Domowe Burgery w nieco innej wersji. Ten przepis i film inspirowane są amerykańskim specjałem nazywanym Sloppy Joe.
Pyszna, soczysta kanapka, doskonała na obiad, lub lunch.
Mięso
Do przygotowania przepisu używamy dobrej, mielonej wołowiny. Można wykorzystać udziec, lub mieloną łatę.
Wołowinę można również zamienić na kurczaka. Raczej nie polecam wieprzowiny.
Bułki
Burgera podaję najczęściej w bułkach do burgerów, lub dużych puszystych bułkach mlecznych.
Przepisy na domowe Bułki do Burgerów najdziecie tutaj 👉klik, można również użyć bułek kupnych.
Przechowywanie
Mięso można przechowywać w lodówce do 3 dni. Oczywiście mięso, a nie już przygotowane burgery.
Można je również zamrozić na max. 3 m-ce

SKŁADNIKI
- 500 g mielonej wołowiny
- 1 średnia cebula
- ok. 1 łyżeczki posiekanej papryczki chili
- 100 ml. ketchupu (może być ostry)
- 1 łyżka musztardy Dijone
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ok. 120 ml wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- olej do smażenia
- Ponadto do podania:
- 4 bułki do hamburgerów lub
- 4 bułki maślane
- ogórki małosolne
- ser starty na tarce
- pomidory
- chipsy ziemniaczane
przygotowanie
Cebulę drobno siekam.
Papryczkę chili również sikam bardzo drobno.
Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam na nim cebulę i chili.
Kiedy cebula się zeszkli, dodaję zmielone mięso, mieszam i smażę na średnim ogniu.
Smażę do chwili kiedy nie będzie już widać surowych kawałków mięsa.
Odcedzam łyżką tłuszcz, który wytopił się w czasie smażenia.
Mięso doprawiam czosnkiem, solą i pieprzem, mieszam.
Ketchup wlewam do miseczki, dodaję musztardę i cukier, mieszam dokładnie.
Rozcieńczam wodą, wlewam jej ok. 100 ml., ale można nieco więcej.
Mieszankę wlewam do mięsa, mieszam dokładnie.
Przykrywam patelnię i na małym ogniu duszę przez 20-30 min.
Od czasu do czasu odkrywam i mieszam.
Mięso jest gotowe.
PRZYGOTOWANIE BURGERÓW:
Na grillowej patelni, lub na zwykłej jeśli nie macie grillowej, rumienię przekrojone na pół bułki burgerowe.
Na rumianą bułkę kładę porcję mięsa, odrobinę startego sera, ogórki, lub inne ulubione dodatki.
Przykrywam drugą połową i podaję z dodatkiem chipsów ziemniaczanych.
Notes
Składniki na ok. 4 burgery. Cebulę drobno siekam.