Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na łatwą i szybką Pieczoną Szynkę Wieprzową. Takie mięso doskonale sprawdzi się na gorąco jako obiad z dodatkiem ziemniaków, kaszy lyb klusek. W czasie pieczenia powstanie duża ilość, pysznego sosu pieczeniowego do polania mięsa.
Aby sos był nieco gęściejszy niż zaraz po upieczeniu, należy wlać go do garnka i na małym ogniu gotować bez przykrycia, ok. 10 min. W tym czasie sos zgęstnieje.
Sos będzie miał bardzo wyrazisty smak z powody dużej ilości przypraw, aby złagodzić nieco jego smak dodajemy 1-2 łyżeczki kwaśnej 18% śmietany.
Mieszamy śmietanę w sosie i podgrzewamy na maleńkim ogniu przez 2-3 min. (uważamy, aby sos się nie zwarzył).
Szynka jest dobra na gorąco, ale i na zimno jako domowa wędlina doskonale się sprawdzi.
Kroimy ją w cienkie plasterki.
Szynkę przechowujemy w lodówce do 4 dni.
Polecam na świąteczne lub wielkanocne śniadanie.
Smacznego 🙂
Przepisy na SZYNKĘ Wieprzową
Składniki na Szynkę Pieczoną
-
1 kg szynki wieprzowej
przyprawy:
-
1,5 łyżeczki soli
-
1,5 łyżeczki pieprzu
-
1 łyżeczka chili
-
1 łyżka papryki słodkiej (lub ostrej)
-
1 duży lub 2 małe ząbki czosnku
-
sok z 1/2 małej cytryny
-
1 łyżka masła
-
ok. 2 łyżek wrzątku
Pomysły na OBIAD
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Szynkę umyć, osuszyć. |
2
Done
|
Przygotowanie marynaty:W misce połączyć wszystkie przyprawy, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę, chili i sok z cytryny wymieszać. Szynkę dokładnie obtoczyć w przyprawach. |
3
Done
|
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. z termoobiegiem.Szynkę wyjąć z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia. Do mięsa dołożyć masło i wlać odrobinę wrzątku. Dokładnie zamknąć rękaw, ponacinać w nim maleńkie dziurki (dzięki temu rękaw nie pęknie w trakcie pieczenia). Szynkę piec 50 min i 10 min zostawić w wyłączonym piekarniku. Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, otworzyć rękaw, wyjąć szynkę, a sos zlać do sosjerki. |
4
Done
|