g mąki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżka śmietany (18%)
skórka otarta z połowy cytrynyJabłka Prażone:
ok. 500 g jabłek (najlepiej szarej renety)
2-4 łyżki wody
2 łyżki cukru (opcjonalnie)W misce zmiksować ser z cukrem, jajkiem, śmietaną i skórką cytryny. Następnie dodać mąkę i ponownie dokładnie zmiksować do połączenia składników.
Masę można przygotować mikserem ręcznym, ale jeśli go nie macie można wszystko zgnieść widelcem i dokładnie wymieszać.Jabłka, najlepsza będzie Szara Reneta, umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych.Jabłka pokroić na kawałku (wielkość i kształt nie ma znaczenia), włożyć je do garnka, postawić na ogniu, wlać wodę, zagotować. Następnie zmniejszyć płomień do średniego i pod przykryciem dusić jabłka ok. 20-30 min., od czasu do czasu odkrywać i zamieszać.Jabłka powinny się całkowicie rozpaść. Spróbujecie teraz czy smak, wam odpowiada, jeśli nie dodajcie cukier. Na średnim ogniu bez przykrycia gotujcie jeszcze ok. 5 min.
Zdejmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia.Ciasto francuskie rozwiną, jeśli jest mrożone wcześniej rozmrozić.
Ciasto pokroić na 9 równych kwadratów. Drugi kawałek ciasta również na 9 kawałków.Na środku każdego kawałka ciasta kładziemy porcję masy serowej i porcję jabłek. Sklejamy końce kwadratu po skosie. Lekko wyrównujemy brzegi.
Ciastka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ten w który zawinięte było ciasto francuskie).Każde ciastko smarujemy jajkiem wymieszanym z odrobiną wody.
Wstawiamy do piekarnika.Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C. z termoobiegiemCiastka pieczemy 18-20 min, do zrumienienia.
Wyjmujemy, studzimy przez kilka minut na kuchennej kratce.Przestudzone ciastka posypujemy cukrem pudrem.
______#ciastka #ciastofrancuskie #przepisy #przepisykulinarne #ciastkazserem #ciasteczka #podwieczorek #desert #cukierpuder #jedzenie #pyszne #codokawy #cake #ciasto #nasłodko #słodkości

Facebook

Zobacz także

Przepisy kulinarne
  • Home
  • O mnie
  • Kontakt
  • Współpraca
  • Polityka prywatności
  • Regulamin Sklepu

Kuchnia Doroty | ALL RIGHTS RESERVED | © 2018 cooked by webchefs