Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Przepis na bardzo szybkie i łatwe Ciasteczka z Marmoladą i dodatkiem proszku budyniowego. Ciastka robi się błyskawicznie, wystarczy 20 min i są gotowe. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych. Jeśli chcecie żeby było ich naprawdę więcej przygotujcie podwójną porcję.
Marmolada
Do przygotowania ciasteczek używam gęstą, owocową marmoladę. Ja kupują swoją w sklepie spożywczym, ma smak różany, ale można wybrać każdy inny.
Do ciastek nie można użyć dżemy, jest zbyt rzadki i będzie spływał z ciastek. Domowa marmolada, również się nie sprawdzi, chyba, że robicie ją mocno żelową.
Marmolada w tym przepisie jest konieczna.
Rękawy cukiernicze
Rękawy cukiernicze są w tym przypadku bardzo pomocne. Rękawy kupuję w dwóch miejscach. Profesjonalne bardzo mocne i dość drogie można dostać w hurtowniach cukierniczych. Ja mam taką hurtownię niedaleko domu, czasami kupuję tam różne produkty. Są one droższe niż w innych sklepach, ale bardzo solidne i nigdy nie zdarzyło mi się, aby rękaw pękł nawet przy wyciskaniu bardzo gęstego ciasta. Wiadomo jednak, że nie każdy ma taką hurtownię po sąsiedzku, ale tutaj jak zwykle pomocny będzie internet (tutaj link do takich profesjonalnych, mocnych worków jednorazowych 👉 worki profesjonalne)
Kolejne miejsce to oczywiście Allegro, tam znajdziecie mnóstwo wszelkiego rodzaju produktów i rękawy cukiernicze również. Foliowe rękawy z Allegro sprzedawane po 100 szt., są znacznie delikatniejsze od tych profesjonalnych, dlatego ja mam mam patent i używam podwójnej warstwy.
Do jednego rękawa wkładam ciasto, do drugiego ozdobną tylkę. Rękaw z ciastem następnie umieszczam w tym z tylką i w ten sposób mam mocny i pewny rękaw.
Jeśli szukacie rękawów cukierniczych sprawdźcie tutaj 👉 RĘKAW CUKIERNICZY
Są równeiż worki wielorazowe, najbardziej ekologiczne, bo używamy ich wielokrotnie. takie worki trzeba jednak myć, suszyć i najlepiej również mieć kilka takich rękawów o różnej wielkości. Pamiętajcie też, że do tych wielorazowych worków nie każda tylka będzie pasowała. Najczęściej tylko końcówki profesjonalne się sprawdzą.
Decyzję podejmijcie sami, ja polecam z doświadczenia, jednorazowe, mocne i nieco droższe worki. Przy domowym pieczeniu, 100 worków wystarczy na kilka lat.
Ciasteczka z Marmoladą
Składniki na ok. 25-30 ciastek:
- 150 g miękkiego masła
- 80 g cukru (u mnie cukier drobny, ale może być zwykły)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 jajko (L)
- 200 g mąki pszennej tortowej
- 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (3g)
- 1 łyżka jogurtu greckiego (ew. śmietany 18%)
- szczypta soli
- 1-2 szklanki marmolady (nie można zastąpić dżemem)
Przepis na nieco inne, ale również pyszne i szybkie
👉 Kruche Ciasteczka z Marmoladą
Steps
1
Done
|
Sposób przygotowania:Masło miksujemy na wysokich obrotach miksera na jasną, puszystą masę. Zajmie to ok. 5-6 min. Następnie do masła wsypujemy cukier i cukier wanilinowy, miksujemy do połączenia składników. Do masy maślanej przesiewamy mąkę, sól, budyń i proszek do pieczenia. |
2
Done
|
Przygotowujemy rękawy cukiernicze. 2 duże na ciasto i jeden mały na marmoladę, ale można również użyć szprycy do ciastek. Do jednego dużego rękawa wkładamy ozdobną tylkę (obcinamy końcówkę). Do małego rękawa wkładamy marmoladę, kilka łyżek, jeśli będzie za mało uzupełnimy ją później. |
3
Done
|
|
4
Done
|
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. z termoobiegiemCiastka pieczemy 15-17 min, do ładnego zrumienienia. Wyjmujemy, przekładamy na kuchenną kratkę, zostawiamy do wystygnięcia. Zimne ciasteczka wkładamy do szczelnego pojemnika i przechowujemy do 5 dni. w chłodnym miejscu. Smacznego :) |
5
Done
|